11.11.2020 | Samfund
Carlsberg melder åbent ud om korruptionssag
Den danske bryggerigigant har netop afsluttet en omfattende undersøgelse, der skulle kortlægge omfanget af formodet kontinuerlig korruption i Carlsbergs indiske datterselskab.
Da Berlingske i 2019 bragte en artikelserie om kontinuerlig korruption i Carlsberg Indien, fik det selskabet til at iværksætte en større revisionsundersøgelse, som netop er blevet afsluttet og offentliggjort.
Undersøgelsen viste, ganske rigtigt, en lang række problematiske forhold vedrørende blandt andet åbenlys bestikkelse, ulovlige rabatter og ulovlig markedsføring.
Flere eksperter roser Carlsberg for deres åbenhed på et område, der kan være så godt som umuligt at kontrollere.
”Korruption er en del af kulturen i disse lande, og dermed er det naturligvis også en afgørende udfordring, når man som selskab vælger at gå ind på sådan et marked. Det er ganske enkelt svært at kunne operere uden at betale bestikkelse. Men løsningen er ikke at acceptere det og følge med strømmen. En stor virksomhed må insistere på, at det er uacceptabelt. Ellers er man med til at vedligeholde systemet,” siger Jesper Olsen, formand i Transparency Internationals.
Læs også: Pensionsselskab stopper investeringer i Kina
Det fremgår ellers tydeligt af Carlsbergs politikker indenfor områderne antibestikkelse og antikorruption, at koncernen ikke tolerer bestikkelse eller andre former for korruption.
Hændelserne har da også haft konsekvenser i form af fyringer og advarsler foruden kraftige opstramninger på interne kontroller i det indiske datterselskab. Der ansættes ligeledes en complianceofficer for at styrke kontrollen på netop dette område.
Sagen vil desuden blive omtalt i den kommende årsrapport.
- MTN
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Klima, miljø og energi

IEA: Investering i solenergi overstiger nu olie
Ifølge det Internationale Energiagentur (IEA) forventer man for første gang nogensinde, at de globale investeringer i solenergi vil overgå olie.