CO2-lagring: nødvendigt og potentielt lukrativt

Virksomheder er begyndt at rykke på CO2-lagring, men den nødvendige nationale indsats lader stadig vente på sig.

18.05.2021

CSR.dk

Det danske borerigselskab Maersk Drilling er sammen med partnerne Ineos, Wintershall Dea og Geus enige om visionen: Tomme oliefelter i Nordsøens danske felter skal bruges til at lagre CO2.

“Vi ser et meget stort potentiale i CO2-fangst, og vi tror på, at permanent lagring, særligt i den tidlige fase af energitransitionen, vil spille en stor rolle,” siger Marika Reis, innovationsdirektør hos Maersk Drilling til Børsen.

Selskaberne er derfor gået sammen om projektet Greensand, og de sigter mod at have et brugsklart lager i undergrunden klar i 2025, og at kunne sende 3,5 millioner ton CO2 om året i lagre fra 2030.

Potentialet er enormt
Flere faktorer peger på, at CO2-lagring i undergrunden måske ikke er så dumt et sted at satse.

For det første konkluderer FN’s Klimapanel IPCC, at lagring er helt afgørende for at imødegå de værste klimaforandringer, og at Parisaftalens mål ikke kan opnås uden væsentligt øget lagring af kulstof.

For det andet er lagring et vigtigt element i den danske regerings klimaplan– og givet også i andre nationale handlingsplaner under Paris-aftalen. Et sted mellem fem og ti af de 22 millioner tons, Danmark skal reducere sine udledninger med inden 2030, er udset til at komme fra CO2-lagring.

Konsulenthuset Kearney har da også for kort tid siden udgivet en rapport, der spår, at det globale marked for CO2-lagring ventes at vokse til 6,13 mia. dollar i 2027 fra 1,75 milliarder i 2019.

Maersk Drilling og Greensand er dog ikke klart til at satse alt på et bræt endnu. Dertil er teknologien og rammebetingelserne stadig for usikre. Det handler om lovgivning der kan sikre den økonomiske bæredygtighed i forretningsmodeller på området og sikkerhed om regler og vilkår for den type aktiviteter. Begge kalder på handling fra politisk hold.

Venter på politikerne
Ifølge en rapport fra klimatænketanken Concito fra december 2019 findes teknologierne allerede, og at der på det tidspunkt fandtes ca. 20 større kommercielle anlæg i drift. Rapporten konstaterede dog samtidig, at der er alt for lav politisk opbakning og finansiering. 
Af samme grund anbefalede Klimarådet i sin årlige statusrapport i både 2020 og 2021 en egentlig national strategi for fangst og lagring af CO2, fordi ”…der er ni år til 2030, og derfor haster det med at få klarlagt de planlægningsmæssige, strategiske og lovgivningsmæssige rammer, der er en forudsætning for at realisere potentialet.”

Den danske regering sendte den første støttepulje på 197 millioner kroner rettet mod CO2-lagring i Nordsøen ud i virkeligheden ud i april 2021. Og klimaminister, Dan Jørgensen, har lovet en national strategi for fangst og lagring af CO2 inden sommerferien i år.

Hvad skal f.eks. træ bruges til
Concito leverer i sin rapport nogle bud på, hvorfor det ikke er helt ligetil at få sæt skub i markedet for lagring af CO2. Det drejer sig om , at der ikke umiddelbart er de samme økonomiske og beskæftigelsesmæssige effekter i lagring som eksempelvis sol- og vindenergi - de kan måske ligefrem have en erhvervsmæssig omkostning. Hvis man taler om lagring i skove og jorde kan der desuden være diskussioner af, om de landarealer hellere burde tages i brug til andre klimavenlige aktiviteter. F.eks. taler en øget brug af træfibre som erstatning for f.eks. plastik for, at man bruger skovarealer til udvikling af sådanne nye materialer og ikke til alene at stå og opsuge CO2.

Til Børsen siger Marika Reis da også, at om end Maersk Drilling ser lagring af CO2 i undergrunden som en stor mulighed, så tager de det et skridt ad gangen, indtil de har valideret teknologien helt og til der er kommet afklaring af vilkår fra politisk hold.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: klimastrategier

Hvad skal en god klimastrategi kunne i dag? Og hvordan kommer man i gang? CSR.dk leder efter svarene. 

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online