Cirkulær tankegang er omdrejningspunktet for AVV

NBE-medlemmet AVV arbejder for at bevare ressourcerne – både når det gælder affald og arbejdskraft. Affaldsselskabet tænker cirkulært og har bl.a. igangsat projekter inden for reparation af cykler, upcycling af læder og rensning af gamle mursten.

Affaldsselskabet AVV arbejder bl.a. med cirkulær økonomi i projektet Godt gjort. Foto: AVV..

Affaldsselskabet AVV modtager og behandler affald fra borgere og virksomheder i Brønderslev og Hjørring kommuner. Den fornemste opgave for det fælleskommunale affaldsselskab er at tage hånd om ressourcerne og sørge for, at de udnyttes bedst muligt – til gavn for miljø, mennesker og økonomi. Derfor er cirkulær tankegang omdrejningspunktet for mange af AVV’s aktiviteter. Og her er medlemskabet af NBE - Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling - en god inspiration og platform for samarbejde.

Godt gjort – for miljø og mennesker
Cirkulær tankegang handler hos AVV både om at holde materialerne i kredsløb og tænke menneskelige ressourcer ind. I projektet Godt gjort har AVV gennem de seneste år kombineret reparation og upcycling med socialøkonomiske arbejdspladser. Det sker i samarbejde med de lokale jobcentre, som formidler kontakten til mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.

Direktør Steen Madsen fortæller om indsatsen:
- Udgangspunktet for Godt gjorts forretninger er, at vi ønsker resultater på den økonomiske, den miljømæssige og den sociale bundlinje. Vi arbejder systematisk for en balance mellem disse tre bundlinjer. For samfundet er der store gevinster i at tænke affald som ressourcer – men der er også store gevinster i at personer på kanten af arbejdsmarkedet får en fod inden for. For os handler det om at tage socialt ansvar og bidrage til at løfte lokale udfordringer med arbejdsløshed, ulighed, fattigdom og integration.

Nyt liv til affaldet
Medarbejderne i Godt gjorts værksteder arbejder bl.a. med reparation af cykler og upcycling af læder og tekstiler. Læderet stammer typisk fra kasserede sofaer, hvor materialet forandres til møbelhynder, tasker og andre produkter, der afsættes i AVV’s genbrugsbutik eller til samarbejdspartnere.  

I Brønderslev har AVV, i samarbejde med Svendborg-firmaet Gamle Mursten, åbnet en produktionslinje, hvor gamle mursten renses, så de kan indgå i nye byggerier. En efterspurgt vare inden for byggebranchen, fordi stenene er CE-mærket og dermed lige så holdbare som nye sten – og derudover er de gamle mursten smukke og bærer på en historie. Genbrug af mursten er et godt eksempel på, hvordan cirkulære tiltag kan have en stor miljøeffekt: For hver renset mursten spares miljøet for udledning af 0,5 kg. CO2 ved produktion af en ny mursten.

Cirkulær tankegang og levetidsforlængelse
Den cirkulære tankegang er ikke ny for AVV. Affaldsselskabet har gennem mange år arbejdet med at øge genanvendelsen af affald, så det kan holdes i kredsløb så længe som muligt. Forlængelsen af produkters levetid er en naturlig fortsættelse af de aktiviteter.  AVV har i øjeblikket også fokus på reparation af energieffektive hårde hvidevarer som vaskemaskiner og komfurer – varer, der har et stort miljøaftryk, både når de produceres og smides væk, og som derfor med stor miljøfordel kan holdes længere i kredsløb.

Steen Madsen siger om AVV’s cirkulære fokus:
- Vi vil gerne tage ansvar og bidrage til at komme i mål med FN’s verdensmål. Det er i god tråd med aktiviteterne i Godt gjort. Hårde hvidevarer er et godt eksempel, hvor man kan vælge mellem at skrotte maskiner i ”den store persillehakker”, eller med små greb levetidsforlænge maskinerne – til gavn for miljø, mennesker og økonomi.

Mangeårigt medlem af NBE
AVV har været medlem af NBE siden 2012 og deltaget i forskellige projekter. Det Grønne Rejsehold har ved flere lejligheder besøgt affaldsselskabet, hvor kandidaterne har fået undervisning i affaldshåndtering. Flere grupper har udført case studies i samarbejde med AVV og deres ejerkommuner, bl.a. i forbindelse med indførelse af ny indsamlingsordning. AVV har medvirket som affaldsrådgiver ved screeningsbesøg hos virksomheder og været vært for flere netværksarrangementer, bl.a. om bæredygtigt byggeri.

Ifølge Steen Madsen har medlemskabet af NBE afgjort haft betydning for AVV:
- NBE har givet os mulighed for at fortælle om AVV. Vi har konkret fået en del positiv opmærksomhed den anden vej. Det har givet os et netværk ud i det nordjyske, som har strategisk betydning. Og vi forventer, at netværket kan være en platform og åbne op for fremtidige forretningssamarbejder.

Grønne omstillings-hjerner samles i Aalborg

26.02.2023Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

06.07.2021Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Cirkulær innovation for fremtiden

Podcast: social bæredygtighed og ekskriminelle lærlinge

08.04.2021Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

08.04.2021Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Det Cirkulære Nordjylland

03.12.2020Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Social bæredygtighed på rygraden

03.11.2020Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Bæredygtighed en døråbner til dialog