22.12.2008  |  Strategi & ledelse

Chokolade med grøn profil

Danmarks førende chokoladeproducent, Toms, springer nu på den grønne bølge. Kakaobønder i rika og Toms skal forsynes med grøn energi. Samtidig vil Toms reducere sit årlige CO2-udslip i Danmark med 30 procent på blot fire år.

Toms Gruppen køber hvert år omkring 3.500 ton kakao i Ghana. Inden luksuschokolader, skildpadder guldkarameller ender på supermarkedernes hylder, bliver tonvis af frugtskaller liggende på markerne. Frem for at frugternes tykke skaller rådner og udsender en af de mest farlige drivhusgasser, metangas, til atmosfæren, satser Danmarks førende chokoladeproducent på at levere grøn strøm fra biomasse til ghanesiske kakaobønder og den øvrige lokalbefolkning. Sammen med ghanesiske og danske partnere er det visionen i Toms at udnytte skallerne fra frugterne, der indeholder en masse kakaofrø, som biomasse og bruge det til at producere grøn strøm. Det bliver en ekstra gevinst oven i Toms’ nye klimastrategi, der skal reducere chokolade- og slikkoncernens udledning af drivhusgasser med 30 procent på årsbasis i løbet af de næste fire år i forhold til 2008.

Tæt på aftale
Toms er tæt på at underskrive en partnerskabsaftale med energiselskabet DONG. Det ambitiøse mål er at spare drastisk på energien og reducere udledningen af CO2 med de nævnte 30 procent i 2012 i forhold til i år. Toms vil på sin største fabrik, der ligger i Ballerup, skære kraftigt på CO2-udledningen. Bl.a. ved at erstatte varmeforsyningen, der er baseret på oliefyring, med varme fra Vestforbrændingen og naturgas til Toms’ varmecentral.
»DONG har hjulpet os med forslag til, hvordan vi kan reducere strømforbruget. Det er alt lige fra at stoppe produktionsanlæggene, når medarbejderne går til frokost, til at slukke for lyset og computere og opladere til mobiltelefoner, når de ikke bruges. Jeg går selv rundt og slukker for lyset i kontorer og lokaler, når folk ikke bruger dem. Og jeg slukker altid lyset, når jeg forlader mit kontor,« siger administrerende direktør Jesper Møller.
Toms vil bruge energibesparelserne til at købe strøm fra DONGs havmøllepark Horns Rev 2 ved Esbjerg, der ventes færdig i 2009 umiddelbart op til det globale klimatopmøde i København. (www.business.dk)

Mere fra Anette

Anette Lykke Rasmussen

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere