14.09.2023 | Klima, miljø og energi
CSRD & CSDDD - Nye lovkrav til virksomheders bæredygtighed
Indhold fra partner Hvad er dette?
Der stilles flere krav til virksomheders arbejde med bæredygtig omstilling. Disse krav omfatter blandt andet bæredygtighedsrapportering (CSRD) og bæredygtighed i værdikæder (CSDDD).
Hvad er CSRD?
EU-direktivet CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) er et direktiv fra Den Europæiske Union, der indfører nye lovkrav til virksomheders bæredygtighedsrapportering i årsrapporten.
CSRD erstatter det eksisterende direktiv (NFRD) og udvider dets rækkevidde og krav. Direktivet baseres på ESRS-standarder og forpligter en række virksomheder til at indsamle og rapportere på deres indvirkning på mennesker, miljø samt om deres selskabsledelse (ESG).
Forskellen fra NFRD til CSRD:
- Større antal virksomheder.
- Krav om tredjepartsforsikring
- Nye retningslinjer for ESRS-rapportering
- Digital "tagging"
- Implementering af princippet om dobbelt væsentlighed
Direktivet blev vedtaget den 7. juni 2021 som en del af EU's overordnede bæredygtighedsdagsorden og skal være indarbejdet i dansk lovgivning i sommeren 2024.
Hvorfor?
Formålet med CSRD er at sikre, at virksomheder rapporterer mere omfattende og præcise oplysninger om deres indvirkning på samfundet og miljøet. CSRD forventes at styrke virksomhedernes ansvarlighed og gennemsigtighed på bæredygtighedsområdet og bidrage til en mere sammenhængende og bæredygtig EU-økonomi.
Nogle af de vigtigste træk ved CSRD inkluderer:
- Udvidelse af rapporteringskravene til flere virksomheder. Det gælder i første omgang for store børsnoterede og senere de ikke-børsnoterede virksomheder. Herefter også de store offentlige virksomheder med mere end 250 ansatte. SMV’er vil også blive påvirket via de større virksomheders værdikæder.
- Direktivet sigter mod at harmonisere rapporteringskravene og standarderne på tværs af EU-landene for at sikre sammenlignelighed og kvalitet i rapporteringen.
- Virksomhederne skal rapportere om en bred vifte af bæredygtighedsaspekter, herunder miljømæssige, sociale og governance-relaterede oplysninger.
- CSRD kræver ekstern bekræftelse af bæredygtighedsrapporter fra uafhængige revisorer eller revisionsfirmaer.
I DEM klæder vi jer godt på og hjælper jer med at opfylde de nye krav. Herunder tilbyder vi bl.a. rapportering af scope 1, 2 og 3 drivhusgasemissioner (GHG), strategi og handlingsplaner, som alle er en obligatorisk del af det nye direktiv. Kontakt os på cda@dem.dk eller +45 20652665 for en uforpligtende snak.
CSDDD - Due Diligence for bæredygtighed bliver lovpligtigt
CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) indebærer, at større virksomheder skal forpligte sig til at udføre due diligence-processer for at undgå at medvirke til bl.a. miljøskader og brud på menneskerettigheder.
Due diligence-processen tager udgangspunkt i internationale retningslinjer fra OECD og FN og består af seks trin. Denne metode hjælper virksomheder med at identificere, forebygge og begrænse deres negative påvirkninger på menneskerettigheder og miljø i globale værdikæder.
Som følge heraf skal virksomheder forberede sig på at imødekomme nye lovkrav, der kræver aktiv håndtering af risici, ikke kun inden for egen organisation, men også hos deres leverandører.
Det er dog endnu uklart, hvordan disse lovkrav konkret vil tage form, hvilke virksomheder der vil blive omfattet, og hvornår de træder i kraft, da forslaget stadig er under forhandling i EU.
SMV'er påvirkes også
Det forventes, at store virksomheder omfattes først, men det kommer også til at påvirke SMV'er gennem virksomhedernes værdikæder. Det er derfor en god idé, at I allerede nu forbereder jer og igangsætter arbejdet med due diligence for bæredygtighed.
Lad DEM hjælpe jer med at blive forberedt på direktivet og igangsætte arbejdet med de 6 trin. Vi kan f.eks. være behjælpelige med udarbejdelse af risikovurderinger og handlingsplaner. Kontakt os på cda@dem.dk eller +45 20652665.
Klima, miljø og energi

Derfor er der en stigende efterspørgsel på EPD’er
Er jeres virksomhed engageret i at reducere sin negative miljømæssige påvirkning, og ønsker I at differentiere jer fra konkurrenter og demonstrere bæredygtig ansvarlighed? Så tag et nærmere kig på EPD'er.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Optimer bygningsdriften med DGNB for bygninger i drift
Ifølge nationale målsætninger og internationale forpligtelser til EU skal Danmark i 2050 være klimaneutral. Det er især en udfordring for bygge- og ejendomsbranchen, da omtrent 20 % af Danmarks nationale CO2-udledning kommer fra energiforbruget i bygninger*.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

DEM indgår stærkt samarbejde med Norlys
Tag konkrete klimaskridt i samarbejde med DEM og Norlys. Hos DEM tager vi ansvar for den grønne omstilling. Det er vigtigt for os at gøre en forskel, og derfor har vi indgået et samarbejde med en af landets helt store influenter på området.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

CSR-rapport: Sustainability Report 2021-2022
A CHANGE IS IN PROGRESS - Deltagelse i Early Adopter programme & en ny tilgang til bæredygtigt arbejde og rapportering i DEM.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Få tilskud til jeres virksomheds grønne omstilling nu
D. 13. september til d. 11. oktober har støtteordningen SMV:Grøn 2.0 åbent for ansøgninger. Gennem SMV:Grøn 2.0 kan SMV'er søge tilskud til en bred vifte af initiativer, der knytter sig til cirkulær økonomi.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Bæredygtige Bygninger Ifølge EU
EU’s taksonomi forordning for klassifikation af bæredygtig økonomisk aktivitet er trådt i kraft for børsnoterede virksomheder samt virksomheder med over 500 ansatte. Vi ser i denne artikel på betydningen for byggeriet og kriterierne for, hvorledes bygninger kan karakteriseres som værende bæredygtige.
Indhold fra partner