Concito: Danskerne vil gerne den grønne omstilling
På baggrund af sit seneste Klimabarometer konkluderer tænketanken Concito, at der er bred folkelig opbakning til den grønne omstilling i Danmark. Både her og ude i verden var der i weekenden store demonstrationer i anledning af COP21, der er startet i dag.
Siden 2010 har tænketanken Concito årligt publiceret sit Klimabarometer, der måler og analyserer udviklingen i danskernes viden, holdninger og handlinger i forhold til klimaforandringerne og de medfølgende udfordringer.
Årets udgave - Klimabarometeret 2015 - viser, at både kendskabet til situationen og opbakningen til at gøre noget ved den, er voksende blandt befolkningen.
Et stort flertal på 82 procent af danskerne anerkender ifølge målingen, der er foretaget af analysevirksomheden Analyse Danmark blandt 2030 repræsentativt udvalgte danskere, således, at klimaforandringerne er reelle og at den globale opvarmning er menneskeskabt. Kun 6 pct. af danskerne bestrider i dag den globale opvarmning.
"Det er glædeligt, at danskernes bevidsthed om klimaforandringerne og deres konsekvenser er klar og nogenlunde stabil i forhold til tidligere målinger. Det betyder, at vi kan fokusere på, hvordan vi som borgere, forbrugere og samfund kan gøre noget effektivt ved den globale opvarmning", siger sekretariatsleder i Concito, Michael Minter, i en pressemeddelelse.
Det må gerne koste på kort sigt
Barometeret viser også, at der er mange, der er villige til at sætte handling bag ordene også selvom det koster nu og her.
64 procent af de adspurgte erklærede sig således helt eller delvist enige i, at den grønne omstilling gerne må koste penge og kraftanstrengelser på kort sigt, hvis indsatsen giver samfundsmæssig gevinst på langt sigt. Samtidig er 60 procent af danskerne helt eller delvist enige i, at grøn omstilling af Danmarks produktions- og forbrugsmønstre er en afgørende forudsætning for at skabe vækst og velfærd i fremtiden.
Opbakningen svinger dog i forhold til politisk ståsted. Rød bloks vælgere er således de største tilhængere af den grønne omstilling, men blå blok er også godt med. 55 procent af dem, der stemmer på Venstre, erklærer sig eksempelvis enige i, at omstillingen gerne må koste noget på kort sigt.
"Klimabarometeret sætter spørgsmålstegn ved, om regeringen har befolkningen med sig i den hidtidige politiske linje på klima- og miljøområdet. Ønsket om yderligere klimahandling er udbredt i hele befolkningen, og ifølge Klimabarometeret vil der være bred folkelig opbakning til et grønt flertal henover midten i dansk politik", påpeger Michael Minter.
Historiske demonstrationer
Både her i Danmark og globalt manifesterede den folkelige opbakning sig i løbet af dagen i går, hvor store demonstrationer løb af stablen i hundredvis af byer verden over. Ifølge græsrodsorganisationen Avaaz, der havde arrangeret en stribe af søndagens events, bl.a. i København, viser tidlige estimater, at mindst 720.000 mennesker i går var på gaden til 2.300 begivenheder i 175 lande, hvilket udgør den største serie af globale demonstrationer i historien.
Læs også: Og vejret: det bliver varmere
Og det er endda på trods af, at et optog, der ventedes at have tiltrukket 400.000 mennesker i Paris, hvor COP21 finder sted, blev aflyst på baggrund af forrige uges voldsomme terrorangreb i netop den franske hovedstad. I stedet lagde Avaaz 22.000 par sko ud, primært doneret af byens indbyggere, men også Pave Frans sendte et par, der hvor marchen skulle have startet.
I København gik over 10.000 mennesker fra Den Røde Plads på Nørrebro til Rådhuspladsen i den største klimademonstration i Danmarks historie.