23.08.2022 | Strategi & ledelse
Carlsberg: Vi har nu en holistisk strategi for ESG
Et nyt ESG-program tager fat på landbruget og øger ambitionerne på alle områder. ESG-chefen mener, at der er potentiale til at gøre en virkelig stor forskel.
Onsdag i sidste uge offentliggjorde Carlsberg sit opdaterede ESG-program. Efter fem års rejse med Together Towards Zero er bryggerigiganten klar med fortsættelsen: Together Towards Zero and Beyond.
Ifølge virksomhedens pressemeddelelse har man nu en plan for alle virksomhedens væsentligste ESG-emner, med målsætninger for 2030 og 2040. Man har sat sig et mål om net zero carbon-udledninger på tværs af værdikæden senest i 2040, og man har hævet ambitionsniveauet og strammet målsætningerne for andre emner som vand, ansvarligt alkoholforbrug, diversitet, menneskerettigheder og samarbejde med lokalsamfundet. De nye målsætninger kan ses i grafikken nederst på denne side.
”Med Together Towards Zero and Beyond-programmet har vi noget, som er langt mere holistisk. Det er jeg både glad for og stolt af,” siger Carlsbergs ESG-chef, Simon Boas Hoffmeyer.
Den helstøbte plan er også nødvendig på en anden måde end tidligere, hvis man vil leve op til omverdenens forventninger.
”Vi har arbejdet, som vi altid gør, med fokus på vores væsentligste issues, og de er i overskrifter uændrede. Der, hvor det har udviklet sig, er detaljeringsniveauet i det, som vores stakeholders forventer af os, og hvor vi kan gøre den største forskel. Og så har vi arbejdet en del med at oversætte de interne og eksterne forventninger – også til transparens – til noget, som vi kan handle på. Heldigvis har vores eget og omverdenens fokus på ESG, resulteret i en langt større modenhed i de løsninger, der er tilgængelige for os,” siger Simon Boas Hoffmeyer.
Together Towards Zero and Beyond er integreret I Carlsbregs forretningsstrategi, SAIL’27, som en del af arbejdet med at reducere risici, skabe positiv forandring og levendegøre virksomhedens formål gennem konkrete mål, handlinger og resultater.
Færrest misforståelser i kommunikationen
Carlsberg har valgt at kalde det nye program – Together Towards Zero and Beyond – for et ESG-program, modsat tidligere hvor titlen på arbejder var bæredygtighed. På sammen måde har den ansvarlige afdeling skiftet navn til Group ESG.
”Det handler udelukkende om bedst mulig kommunikation og forståelse,” siger Simon Boas Hoffmeyer, som er leder af Group ESG.
”Vi har oplevet, at alt fra forbrugere til investorer opfattede bæredygtighedsbegrebet som noget, der kun handlede om miljø og klima. Men vores arbejde relateret til samfundsansvar dækker langt bredere end det, og det vil vi gerne undgå at skulle forklare.”
Det er dog ikke forbudt at tale om bæredygtighed i Carlsberg. Nøglen er at bruge det begreb, som kommunikerer bedst, i den kontekst man er i.
To nye områder med enormt potentiale
I det nye arbejdsprogram er der to nye, selvstændige indsatsområder: landbrug og emballage. De har med god grund fået mere fokus, da de udgør henholdsvis 25 og 41 procent af Carlsbergs samlede carbon footprint.
”Vi har tidligere haft fokus på dem under vores arbejde med CO2, men begge områder er meget mere end det. Landbrug handler også om sporbarhed og biodiversitet, mens emballage rækker ind i omstillingen til cirkulær økonomi og forbrug,” siger Simon Boas Hoffmeyer.
”Jeg er virkelig spændt på arbejdet på disse to områder. Vi har sat os nogle mål, som har potentialet til virkelig at gøre en forskel på alle vores egne markeder, og giver os mulighed for at påvirker på et mere systemisk niveau,” fortsætter han.
Som f.eks. det nye mål om at indsamle og genanvende 90 procent af alle dåser og flasker globalt. Det vil kræve udvikling af nye og effektive systemer i alle Carlsbergs markeder, og ligesom pantsystemet i Danmark vil indsamlingssystemerne kunne bruges til andet end virksomhedens egen emballage.
Simon Boas Hoffmeyer fremhæver desuden, Carlsbergs nye mål om at indføre regenerative praksisser i landbrug, som noget der kommer til at have rigtig stor betydning for virksomhedens landbrugsværdikæde – og forhåbentlig herigennem påvirke praksis i andres værdikæder.
”Hvis vi kan udvikle konkrete løsninger der viser vejen og inspirerer andre vil vi være meget tilfredse,” afslutter Simon Boas Hoffmeyer.
Kommunikation

Rapport: Fødevarevirksomheder greenwasher ved at markedsføre produkter som dyrket i ’regenerativt landbrug’
Ifølge økologiorganisation bruger en række fødevaregiganter såkaldt regenerativt landbrug til at oversælge produkter, der ofte er dyrket konventionelt.
Klima, miljø og energi

Trods halvering udleder FLSmidth stadig mere CO2 end hele C25
På ét år har FLSmidth barberet 50 procent af sin CO2-udledning – men selskabet udleder stadig mere end hele C25-indekset, og tendensen ser ikke ud til at vedblive.
Klima, miljø og energi

PensionDanmark er branchens firstmover i arbejdet med biodiversitet
Pensionsbranchens første rapport om biodiversitet er ude som et første forsøg på at måle impact i konkrete projekter. Finanssektorens Indsats for biodiversitet er dog kun lige begyndt. .
Klima, miljø og energi

I en måned fjerner Burger King alt kød fra ikonisk restaurant
Burger King siger farvel til kødet og åbner – i en måned – en ren plantebaseret restaurant i hjertet af København.
Klima, miljø og energi

Førende ekspert i biodiversitet kræver handling: ”Virksomhederne har nøglen”
Der er kraftigt behov for genanvendelse og cirkularitet i vores brug af jordens ressourcer. Det er ikke er nice to have, men need to have, mener Katherine Richardson, professor på Københavns Universitet.
Klima, miljø og energi

Energikoncern vinder pris for vindmølle-positiv kampagne
Andel er den første vinder af en pris, som for første gang uddeles i Danmark.