Bæredygtige offentlige indkøb skal drives af innovation og samarbejde

Med udbudsreglernes muligheder for at gå i dialog med leverandørerne og med en indkøbsmuskel på over 300 mia. om året spiller de offentlige indkøbere en helt central rolle i den grønne omstilling. Nu handler det bare om at ”komme ud over stepperne”, mener erhvervsminister Rasmus Jarlov.

28.11.2018

Af Forum for Bæredygtige Indkøb v/ Michael Larsen, inVirke, CSR.dk

“Det offentlige er selvfølgelig interesseret i at købe så billigt og effektivt ind som muligt uden at spilde skatteydernes penge på gulvet, og det kan jeg som skatteydernes repræsentant bakke fuldstændigt op om. Men for at løse opgaven effektivt, så er det også vigtigt at tænke langsigtet og bæredygtigt.”

Med de ord satte erhvervsminister Rasmus Jarlov i sidste uge konferencen ’Indkøb, der kan og vil mere – innovation og bæredygtighed i udbud’ i gang. Fra talerstolen i Børssalen hos Dansk Erhverv kunne ministeren se udover 200 offentlige indkøbere og repræsentanter for private virksomheder, der var mødt frem til Forum for Bæredygtige Indkøb og Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøbs årskonference.

Læs også: Ansvarlige indkøb handler også om at undvære ting

“Husk at udbudsreglerne ikke er en barriere for nytænkning og bæredygtighed. Jeg vil påstå, at vi med udbudsreglerne har mulighed for at inddrage det private erhvervsliv i løsningerne. Der er mange muligheder, så det handler om at komme ud over stepperne og bruge dem aktivt,” lød ministerens opfordring.

Den kunne han bl.a. komme med efter regeringens nyligt offentliggjorde ’Strategi for cirkulær økonomi’ i ryggen, som blandt andet taler om at øge fokus på totaløkonomi i offentlige indkøb.

Fremtidens bæredygtige udbud
Med et indkøbsbudget på godt over 300 mia. kroner om året beskrives den offentlige sektors budget ofte med metaforen ’en indkøbsmuskel’, der - hvis den investeres via dialog og nytænkning i de offentlige udbud - kan skubbe produkter og serviceydelser i en mere bæredygtig og cirkulær økonomisk retning. Men det kræver, at både indkøberne og leverandørerne mødes og deler erfaringer.

“Når man sidder i en indkøbsfunktion og har en travl hverdag, så er det rart at have nogle kendte udbudsstandarder at arbejde efter. Det betyder, at man relativt hurtigt kan få udbuddet skubbet ud over rampen, og at man er sikker på, at der ikke er fejl, så der opstår klagesager,” siger Rikke Dreyer, der udover at være formand for Forum for Bæredygtige Indkøb også er chefkonsulent i Miljømærkning Danmark.

“Tanken med årskonferencen er at løfte det op over den pressede hverdag og give rum til nytænkningen. I en travl hverdag kører udbud ofte efter kendte standarder, men nogen gange er der behov for at tænke nyt og afsøge nye veje til bæredygtige produkter og løsninger, siger hun.

At der allerede er godt gang i nytænkningen i det offentlige-private samarbejde leverede konferencen da også flere gode eksempler på. Mens erhvervsministeren i sin tale selv fremhævede Odense Kommunes udbud af arbejdstøj i Odenses Ældre- og Handicapforvaltning og byggerier som politistationen i Næstved og ”et af Danmarks mest bæredygtige byggerier”, nemlig rådhuset i Middelfart, så var der gennem dagen flere indslag, som understregede potentialerne ved at tænke i samarbejde, innovation, bæredygtighed, totalomkostninger og cirkulær økonomi.

Blandt andet har Københavns Kommune inviteret leverandører af hhv. kontormøbler og legetøj til dialog i lang tid inden udbudsprocessen overhovedet igangsættes, så de kan nå at forberede sig på kommende krav om miljømærker. Et initiativ som kontormøbelproducenten Holmris B8 hilste velkommen, med en opfordring til indkøber, som lød: Hav respekt for processen - det tager tid at samle dokumentation og få den godkendt.

Konkurrencepræget dialog giver eldrevne havnebusser
Et meget lærerigt eksempel er trafikselskabet Movias udbud af miljøvenlig havnebusdrift i Københavns Havn fra 2020, som operatøren Arriva endte med at vinde. Movia valgte udbudsformen ’konkurrencepræget dialog’, som består af en dialogfase med udvalgte ansøgere, og en fase der indeholder den egentlige tilbudsgivning.

Fordelen ved den udbudsform er, at den giver købere mulighed for at inddrage ekspertise fra markedets aktører I at finde en løsning, der bedst kan opfylde udbyders behov. Ulempen er, at det kræver mange ressourcer at tilrettelægge udbudsprocessen og afholde dialogmøder med de udvalgte ansøgere.

Læs også: Forbrugerne ønsker, at flere virksomheder tager ansvar for madspild

Til lejligheden optrådte Movia og Arriva side om side. Sammen gennemgik de udbudsprocessen trin for trin og hvilke overvejelser og beslutninger, der blev taget på hver sin side af forhandlingsbordet undervejs i den udbudsproces, som resulterede i at fem havnebusser fra 2020 sejler på el, dvs. uden udledning af NOx og partikler fra motorerne.

Må ikke kun handle om pris og tildelingskriterier
For Jakob Lamm Zeuthen, der er næstformand i Forum for Bæredygtige Indkøb og miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv, er det den slags eksempler, der er behov for.

“Vi står over for nogle store bæredygtighedsudfordringer, som kræver nye systemer for, hvordan vi udvikler og bruger produkter og services. Det kræver partnerskaber og dialog om, hvordan man skal samarbejde om at skabe de rigtige løsninger. Vi vil gerne op på den klinge, hvor det ikke bare handler om pris og tildelingskriterier, men om systemer, der kan give mere bæredygtighed. Jeg synes dagen har vist, at hvis de nye udbudsformer skal bruges optimalt, så er der både behov for målrettede værktøjer og endnu bedre samarbejde myndigheder og virksomheder imellem, siger han.

Men ud fra de gode eksempler på årskonferencen, så ser det ud til, at de offentlige indkøbere kunne være godt på vej ud over stepperne.

.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

15.04.2024BOXIT Container

Sponseret

Værkstedscontainere til fremtidens bygge- og installationsprojekter

05.04.2024CSR.dk

4 hacks til at få mere ESG i virksomhedens indkøb

04.04.2024Dentsu Danmark A/S

Sponseret

Ny greenwashing: ”Cirkularitet” er et ophedet buzzword

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

02.04.2024Fristads Kansas

Sponseret

Klar med første cirkulære produkt: - Det har været en lang rejse

01.04.2024CSR.dk

SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus