Cirkulær økonomi – tid til at tage fat

Mens regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi præsenterede deres anbefalinger, mødtes 1500 changemakers til #WCEF2017 World Circular Economy Forum i Helsinki. Trods de engelske låneord viste WCEF, at cirkulær økonomi ikke bare er endnu et buzzword.

16.06.2017

CSR.dk

Der er for alvor sat gang i omstillingen til den cirkulær økonomi. Mens regeringens Advisory Board trak overskrifter i Danmark, mødtes over 1500 forskere, beslutningstagere og virksomhedsrepræsentanter fra mere end 105 lande i Helsinki til World Circular Economy Forum 2017. At den finske hovedstad blev værtsby er ingen tilfældighed. Finland er langt fremme med omstilling til den cirkulære økonomi og viser inspirerende lederskab med deres vision og roadmap for, hvordan cirkulær økonomi skal gøres til en realitet.

WCEF satte fokus på, hvordan cirkulær økonomi åbner nye muligheder for at skabe velfærd og vækst gennem synergieffekter på tværs af brancher og aktører. Ligeledes var et centralt tema, hvordan cirkulær økonomi kan være en væsentlig motor for at nå FNs Agenda 2030 og Sustainable Development Goals.

Men WCEF er mere end bare en branchefest. Forummet er vigtig i forhold til at forme vores forståelse samt i relation til at dele og diskutere ideer, visioner og løsninger - politisk, forskningsmæssigt og virksomhedsmæssigt, men også for offentligheden som helhed. For selvom et advisory board kan trække overskrifter for en kort bemærkning, er ideen om cirkulær økonomi fortsat ganske abstrakt i den brede befolkning, og mange er ikke klar over hvilke ændringer, der er nødvendige i vores livsstil og hverdag for at sikre en bæredygtig fremtid.

PlanMiljø er med til at vise vejen for mobilindustrien

PlanMiljøs rådgivere var blandt de mange inviterede deltagere, der var kommet for at dele erfaringer og løsninger, der kan give virksomheder konkurrencemæssige fordele, skabe mere værdi og generere vækst, jobs og gunstig miljøudvikling i samfund verden over. I samarbejde med WCEF og Nordisk Ministerråd afholdt PlanMiljø et sideevent med fokus på omstilling af mobiltelefonindustrien. Netop mobiltelefoner er et eksempel på en produktgruppe med stort cirkulært potentiale. Mobiltelefonerne kan designes til længere produktliv, og producenterne kan støtte lang levetid med reservedele og reparationsvejledninger. Og så er det vigtigt , at telefonerne designes, så de kan skilles ad ved endt brug, så producenten kan tage dem tilbage og genanvende de mange metaller og andre ressourcer, som telefonerne indeholder.

Virksomheder som Puzzlephone, Sony, ClosingTheLoop og Phonehero er alle eksempler på virksomheder fra mobilindustrien, der er ved at tage de første skridt i en cirkulær retning. Det gør de bl.a. ved at udvikle modulære mobiltelefoner, ved at etablere kundevenlige reparationsmuligheder og ved at styrke genanvendelsen også i udviklingslande. Konferencen viste, at der er et stort uudnyttet potentiale for yderligere tiltag, som kan styrke både miljø og økonomi i de kommende år.  

Men udviklingen af cirkulære modeller i mobilindustrien kræver mere end designere, der forstår at udvikle telefoner, der kan skilles ad. Virksomhederne må tænke strategisk og langsigtet, når det kommer til den cirkulære økonomi. Det kan virke kompliceret at tage hul på, men med en veludviklet strategi og en plan for trinvis implementering er man godt i gang.

Der er hjælp at hente

Helt i tråd med WCEF2017 oplever PlanMiljø et stigende behov og efterspørgsel fra virksomheder i forhold til, hvordan de konkret kan arbejde med cirkulær økonomi, grøn omstilling og bæredygtighed. Og vi står godt rustet til at hjælpe med mere end 25 års erfaring i at rådgive private virksomheder og det offentlige i bl.a. visions- og strategiudvikling, bæredygtig omstilling og grøn forretningsudvikling. Alene i 2017 har vi arbejdet med flere end 25 projekter med fokus på den cirkulære økonomi, og vi ser frem mod mange nye spændende cirkulære udfordringer i den kommende tid. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø