Pensionsselskab stopper investeringer i Kina
Kontinuerlige brud på menneskerettigheder får dansk pensionselskab til at tilbagetrække alle deres kinesiske investeringer.
Pensionsselskabet AkademikerPension (tidligere MP Pension) vælger at boykotte verdens næststørste økonomi, Kina, af etiske årsager. Det skriver Politiken.
Selskabet ønsker ikke længere at investere i en nation, der bryder sig på menneskerettigheder i en sådan grad, som det er set både under Hong Kong urolighederne og blandt det uighuriske mindretal i Xinjiang.
Det er ledelsen i AkademikerPension, der sammen med en enig bestyrelse, har taget beslutningen om at ekskludere Kina.
"Vi har længe haft Kina under observation. Det er velkendt, at landet systematisk overtræder menneskerettighederne, og vi kan ikke længere vende det blinde øje til", siger Jens Munch Holst, direktør i AkademikerPension.
AkademikerPension der har 140.000 medlemmer forsøger at holde en balance mellem ansvarlighed og afkast i deres investeringer og af den årsag sælger selskabet nu alle sine kinesiske statsobligationer og aktier i statsejede kinesiske selskaber. Et samlet beløb på omkring 400 millioner kroner. Tidligere har AkademikerPension (under navnet MP Pension) ekskluderet andre lande som Saudi Arabien, Thailand og Iran fra deres investeringsunivers.
Svær beslutning inspirerer ikke endnu
Det har ikke været nogen nem beslutning, da Kina i årevis har været buldret fremad økonomisk, men selskabet vil nu kigge ind i andre vækstøkonomier.
Det er første gang i historien at en større vestlig investor vælger at sortliste Kina som investeringsland. Det kan få store konsekvenser for Kina, mener eksperter. At AkademikerPension nu trækker sig ud af landet får næppe de helt store konsekvenser isoleret set, men det kan måske få andre investorer til at reagere og gå samme vej.
Læs også: Coronakrisen får interessen for ESG-investeringer til at stige
Endnu er der dog ikke trængsel ved lågen. Det viser en rundspørge Ekstra Bladet har lavet. De har været i kontakt med Danmarks fem største pensionsselskaber, og de tre selskaber, der allerede har penge investeret i Kina, melder at man fortsætter ad den vej. Det er PensionDanmark, PFA og Danica Pension, som henviser til at deres screeninger sker med udgangpunkt i, om der er vedtaget internationale sanktioner mod et givent land.
Kina: Det handler om stabilitet
Politiken har siden AkadermikerPensions melding fået en reaktion på denne fra tænketanken Center for China & Globalisation, som angiveligt fungerer som talerør for det kinesiske udenrigsministerium. De stiller sig uforstående over for beslutningen:
”Både i Hongkong og i Xinjiang har de kinesiske myndigheder sørget for at genoprette stabiliteten og sikkerheden, og pensionskasser og andre selskaber står allerede i kø for at få lov til at investere begge steder. Så jeg tror, at den danske pensionskasse vil komme til at fortryde sin beslutning," siger Henry Huiyao Wang, som er tænketankens direktør.
Han lægger sig dermed på præcis samme linje, som den kinesiske præsident, Xi Jinping, der har stillet i udsigt, at de kinesiske myndigheder vil optrappe deres arbejde med at sikre, at lokalbefolkningen har den ”korrekte politiske overbevisning,”, fordi det skaber den ønskede stabilitet.
Det sker i øjeblikket i særlige lejre, og de internerede her bliver desuden brugt som tvangsarbejdere på fabrikker i regionen. Ifølge The Guardian har Kina gennem de seneste år bygget næsten 400 arbejdslejre i den vestligste del af landet.
- MT/EHS