Byggeriet skaber selv regler for ordentlige forhold

Der er for mange af dem, for stort fokus på kontrol og ikke forebyggelse og de er for dyre at administrere. Det er status på arbejds- eller sociale klausuler i byggeriet. Derfor har medlemmerne af Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar etableret et regelsæt der vil belønne leverandører med gode processer for samfundsansvar. Nu skal de bare implementeres.

Et nyt, frivilligt regelsæt i byggeriet vil belønne virksomheder, der udviser nødvendig omhu ift arbejdstagerforhold. Det er Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar som står bag..

12.01.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Underbetalte rumænske håndværkere, for dårlig sikkerhed på byggepladsen, for mange arbejdstimer, for lidt ferie og få eller ingen lærlinge på store offentlige byggeprojekter. Det er nogle af de forhold byggebranchen jævnligt kritiseres for ikke at have styr på, på trods af at bygherrerne har stillet krav på de områder og entreprenørerne har skrevet under på samme.

”Der er i virkeligheden lige nu alt for mange retningslinjer. Alle har forsøgt at opfinde den dybe tallerken,” siger Palle Adamsen, der er direktør i boligforeningen Lejerbo og formand for Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar.

Kædeansvar frem i lyset
Som foreningen skriver i sin pressemeddelelse, så møder entreprenører og deres underleverandører i dag ofte forskellige sociale klausuler hos deres offentlige kunder. Ofte af forskellig juridisk kvalitet. De er typisk formuleret som minimumskrav, der løbende dokumenteres og kontrolleres i byggeprocessen. Det kan være gennem kontrol med medarbejderes timesedler, lønsedler, skattebetalinger osv. Kravene gælder for både entreprenøren og dennes underleverandører – det såkaldte kædeansvar.

Hvad er nødvendig omhu?

Nødvendig omhu handler om at identificere, forebygge, afhjælpe og redegøre for de potentielle negative påvirkninger virksomhedens aktiviteter kan have på interessenter og det omgivende samfund. Det er en proces, som skal sørge for at virksomhederne kender til og kan beskrive risikoen for negativ påvirkning, og på den baggrund gennemføre tiltag, som kan begrænse samme risiko.  På engelsk hedder nødvendig omhu ”due diligence”.

Så nu har foreningen, som har over 100 medlemmer, udgivet et regelsæt, som skal gøre det nemmere arbejde med samfundsansvar i byggeriet. Både fordi hver bygherre ikke skal opfinde sine egne krav og regler, men måske i sær fordi kravet om dokumentation flyttes frem i processen: Kan du dokumentere nødvendig omhu, dvs. de rigtige processer til at holde styr på arbejds- og sociale vilkår, vil du have bestået en slags egnethedsprøve ift. bygherrens valg af leverandør, og der vil værre et mindre kædeansvar for entreprenøren.

Læs også: Kommer der endelig mere CSR i offentlige indkøb?

”Vi vil gerne hjælpe til at anvise en juridisk holdbar vej til at flytte arbejdet med kædeansvar fra slagsmål om ansvar og bodens størrelse på bagkant, til noget der animerer leverandører til at bruge kræfterne på at lave ordentlige systemer for nødvendig omhu. Man skal altså kunne vise, at man forstår udfordringerne, og at det er en del af ens faste forretningsgange bl.a. at følge med i, at underleverandørers medarbejdere får den løn, de er berettiget til, og at de arbejder efter ordentlige forhold,” forklarer Tine Lange, som er rådgiver for Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar og står for projektet.

Styr på juraen
I det nye regelsæt har eksperter hos Beck-Bruun og Horten, to af landets største advokatvirksomheder, gjort deres for at sikre, at man ikke får problemer med hverken dansk eller europæisk udbudslovgivning. Men at parterne i byggeriet til gengæld kommer ud over de nuværende problemer.

”Alle har hørt om underbetalte polske håndværkere, italienske metroarbejdere, som ikke betaler skat eller problemer med sikkerheden i byggeriet. Men langt de fleste sager hører vi ikke om, fordi parterne opgiver at forfølge dem. Enten fordi ordregivers klausuler er for løst formuleret eller fordi, det er for dyrt i advokatsalær,” siger Andreas Christensen fra Horten.

Får man flyttet situationen er der meget at hente, forklarer Claus Berg fra Bech-Bruun:

”Det sociale ansvar i byggeriet er blevet en samfundsmæssig kampplads, hvor alle markerer sig. Det gavner på ingen måde byggeriet. Der bruges alt for mange penge på at være uenige og føre kontrol frem for at skabe fornuftige rammevilkår. De nye paradigmer (regelsæt, red.) understøtter en ensartet og dermed genkendelig regulering af krav til samfundsansvar i byggeriet, som alt andet lige vil nedbringe transaktionsomkostningerne.”

Branchen er tilfreds
Det nye regelsæt er blevet godt modtaget af både bygherrer og entreprenører. I Odense Kommune siger udbudschef Cecilie Førby:

”Ingen tvivl om, at de nye paradigmer vil nedsætte transaktionsomkostningerne for både de offentlige ordregivere og for leverandørerne. Det er jo en standardisering, det både professionaliserer området og giver besparelser.”

Besparelserne kommer af at de offentlige ordregivere ikke længere behøver bruge tid på at udvikle egne tilgange, og at leverandørerne ikke længere skal rette ind efter forskellige klausuler, men kan indarbejde de fælles regler som standardprocesser.

Det vil Helle Bro Krogen, koncerndirektør i MT Højgaard gerne se. Hun, forklarer, at MT Højgaard regner med at, en fremtid, hvor det er nemt at forholde sig til betingelserne i det konkrete udbud og opsætte en intern procedure for at honorere kravene, i sidste ende giver bedre priser til kunderne og tilføjer:

”Vi prioriterer det her område meget højt. Alle kan blive snydt i sidste ende. Men med de nye paradigmer (regelsæt, red.) bedømmes vi på, om vi har gjort, hvad vi kan for at opdage det, og om vi kan dokumentere det.”

Kort fortalt: Nyt regelsæt for samfundsansvar i byggeriet

I Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar taler man ikke om regelsæt, men om nye paradigmer for samfundsansvar for byggeriet aktører.  Ideen er at hjælpe bygherrer – offentlige og private – med at gøre samfundsansvar til en aktiv del af udbudsmateriale og kontrakter. Udgangspunktet er foreningens charter med seks grundlæggende principper for samfundsansvar i ejendoms-, bygge- og anlægsbranchen.

Materialet er tilpasset forskellige indkøbsprocesser, og findes således i fire udgaver, med tilhørende støttedokumenter:

Paradigmerne er blevet til efter ønske fra en bred kreds af foreningens medlemmer og er udarbejdet af Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar i samarbejde med advokatfirmaerne Horten og Bech-Bruun med støtte fra Realdania.

Læs mere om paradigmer for samfundsansvar
Hent 'Introduktion til paradigmer for samfundsansvar'

Nu skal de bare bruges
Udviklingen og offentliggørelsen af det nye, fælles regelsæt er et stort – men også kun et første – skridt på vejen. Hvis alle de forudsete fordele skal blive til virkelighed kræver det, at regelsættet bliver taget i brug af bygherrerne.

Læs også: Arbejdsmiljøregler giver administrative kvaler for små virksomheder

”Vi kan ikke garanterer, at alle vores medlemmer vil bruge de nye paradigmer. Men vi ved, at medlemmerne fra alle dele af byggeriet køber ind på ønsket om at have en fælles tilgang og helheden i de retningslinjer foreningen har produceret. Medlemmerne har jo været inviteret med i udviklingsprocessen. Vi har ønsket at skabe et produkt, der nyder bredest mulig opbakning, da det jo er forudsætningen for, at paradigmerne faktisk bliver brugt”” forklarer Tine Lange.

Næste skridt fra foreningens side er at holde implementeringsmøder og at identificere best practice på processer for nødvendig omhu i byggeriet, som skal motivere til at bruge regelsæt og tilhørende redskaber. (Se faktaboks).

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

20.06.2024BSR

Sponseret

Advancing a Just Transition: Lessons from Company Practices

18.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Anbefalinger fra unge skal sikre en god start for nye i byggebranchen

18.06.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Donationer til børnehjem

03.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Dansk erhvervsliv skal forstå unge medarbejdere bedre

23.05.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: 11 Recommendations for Business

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)