30.09.2021 | Klima, miljø og energi
B&O vil have have langtidsholdbarheden tilbage i højsædet
Modulært design og færre nye lanceringer er nogle af de tiltag, der skal højne levetiden på B&Os produkter i fremtiden
Solide kvalitetsprodukter der holder i mange år. Det er hvad B&O altid har været kendt for. Den teknologiske udvikling har dog igennem årene sat netop dette koncept på en hård prøve: Den hurtige udvikling gør nemlig, at produkter hurtigt forældes og må udskiftes, før de egentlig er udtjente.
Det skriver altomdata.dk.
Nu vil B&O have langtidsholdbarheden tilbage i højsædet.
Det gør de blandt andet ved at designe modulært, så de forskellige dele kan udskiftes, når de er slidte – i modsætning til at kassere et helt produkt, der kun delvist er gået i stykker eller ikke længere er up-to-date.
Den modulære tankegang ses i Beosound Level-højtaleren, der udkom tidligere på året og som er Cradle to Cradle certificeret. Her kan alle essentielle dele tages ud og skiftes. Det gælder også højtalerens hardware, så denne kan opgraderes i takt med at teknologien udvikles.
Læs også: Smartphone skal leve 25 år for at udligne sin miljøbelastning i produktion og bortskaffelse
“Vi forsøger at ændre brugerens værdiopfattelse. Beosound Level er ikke et billigt produkt, men fordi det er skabt i et langtidsholdbart design og kan holdes tidssvarende via sin modulære opbygning, er det en højttaler du kan have 10 – måske 20 – år. Det betyder faktisk, at den i længden vil være billigere end en almindelig trådløs højttaler til en tredjedel af prisen, som du måske ender med at udskifte hvert tredje eller fjerde år, fordi teknologien i den bliver forældet. Hvis vi sammen med brugerne kan ændre synet på produkternes værdi vil det være et skridt på vejen til en mere bæredygtig produktion”, siger Mads Kogsgaard Hansen, Senior Global Product Manager for Classics & Product Circularity for Bang & Olufsen.
Der vil dog være flere produkter, hvor den modulære designtankegang vil komme til kort – særligt små produkter, som f.eks. trådløse earbuds. Her bliver svaret at fokusere på holdbarheden i kombination med, at virksomheden har valgt at skrue ned for tempoet på nye lanceringer. På den måde vil produkterne opretholde en længere relevans og ikke – som det ses i branchen generelt – lynhurtigt bliver forældede, fordi der kommer nye produkter på markedet.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

DSV mangler klimaløsninger
Transportbranchen er en af de mest forurenrende brancher på globalt plan, og DSV er blandt de større virksomheder, der endnu ikke har præsteret på konkrete klimaambitioner. Ifølge bæredygtighedschef mangler der grønne løsninger i sektoren.
Klima, miljø og energi

Trods vækst tager erhvervsgiganter vigtige skridt i klimakampen
Selv om flere af Danmarks store virksomheder viser store omsætningstal har de også formået at reducere CO2-udledningen de seneste to år. Det viser en kortlægning af Finans. Flere aktører er dog skeptiske overfor virksomhedernes samlede klimaindsats.
Klima, miljø og energi

Nyt SKI-mærkat skal gøre de grønne valgmuligheder synlige
Det er nu blevet lettere at finde og vælge flere grønne produkter på SKI’s fællesoffentlige indkøbsaftale ’50.20 Forbrugsartikler’, på grund af et nyt sorteringsfilter, som viser grønne alternativer til engangsservice, madfilm, poser og sække. På sigt skal det rulles ud på flere produktområder og SKI-aftaler.
Strategi & ledelse

Singapore og Rotterdam vil etablere grøn shippingkorridor
De to havne Maritime and Port Authority of Singapore og Port of Rotterdam går sammen om at skabe en korridor, der både skal være effektiv og klimavenlig.
Medarbejder

Undersøgelse: Danskerne stiller større krav til takeaway-leverandører
En ny undersøgelse viser, at danskerne er begyndt at stille skarpt på særligt arbejdsforhold i takeaway-branchen.
Strategi & ledelse

Topchef: Grøn omstilling i luftfarten kræver investeringer og beslutninger
Fokus på den grønne omstilling i luftfarten er accelereret inden for de seneste år, men aktiviteten stiger, og derfor skal der ekstra fart på de politiske beslutninger, mener topchef hos Billund Lufthavn.