16.06.2021 | Menneskerettigheder
Coronapandemien har medført mere børnearbejde
Inden for de sidste fire år er antallet af børnearbejdere på verdensplan steget med 8,4 millioner, anslår rapport af ILO og Unicef.
En ny rapport fra International Labour Organization og Unicef anslår, at antallet af børnearbejdere på verdensplan er 160 millioner. For første gang i 20 år er det tal højere end det var, sidste man lavede en opgørelse. Konkret med 8,4 millioner.
Stigningen skyldes i høj grad coronapandemien, og statistikerne i Unicef frygter at tallene kan blive meget højere, hvis diverse velfærdsydelser bliver beskåret pga. pandemien. Så forudser de en stigning på endnu 46 millioner børn i løbet af det næste år. Det skriver The Guardian.
Rapporten, som udkommer hvert fjerde år, viser at halvdelen af det globale antal børn i arbejde udgøres af børn mellem fem og 11 år. Særligt i Afrika syd for Sahara er tallene ekstremt høje, hvor man estimerer at op imod 24 procent af alle børn mellem 5 og 17 år arbejder. I Europa og Nordamerika er tallet 2,3 procent.
Læs også: Ny brochure kortlægger pandemiens sociale & økonomiske slagside for kvinder i den private sektor
Rapporten peger også på, at det giver anledning til bekymring, at det anslås det at 79 millioner udfører farligt arbejde, med risiko for at påvirke et barns udvikling, uddannelse eller sundhed. F.eks. minedrift eller med arbejdstider på over 40 timer om ugen. Det er dog i lanbrugssektoren 70 procent af børnearbejdet finder sted.
”Vi opfordrer regeringer og internationale udviklingsbanke til at prioritere deres investeringer i programmer, der kan få børn ud af arbejdsstyrken og tilbage i skole, og i sociale beskyttelsesprogrammer, der kan hjælpe familier med at undgå at foretage disse valg i første omgang” siger Henrietta Fore, der er direktør i Unicef.
- MTN
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Strategi & ledelse

Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger
Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild
Et nyt samarbejde mellem Lidl og Too Good To Go skal engagere og give børnefamilier værktøjer til at reducere madspild. Det skal en influencer blandt andet være med til at indfri.