16.06.2021 | Menneskerettigheder
Coronapandemien har medført mere børnearbejde
Inden for de sidste fire år er antallet af børnearbejdere på verdensplan steget med 8,4 millioner, anslår rapport af ILO og Unicef.
En ny rapport fra International Labour Organization og Unicef anslår, at antallet af børnearbejdere på verdensplan er 160 millioner. For første gang i 20 år er det tal højere end det var, sidste man lavede en opgørelse. Konkret med 8,4 millioner.
Stigningen skyldes i høj grad coronapandemien, og statistikerne i Unicef frygter at tallene kan blive meget højere, hvis diverse velfærdsydelser bliver beskåret pga. pandemien. Så forudser de en stigning på endnu 46 millioner børn i løbet af det næste år. Det skriver The Guardian.
Rapporten, som udkommer hvert fjerde år, viser at halvdelen af det globale antal børn i arbejde udgøres af børn mellem fem og 11 år. Særligt i Afrika syd for Sahara er tallene ekstremt høje, hvor man estimerer at op imod 24 procent af alle børn mellem 5 og 17 år arbejder. I Europa og Nordamerika er tallet 2,3 procent.
Læs også: Ny brochure kortlægger pandemiens sociale & økonomiske slagside for kvinder i den private sektor
Rapporten peger også på, at det giver anledning til bekymring, at det anslås det at 79 millioner udfører farligt arbejde, med risiko for at påvirke et barns udvikling, uddannelse eller sundhed. F.eks. minedrift eller med arbejdstider på over 40 timer om ugen. Det er dog i lanbrugssektoren 70 procent af børnearbejdet finder sted.
”Vi opfordrer regeringer og internationale udviklingsbanke til at prioritere deres investeringer i programmer, der kan få børn ud af arbejdsstyrken og tilbage i skole, og i sociale beskyttelsesprogrammer, der kan hjælpe familier med at undgå at foretage disse valg i første omgang” siger Henrietta Fore, der er direktør i Unicef.
- MTN
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Klima, miljø og energi

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.