Bredden af etisk handel er blevet bredere, men de samme problematikker ligger i top

Mulighederne for at arbejde med etisk handel og bæredygtighed er mange. DIEHs seneste medlemsundersøgelse viser, at der over tid er kommet endnu større bredde i, hvordan der arbejdes med etisk handel og bæredygtighed. Vi giver et par eksempler.

Mulighederne for at arbejde med etisk handel og bæredygtighed er mange. Hvert år spørger Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) sine godt 100 medlemmer til arbejdet med bæredygtighed og ansvarlige leverandørkæder.

Udviklingen på området viser, at der over tid er kommet større bredde i, hvordan der arbejdes med etisk handel og bæredygtighed. Ifølge den seneste undersøgelse for 2019/2020 er det igen de samme tre problematikker, der indtager toppen af dagsordenen for etisk handel:

Klima og energi, arbejdsmiljø samt aflønning og leveløn.

Her fremgår DIEH-medlemmernes top tre og nedenunder dykker vi ned i et par konkrete eksempler.

Lige så mange nuancer, der eksisterer af etisk handel, lige så mange måder er der at arbejde med etisk handel og bæredygtighed på. Bredden af etisk handel er ganske enkelt blevet bredere.

Men hvordan griber man arbejdet med etisk handel an? DIEHs medlemmer giver et par eksempler. 

Det sorte guld: Fra restaffald til kerneprodukt

Verdensmålene ledte vejen for at udvikle en vision på det cirkulære område. Da Peter Larsen Kaffe genanalyserede hele processen relateret til fremstilling af kaffe, fandt de et kæmpe spild. Et spild, der ændrede synet på, hvad deres kerneprodukt er, og som nu er et potentiale i arbejdet for at blive 100 procent cirkulære i 2030 gennem optimering af ressourceforbrug.

Ideerne er mange, og Peter Larsen Kaffe har allerede pustet nyt liv i affaldsprodukter som kaffegrums, silverskin og giftigt restvand, som har vist sig at have stor nytteværdi i andre brancher.

Forbedring af kvinders rettigheder giver bedre tal på bundlinjen

En anden måde at arbejde med etisk handel på, finder man hos Sex & Samfund, som har indgået et lokalt partnerskab i Etiopien for at styrke kvinders rettigheder og sundhed via kapacitetsopbygning – noget som i sidste ende også giver bedre tal på bundlinjen. 

Lokale sundhedsklinikker danner rammerne om health talks med fokus på sexchikane, vold mod kvinder, hygiejne, familieplanlægning og seksuelt overførte sygdomme. Ideen er, at en kulturændring igennem social dialog vil give sundere medarbejdere, øget produktivitet og bedre fastholdelse af medarbejdere og dermed sikre bæredygtigheden i en fortsat ung, etiopisk industri.

Certificeret skovforvaltning i Ecuador bidrager til den grønne omstilling
Imens Peter Larsen Kaffe og Sex & Samfund arbejder med at optimere ressourceforbrug og arbejdsmiljø, har den danske NGO NEPCon øje for klima og energi igennem certificeret skovforvaltning.

Siden 2019 har NEPCon gennemført certificering i økosystem-tjenester, hvor de første bambusplantager i Ecuador er blevet godkendt til ’FSC Ecosystem Service Certifications’. NEPCons indsats har ført til en øget produktion af bæredygtigt træ og gummi, og herigennem også afledte, positive sideeffekter som binding af mere kulstof, beskyttelse af lokale vandforsyninger og bedre forhold for sjældne arter.

Læs meget mere om etisk handel, bæredygtighed og ansvarlige værdikæder i Etisk Handel 2020, som DIEH netop har udgivet.

15.02.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Nomineret til Verdens Bedste Indkøber i 2023

16.11.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Region Midtjylland kåret som ’Verdens Bedste Indkøber 2023’

29.09.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Due diligence: Selv en lille virksomhed kan gøre en stor forskel

19.09.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Hvem skal vinde prisen som Verdens Bedste Indkøber 2023?

13.09.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Danske virksomheder går sammen om ansvarlig sojadyrkning i Brasilien

21.06.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

De største danske sojaaktører øger ambitionerne for klodens skove og naturområder