CSR er ikke for tøsedrenge

Mater er et eksempel på en ny generation af virksomheder, der baserer sin forretningsstrategi og eksistensberettigelse på hensyn til planetens ve og vel. Nøglen til styring af leverandører i Indien, Kina og Vietnam er ifølge adm. direktør Henrik Marstrand ikke krav, men derimod tæt og loyalt samarbejde, der også hænger sammen økonomisk. Det fortæller han om på stor konference om professionelle grønne indkøb den 1. september.

15.06.2009

CSR.dk

SUSBIZ India er navnet på det leverandørudviklingsprogram, som har bistået Mater med at udvikle sin unikke samarbejdsmodel med leverandører i Jaipur i Indien. SUSBIZ India er et samarbejde mellem Håndværksrådet samt Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, der er medfinansieret af Danida. Programmet har fokus på at koble virksomhedsudvikling og økonomiske gevinster med social og miljømæssig ansvarlighed, og formålet er at styrke samfundsansvarlig hos Mater samt syv andre danske virksomheder og deres indiske underleverandører. Det sker gennem træning, værktøjer og uafhængige vurderinger hos først og fremmest de indiske underleverandører.

Bæredygtighed som konkurrenceparameter
”Vi når aldrig det 100 % optimale, men vi går et stykke ad vejen, og vi når hele tiden tættere på målet om bæredygtig og ansvarlig produktion,” fortæller stifter og adm. direktør Henrik Marstrand, der tydeligvis får en stor mængde personlig tilfredsstillelse ud af arbejdet, selvom han formulerer bevæggrunden for strategien som ”cool og kold forretning”. Mater satser på en niche for tidløst og bæredygtigt design, som skal adskille designvirksomheden fra konkurrenter og skabe konkurrencefordele.

”Strategien har skabt masser af omtale, priser, opmærksomhed og også kontrakter primært med udenlandske kunder. Det er nemmere at kommunikere bæredygtighedshistorier til amerikanske arkitekter og designkæder end til danske kunder. Vi oplever en sund skepsis blandt danske kunder, hvorimod amerikanere og andre nationaliteter er meget begejstrede for vores etiske og miljømæssige produktionsprincipper,” fortæller Henrik Marstrand. Maters cirka 30 produkter forhandles allerede i luksuriøse stormagasiner som ABC Home i New York og Le Bon Marché i Paris og får rosende omtaler i The New York Times samt Financial Times. I januar 2008 blev Mater kåret til ”Best debut design brand 2007” af det anerkendte engelske magasin Wallpaper, hvilket har banet vejen for kontakt til en masse internationale kunder.

”Da vi startede Mater og fandt frem til, at kombinationen af tidløst design og bæredygtighed skulle adskille os fra vores konkurrenter, gik vi i gang med at undersøge markedet. Vi fandt frem til, at der faktisk ikke eksisterede nogen konkurrenter på designmarkedet, der både satsede på det tidløse design og bæredygtighed. Senere har vi fundet ud af hvorfor,” smiler Henrik Marstrand og tilføjer: ”Det er rart at tage ord som ”bæredygtighed”, ”ansvarlighed” og ”respekt for håndværkstraditioner” i sin mund. Det er straks sværere, når konceptet skal realiseres i en virkelig produktion, der selvfølgelig også skal hænge sammen økonomisk”.

CSR ikke for tøsedrenge
CSR-vejen er ikke for tøsedrenge. Det er et langt sejt træk at indføre bæredygtighed i små lokale træ- og marmorværksteder i Jaipur, på fabrikker i Kina, der måske er vant til arbejde med giganter som Wal-Mart og Carrefour samt producenter af bambusprodukter i Vietnam. Udgangspunktet er principperne i FN’s Global Compact og Maters egen Code of Conduct, mens virkemidlerne i høj grad er udviklet sammen med Håndværksrådet og Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i programmet SUSBIZ India. Det danske CSR-kompas har også fungeret som et godt værktøj i startfasen.

”Det er forståeligt nok ikke nemt at overbevise en indisk håndværksmester om, at han skal etablere nye toiletforhold, indføre nye afskærmninger på maskinerne og forbedre udsugningen og så for øvrigt give sine medarbejdere 15 % mere i løn for at blive leverandør. Han vil naturligvis se på, om det kan betale sig for ham. Bæredygtighed handler i høj grad også om økonomi,” fortæller Henrik Marstrand.

Tillid slår magt
”Det handler derfor i første række om at synliggøre de langsigtede økonomiske fordele, som håndværksmestrene kan opnå ved at forbedre arbejdsforhold og miljøstandarder. Der ER nemlig fordele, og det ER også muligt at anskueliggøre det for lokale fabriksejere. Det handler ikke om at demonstrere magt, det holder ikke i det lange løb. Den eneste holdbare metode er tillid og gensidig forståelse”.

Næste skridt handler om systematisk at træne og udvikle medarbejdere samt fabrik, så arbejdspladsen gradvist kommer til at opfylde FN’s Global Compact. Det tager tid og kræver tålmodighed, så man må spise elefanten bid for bid. Mater gør brug af uafhængige auditører, som regelmæssigt besøger leverandørerne og rapporterer om fremskridt og mangler. Mater lægger rapporterne ud på sin hjemmeside, så kunder har fuld gennemsigtighed i bæredygtighedsniveauet.

I en rapport på hjemmesiden står der for eksempel: ”Sociale sikkerhedsforanstaltninger bliver kun tilbudt virksomhedens fastansatte, mens flertallet af medarbejdere er midlertidig arbejdskraft, der ikke nyder samme sociale sikkerhed” og ”Virksomheden mangler politik for diskrimination og foranstaltninger til energibesparelser er ikke strømlinede og koordinerede”. Rapporterne er generelt domineret af positive observationer om forhold, der hele tiden bliver forbedret.

Bare gør det
Henrik Marstrand mener, der er masser af danske virksomheder, der kunne vinde konkurrencefordele ved at satse mere på bæredygtig produktion i lavomkostningslande, og han har fire konkrete råd til interesserede:

Der findes værktøjer, og det ER muligt

  • Forstå koblingen CSR = sund økonomi
  • Tillid er vejen, bliv partner med dine underleverandører
  • Fokusér i første omgang på de lavthængende frugter, altså de felter hvor man lettest henter de største gevinster

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

17.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro modtager Årets Medlem-pris fra REFOOD-mærket

17.06.2024CSR.dk

Bæredygtighed er den nye trend i danske B2B-indkøb

13.06.2024BESTSELLER

Sponseret

Med stort brancheinitiativ vil BESTSELLER fremme grønne landvindinger gennem finansiel hjælp

05.06.2024Meyers A/S

Sponseret

Nyt fra bælgfronten: Meyers lancerer økologisk burgerbolle med bønner

04.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro udnævnt som Årets medlem af REFOOD mærket 2024

03.06.2024Forenede Service

Sponseret

Kantinevirksomhed omlægger til 100% økologisk dansk mel og korn i nyt strategisk samarbejde

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)