24.06.2015  |  Strategi & ledelse

Chefer afgør sikkerheden

Er der tit arbejdsskader og ulykker på arbejdspladsen, er det ofte et produkt af chefens prioritering. Det viser svensk forskning.

Chefers indstilling er afgørende for, i hvor høj grad man undgår arbejdsskader og ulykker på arbejdspladsen. Det viser ny svensk forskning.

"For at få en sikker arbejdsplads er det ikke tilstrækkeligt at være en god chef i almindelighed. Det kræver, at chefen tydeligt påpeger, at sikkerhed er vigtigt, og at visse typer risici ikke er accepterede, og at sikkerhed altid skal gå forud for kravet om produktion, når de ansatte står i en situation, hvor de er tvunget til at prioritere", siger psykolog Malin Mattson, der står bag undersøgelsen for Stockholm Universitet.

Samme undersøgelse viser, at det er vigtigt, at chefen og den øverste ledelse taler om sikkerhed og viser, at den virkelig mener, at sikkerhed kommer før alt andet. Bedst er det, hvis chefen kommunikerer det både gennem generel information til de ansatte og giver individuel feedback til den enkelte medarbejder.

Læs også: Guide dig til et bedre arbejdsmiljø

Malin Mattson har fundet frem til, at den mindst effektive ledelsesstil i forhold til sikkerhed på arbejdspladsen er den såkaldte traditionelle ledelsesstil, hvor ledelsen belønner medarbejdere kun efter præstation. Den kan have en direkte negativ effekt på medarbejderne, fordi den sender et signal om at produktion går forud for sikkerhed.

På den måde stiller Marlin Matsson sig kritisk over for klassiske bonussystemer.

"Et bonussystem med utydeligt formulerede mål og fokus på produktionen kan indebære en øget risiko på skader og ulykker. Modsat kan sikkerheden fremmes, hvis bonussystemet bliver brugt til  tydeligt at kommunikere vigtigheden af at prioritere sikkerheden", siger Malin Mattson i pressemeddelelsen. 

Download rapporten "Promoting safety in organizations: The role of leadership and managerial practices".         

-JPN

Mere fra Joacim

Joacim Præst Nielsen

Redaktionsassistent

Uddannelse: Journalist ved Danmarks Medie- & Journalisthøjskole 2011-2015 og Institut Hautes Études de Communication Sociale i Bruxelles. Kandidatstuderende ved Center for Mellemøststudier, Syddansk Universitet. Udlært som journalist ved Udenrigsministeriets Presseenhed, Dagbladet Børsen. Fokusområder: Internationale relationer, EU, erhvervsjournalistik og virksomheder i hans arbejds- og studi…

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere