Coop siger nej til klimamærkning

På trods af tilsagn fra flere politiske partier bliver klimamærkning på fødevarer ikke en realitet i Coop-koncernens supermarkeder. Coop tror ikke, at tiltaget giver værdi for forbrugerne i sidste ende.

Coop går ikke ind for idéen om klimamærkning af fødevarer. Sammenhængen mellem dagligvareindkøb og klimapåvirkning skal formidles på anden vis, lyder det fra Coops CSR-chef Signe D. Frese. Foto: Coop..

17.01.2017

CSR.dk

Hvis det står til en række både røde og blå partier, så skal de danske forbrugere introduceres for et nyt mærkat på fødevarer i dagligvarebutikkerne: klimamærkning. Det skriver Dansk Handelsblad på sin hjemmeside.

Læs også: Coop vil reducere energi for millioner

Idéen blev luftet for flere måneder siden på Altinget.dk af Liberal Alliances Carsten Bach, som er ordfører for bl.a. klima og miljø.

”Jeg tror, tiden er til at introducere et mærkat, som kan bruges på konventionelle og økologiske varer, som kan give forbrugerne et signal om, hvor meget CO2, deres fødevarer producerer. Det kan også være med til at nuancere synet på landbruget”, lød meldingen.

Den idé tror man dog ikke på hos Coop-koncernen, som ikke mener, at ordningen vil give værdi for forbrugerne i sidste ende.

”Vi skal gå en anden vej, hvis vi vil have danskerne til at spise en mere klimavenlig kost. Klimaudfordringen er stor, og landbruget er en sektor, der bidrager væsentligt, så en markedsbaseret tilgang vil sandsynligvis ikke give den effekt, man ønsker”, siger Signe D. Frese, som er CSR-chef hos Coop Danmark.

Hun henviser desuden til erfaringerne fra britiske Tesco, der tog sagen i egen hånd, og som den første dagligvarekæde i verden introducerede sit eget klimamærkat på få udvalgte varer i 2008, men som i 2012 droppede planen om at sætte et klimaaftryksmærke på samtlige af kædens 70.000 varenumre.

Oplysning til forbrugerne
I stedet peger Signe D. Frese ifølge Dansk Handelsblad på, at sammenhængen mellem dagligvareindkøb og klimapåvirkning skal formidles på anden vis, hvis det skal have gavnlig effekt. Coop laver således bl.a. undervisningsmateriale til folkeskolebogen Klima Nørd samt løbende analyser til medierne.

Og ifølge CSR-chefen kan man mærke, at forbrugerne er begyndt at ændre vaner til fordel for klimaet.

Læs også: Danske supermarkeder mod lovgivning om madspild

”Mange familier er begyndt at spise vegetarretter flere dage om ugen, og vi oplever en stor vækst i salget af vegetarmad, så der sker helt sikkert nogle ting med forbruget af kød, som er den mest klimaskadelige fødevare”.

Coop driver kæderne Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen og coop.dk, samt datterselskaberne Irma A/S og Fakta A/S. Til sammen er det mere end 1.200 butikker landet over.

- KLZ

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

05.06.2025BSR

Sponseret

Advancing a People-Centered Approach to Sovereign Debt

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - Aarhus

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

03.06.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Dagrofa aps
Kursus
Deltag i kulinarisk masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

Den 3. og 10. juni inviterer Dagrofa Foodservice til inspirerende kulinariske masterclasses i henholdsvis Odense og Ishøj.

Dato

03.06.2025

Tid

13:00

Sted

Odense og Ishøj

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Alt du skal vide om ISO 27001

Lær om krav og fordele ved en ISO 27001 certificering. Er der krav til, at din virksomhed skal have en ISO 27001 certificering, eller er du blot nysgerrig på at vide mere om standarden? Deltag i vores webinar den 4. juni og få indsigt i, hvordan certificeringen kan hjælpe din virksomhed med informationssikkerhed og compliance. Falk Lange, som er Head of Information Security Management System hos TDC Erhverv, er med på webinaret og vil fortælle om deres erfaringer med ISO 27001 og NIS2.

Dato

04.06.2025

Tid

13:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Risikobaseret intern audit af ledelsessystemer

ISO ledelsessystemstandarderne stiller krav om, at virksomhedens ledelsessystem tager udgangspunkt i risici og muligheder.

Dato

11.06.2025

Sted

Odense

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia