Byggeriet skaber selv regler for ordentlige forhold

Der er for mange af dem, for stort fokus på kontrol og ikke forebyggelse og de er for dyre at administrere. Det er status på arbejds- eller sociale klausuler i byggeriet. Derfor har medlemmerne af Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar etableret et regelsæt der vil belønne leverandører med gode processer for samfundsansvar. Nu skal de bare implementeres.

Et nyt, frivilligt regelsæt i byggeriet vil belønne virksomheder, der udviser nødvendig omhu ift arbejdstagerforhold. Det er Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar som står bag..

12.01.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Underbetalte rumænske håndværkere, for dårlig sikkerhed på byggepladsen, for mange arbejdstimer, for lidt ferie og få eller ingen lærlinge på store offentlige byggeprojekter. Det er nogle af de forhold byggebranchen jævnligt kritiseres for ikke at have styr på, på trods af at bygherrerne har stillet krav på de områder og entreprenørerne har skrevet under på samme.

”Der er i virkeligheden lige nu alt for mange retningslinjer. Alle har forsøgt at opfinde den dybe tallerken,” siger Palle Adamsen, der er direktør i boligforeningen Lejerbo og formand for Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar.

Kædeansvar frem i lyset
Som foreningen skriver i sin pressemeddelelse, så møder entreprenører og deres underleverandører i dag ofte forskellige sociale klausuler hos deres offentlige kunder. Ofte af forskellig juridisk kvalitet. De er typisk formuleret som minimumskrav, der løbende dokumenteres og kontrolleres i byggeprocessen. Det kan være gennem kontrol med medarbejderes timesedler, lønsedler, skattebetalinger osv. Kravene gælder for både entreprenøren og dennes underleverandører – det såkaldte kædeansvar.

Hvad er nødvendig omhu?

Nødvendig omhu handler om at identificere, forebygge, afhjælpe og redegøre for de potentielle negative påvirkninger virksomhedens aktiviteter kan have på interessenter og det omgivende samfund. Det er en proces, som skal sørge for at virksomhederne kender til og kan beskrive risikoen for negativ påvirkning, og på den baggrund gennemføre tiltag, som kan begrænse samme risiko.  På engelsk hedder nødvendig omhu ”due diligence”.

Så nu har foreningen, som har over 100 medlemmer, udgivet et regelsæt, som skal gøre det nemmere arbejde med samfundsansvar i byggeriet. Både fordi hver bygherre ikke skal opfinde sine egne krav og regler, men måske i sær fordi kravet om dokumentation flyttes frem i processen: Kan du dokumentere nødvendig omhu, dvs. de rigtige processer til at holde styr på arbejds- og sociale vilkår, vil du have bestået en slags egnethedsprøve ift. bygherrens valg af leverandør, og der vil værre et mindre kædeansvar for entreprenøren.

Læs også: Kommer der endelig mere CSR i offentlige indkøb?

”Vi vil gerne hjælpe til at anvise en juridisk holdbar vej til at flytte arbejdet med kædeansvar fra slagsmål om ansvar og bodens størrelse på bagkant, til noget der animerer leverandører til at bruge kræfterne på at lave ordentlige systemer for nødvendig omhu. Man skal altså kunne vise, at man forstår udfordringerne, og at det er en del af ens faste forretningsgange bl.a. at følge med i, at underleverandørers medarbejdere får den løn, de er berettiget til, og at de arbejder efter ordentlige forhold,” forklarer Tine Lange, som er rådgiver for Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar og står for projektet.

Styr på juraen
I det nye regelsæt har eksperter hos Beck-Bruun og Horten, to af landets største advokatvirksomheder, gjort deres for at sikre, at man ikke får problemer med hverken dansk eller europæisk udbudslovgivning. Men at parterne i byggeriet til gengæld kommer ud over de nuværende problemer.

”Alle har hørt om underbetalte polske håndværkere, italienske metroarbejdere, som ikke betaler skat eller problemer med sikkerheden i byggeriet. Men langt de fleste sager hører vi ikke om, fordi parterne opgiver at forfølge dem. Enten fordi ordregivers klausuler er for løst formuleret eller fordi, det er for dyrt i advokatsalær,” siger Andreas Christensen fra Horten.

Får man flyttet situationen er der meget at hente, forklarer Claus Berg fra Bech-Bruun:

”Det sociale ansvar i byggeriet er blevet en samfundsmæssig kampplads, hvor alle markerer sig. Det gavner på ingen måde byggeriet. Der bruges alt for mange penge på at være uenige og føre kontrol frem for at skabe fornuftige rammevilkår. De nye paradigmer (regelsæt, red.) understøtter en ensartet og dermed genkendelig regulering af krav til samfundsansvar i byggeriet, som alt andet lige vil nedbringe transaktionsomkostningerne.”

Branchen er tilfreds
Det nye regelsæt er blevet godt modtaget af både bygherrer og entreprenører. I Odense Kommune siger udbudschef Cecilie Førby:

”Ingen tvivl om, at de nye paradigmer vil nedsætte transaktionsomkostningerne for både de offentlige ordregivere og for leverandørerne. Det er jo en standardisering, det både professionaliserer området og giver besparelser.”

Besparelserne kommer af at de offentlige ordregivere ikke længere behøver bruge tid på at udvikle egne tilgange, og at leverandørerne ikke længere skal rette ind efter forskellige klausuler, men kan indarbejde de fælles regler som standardprocesser.

Det vil Helle Bro Krogen, koncerndirektør i MT Højgaard gerne se. Hun, forklarer, at MT Højgaard regner med at, en fremtid, hvor det er nemt at forholde sig til betingelserne i det konkrete udbud og opsætte en intern procedure for at honorere kravene, i sidste ende giver bedre priser til kunderne og tilføjer:

”Vi prioriterer det her område meget højt. Alle kan blive snydt i sidste ende. Men med de nye paradigmer (regelsæt, red.) bedømmes vi på, om vi har gjort, hvad vi kan for at opdage det, og om vi kan dokumentere det.”

Kort fortalt: Nyt regelsæt for samfundsansvar i byggeriet

I Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar taler man ikke om regelsæt, men om nye paradigmer for samfundsansvar for byggeriet aktører.  Ideen er at hjælpe bygherrer – offentlige og private – med at gøre samfundsansvar til en aktiv del af udbudsmateriale og kontrakter. Udgangspunktet er foreningens charter med seks grundlæggende principper for samfundsansvar i ejendoms-, bygge- og anlægsbranchen.

Materialet er tilpasset forskellige indkøbsprocesser, og findes således i fire udgaver, med tilhørende støttedokumenter:

Paradigmerne er blevet til efter ønske fra en bred kreds af foreningens medlemmer og er udarbejdet af Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar i samarbejde med advokatfirmaerne Horten og Bech-Bruun med støtte fra Realdania.

Læs mere om paradigmer for samfundsansvar
Hent 'Introduktion til paradigmer for samfundsansvar'

Nu skal de bare bruges
Udviklingen og offentliggørelsen af det nye, fælles regelsæt er et stort – men også kun et første – skridt på vejen. Hvis alle de forudsete fordele skal blive til virkelighed kræver det, at regelsættet bliver taget i brug af bygherrerne.

Læs også: Arbejdsmiljøregler giver administrative kvaler for små virksomheder

”Vi kan ikke garanterer, at alle vores medlemmer vil bruge de nye paradigmer. Men vi ved, at medlemmerne fra alle dele af byggeriet køber ind på ønsket om at have en fælles tilgang og helheden i de retningslinjer foreningen har produceret. Medlemmerne har jo været inviteret med i udviklingsprocessen. Vi har ønsket at skabe et produkt, der nyder bredest mulig opbakning, da det jo er forudsætningen for, at paradigmerne faktisk bliver brugt”” forklarer Tine Lange.

Næste skridt fra foreningens side er at holde implementeringsmøder og at identificere best practice på processer for nødvendig omhu i byggeriet, som skal motivere til at bruge regelsæt og tilhørende redskaber. (Se faktaboks).

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Når handel skaber forandring

19.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Solvogne skal hjælpe ukrainske familier med bæredygtig energi og vand

11.12.2024CSR.dk

Store danske virksomheder hænger lidt i menneskerettighedsbremsen

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

20.11.2024Red Barnet

Sponseret

Børns rettigheder er med til at skabe en lysere og mere bæredygtig fremtid.

15.11.2024CSR.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams