Coronaupdate: Din ledelse skal have din hjælp til at revidere strategien

Post-corona skal alle forretningsstrategier revideres. De kloge vil sørge for at få mere bæredygtighed i dem. Her er hvad CSR-folk skal forberede sig på at kunne levere.

CSR og bæredygtighedsfolk kan blive en ny slags superhelt, i takt med at der bliver brug for meget mere bæredygtighedsviden i virksomheders reviderede strategier post-corona..

24.04.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Giver coronakrisen grund til håb eller frygt for bæredygtighedsdagsordenen? Generelt og i virksomheder specifikt?  

Talerne ved CSR.dk's webinar d. 22. april havde begge vinkler i spil. Hvordan kan du høre ved at lytte til webinaret som podcast på CSR Agendaen. 

Der herskede dog ingen tvivl om, at der er en unik mulighed for at arbejde med virksomheders transformation og fokus på bæredygtighed. 

"Der er meget vi kan lære af coronakrisen. Først og fremmest hvor udsatte mennesker er, når naturen arbejder imod os. Den indsigt skal vi have med ind i det fremtidige arbejde med klima og andre bæredygtighedsspørgsmål. Men også at vi som samfund og individer faktisk ER i stand til at gøre noget. At man kan skride til handling - og måske endda i fællesskab - for at begrænse skaderne," reflekterede Claus Stig Pedersen, som er ansvarlig for bæredygtighed i Novozymes. 

"Vi (CSR-folk, red.) skal sørge for at være aktive, når de øverste ledelser skal revidere virksomhedens strategi. Der bliver brug for at fokusere på, hvad kernen i virksomheden og dens formål er, og der er brug for masser af 'corporate activism', hvor virksomheder aktivt bakker op om bæredygtighed," sagde Annemarie Meisling, som leder bæredygtighed og public affairs i Chr. Hansen.

Hvordan gør man det? 
Spørgsmålet er hvordan? Hvordan holder man bæredygtighed på dagsordenen, hvordan hjælper man ledelsen? 

"Den gode måde at gå til det på er den samme som før," sagde John Kornerup Bang, som er seniorrådgiver på klima i A.P. Møller-Mærsk. 

"Det handler om at integrere bæredygtighed i virksomhedens kerneaktiviteter og strategien for dem. Bæredygtighedsindsatsen skal bindes op på de områder, som virksomheden satser sin fremtid på. Og der skal man sørge for at følge med nu, hvor de fleste virksomheders markedsudsigter er blevet dårligere," fortsatte han. 

"De næste år kommer for samfund til at handle om at skabe jobs og vækst og måder at finansiere krisen. Det er dér, virksomhederne skal prøve at levere. Så virksomheders bæredygtighedsindsats skal endnu mere end tidligere handle om, hvordan de kan bidrage til at løse samfundsproblemer, og mindre om at "gøre noget godt"," sagde Nigel Salter, som har lavet strategi og kommunikationsrådgivning inden for bæredygtighed i snart 20 år. 

Alt dette kan du selv høre dem tale om i CSR Agendaen #8. I en mailkorrespondance med Nigel Salter har CSR.dk spurgt hvad man som CSR-folk skal forberede sig på. 

Du skal finde svar på nye spørgsmål
"Man skal se krisen som en træning i forhold til klimakrisen. Virksomhedsstrategier skal i det næste tiår indrettes på at bygge resiliens og effektit at knytte sig op på samfund og regeringers presserende nye behov. Bæredygtighed er centralt for den måde at gå til verden på, og der er brug for bæredygtighedsinput til alle de afledte emner, f.eks. resiliens, risiko, adgang til råvarer og materialer, fuldt finansierede co2-neutral drift, nye behov hos investorer. Spørgsmål relateret til det, skal bæredygtighedsforlk gøre sig klar til at kunne svare på," forklarer han. 

Hvilke spørgsmål er det? Ifølge Nigel Salter vil ledelser have brug for at vide, hvordan man ikke bare bliver en mere resilient virksomhed, men også hvordan man kan få finansverdenen til at anerkende og værdisætte den type indsats. Kombineret med input til hvor der er nye vækstmuligheder. 

De færreste af os har de svar allerede. De fleste af os vil opdage, at vi næppe kan finde dem alene. Paneldeltagerne i webinaret peger i retning af de kollegaer, som har kontakten til investorer og det politiske niveau. Der kommer til at ske noget der. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: coronakrisen

Både redaktionen og partnere på CSR.dk skriver løbende om coronakrisen. Vi har samlet alle artikler her. 

Relateret indhold

04.04.2025CSR.dk

Bil-kartel får bødesmæk af EU

04.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

AI og Forretning

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025CSR.dk

Nyt værktøj skal hjælpe virksomheder i gang med takeback-løsninger

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online