CSRD integrerer bæredygtighed i strategien

Denne episode af Dobbelt Væsentlige samtaler handler om, hvordan finansielle institutioner arbejder med DMA og CSRD. Finansverdenen er vandt til at arbejde med risici, men på trods af det åbner DMA’en for en dybere forståelse af, hvad virksomhedens indvirkning og påvirkning er, og her bliver bæredygtighed masseret helt ind i strategien..

Foto: SustainImpact

Den finansielle sektor er superhårdt reguleret.

Den finansielle sektor adskiller sig ikke væsentligt fra andre sektorer, når det kommer til bæredygtighedsrapportering, men fordi sektoren er så hårdt reguleret, så er der mange områder, hvor sektoren har godt styr på tingene i forvejen. Eksempelvis har vi i AP Pension politikker, forretningsgange, procedurer og processer som understøtter det arbejde, der blandt andet ligger i CSRD.

Derudover så holder finanstilsynet øje med at vi gør det vi siger vi gør, og at der er handlingsplaner for det vi gerne vil stå på mål for. Så på den måde har vi i sektoren måske været et par skridt foran andre.

Bæredygtighedsagendaen rammer på alle fronter.

Vi rammer bæredygtighed som investor, som pensionsselskab og som arbejdsplads.
Med vores investeringer har vi mulighed for at påvirke den grønne omstilling.

Som pensionsselskab har vi et overordnet et samfundsansvar for at vores kunder er sunder og raske. Som arbejdsplads har vi ansvar vores medarbejdere har rimelige og fair rammer. Alle 3 områder bliver indarbejdet og arbejdet med i vores DMA og CSRD-rapportering.

Hvornår kommer CSRD blive anvendt som investeringsredskab?

Intentionen med CSRD var at give investorer et fair grundlag at sammenligne bæredygtighedsindsatser, således pengene kunne gå derhen, hvor effekten på omstillingen og afkastet var størst. Hvornår kommer det til at ske?
I følge Rya, kommer det tidligst til at ske, når alle selskaberne rapporterer via XRBL, således, at man kan søge og sammenligne data på tværs. Indtil da er det for stor en manuel opgave at sammenligne alle rapporterne på direkte sammenlignelige parametre. Så det ligger stadig nogle år ude i fremtiden.

DMA-læring: man ligesågodt kan gøre det ordentligt fra starten af.

Rya har været igennem DMA’en af flere omgang og hendes nok væsentligste læring er, at man ligeså godt gøre det ordentligt fra starten af. Alternativt kommer du til at lave dobbelt eller spildt arbejde.

DMA-læring: Klæd organisationen på i god tid

For de fleste er disse emner nye, nye risici, som gør at mange bliver usikre på, om det er kompetente til at svare. Så det Rya gjorde, baseret på erfaringer fra Nilfisk, var at etablere en partner-organisation indenfor bæredygtighed fra de forskellige organisatoriske enheder. Partnerne blev klædt på, og de var med til at lave dobbelt væsentlighedsanalysen, med hver deres unikke faglighed.

Vi kalibrerede vores DMA fra top til bund.

Både medarbejdere og ledelsen er vandt til at arbejde med risiko-billedet og forholde sig til dem, men alligevel havde Rya og hendes team lavet et forarbejde med at oversætte til AP Pensionsk, da de ellers vidste at det ville være svært at komme i mål med opgaven.

Rya valgte at inddrage alle i scoringen af IRO’erne, men så kalibrerede de efterfølgende i Ryas afdeling, i bæredygtighedskommitéen og i direktionen. Derudover er de blevet præsenteret på risiko-revisionsudvalgsmøde, og vist i bestyrelsen sammen med en sammenligning iforhold til den øvrige finansielle sektor og en direkte sammenligning indenfor pensionsområdet. Derudover havde de deres revisor, med på sidelinjen og fik godkendt både metode, som vi havde et baggrundsnotat på, og DMA’ens resultater.

DMA-læring: Hold en log, så detaljeret, som man overhovedet kan.

Ryas erfaring er at man skal virkelig have styr på processen. Hendes anbefaling er at holde en detaljeret log, hvor man skriver ALT ned. Skriv hvordan og fra hvem, du har fået hvilken information, så du kan huske det næste år.
 

DMA: vi stødte ikke på noget nyt, men det krævede stadig nye indsatser

Vi blev faktisk ikke overraskede over resultatet, hverken mht indvirkninger, risici eller på forretningsmulighederne (IRO’erne). Men til gengæld fik de udarbejdet nye arbejdspakker for, hvordan de skulle lave risiko-mitigering, så de kunne lave en solid og ordentlig rapportering.

CSRD er en kærkommen øvelse i at få maseret bæredygtighed ind i forretningen.

Det at få arbejdet så dybt med risici og få dem linket til, hvor de ligger i værdikæden, og få sikret politikker på området, at der bliver sat mål, at der følges op på målene har helt sikkert skabt en forandring af forretningen.

SBM’erne afkræver svar på bæredygtighed i forretningsmodel og strategi.

Strategy and Business Model (SBM)-modulerne afkræver detaljerede svar på hvordan strategien relaterer sig til blandt andet produkter, services, markeder, interessenter, ift investeringer mmm. Og det afkræver dokumentation, og derfor bliver bæredygtigheden masseret ind i strategi og forretningsmodel på et niveau den ikke har været tidligere.

CSRD: Når du er igennem det første år, er du nået rigtig, rigtig langt.

Det er vigtigt at huske på, at selvom det til at starte med, nok mest er en compliance øvelse, så får du hele grundpakken på plads, som gør at du efterfølgende år mere og mere kan fokusere på hvad i rent faktisk handler på og har dokumntationen iorden for.

Der kommer tydeligere krav til leverandørerne

Vi har opdateret vores leverandørpolitik, så det nu i højere skaber værdi for os og vores leverandører. Der kommer til at blive skærpede krav på linje med OECD og UN guiding principles. Erhvervsstyrelsen har faktisk et udemærket ansvarlighedstjek, som ligger på linje med disse. Der udover så har vi et eksternt adfærdskodeks og stikprøvekontroller. Altsammen kommer til at stille større krav til at man har orden i eget hus.

Nogle SMV’er kommer til at dreje nøglen om, så læg en plan.

Rya frygter på SMV’erne vegne at der er virksomheder, der kommer til at lide overlast og kommer til at dreje nøglen om, fordi kravene er for hårde.

Derfor vil AP Pension gerne hjælpe dem, og de er vandt til den proces fra deres investeringer, hvor de driver aktivt ejerskab og hvor nogen ryger på en eksklusionsliste. Eksklusionslisten er det sidste skridt, efter først efter at have forsøgt. Hvis leverandøren derimod viser gode intentioner og så er det ok, hvis der ligger en plan for, hvordan de kommer i mål. Det er planen der er vigtig.

Hjælp frivillige organisationer – det er en vanvittig dejlig fornemmelse

På spørgsmålet om, hvad Rya selv gør, så nævner hun blandt andet sit frivillige arbejde. På trods af meget begrænset tid, så føler hun at man bør være forpligtet til at dele ud af det man kan og ved noget om. Samtidig er det en ualmindelig fantastisk oplevelse, at nogle af de kompetencer, som vi tager for givet, er der et stort behov for at få hjælp til, hvadend det handler om ledelse, økonomi, bæredygtighed, eller noget helt fjerde.

Hermed er opfordringen givet videre!

Rya Terney. Foto: SustainImpact

Om Rya Terney

Rya har betydelig erfaring og dyb indsigt i styring af bæredygtighedsstrategi og bæredygtige transformationer samt implementering. Hun har ledet organisationer på 30+.
Hun har solid erfaring fra stærkt regulerede områder i den private sektor med fokus på compliance og bæredygtighed.

  • 10 år i ISS A/S som Head of CSR and Social Impact
  • 1 år i Nilfisk som Head of Sustainability
  • 3 år i AP Pension som Chef for bæredygtighed

Rya er også dedikeret rådgiver i regeringens advisory boards. Mange års bestyrelseserfaring indenfor det sociale område, blandt andet som formand for bestyrelsen i Dansk Stalking Center og som næstformand i flere organisationer for hjemløse.

Links

https://www.linkedin.com/in/ryaterney/

https://www.linkedin.com/company/ap-pension/

https://appension.dk/om-ap-pension/baeredygtighed

Ansvarlighedstjekket

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

26.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Hvordan får vi SMV'erne med?

19.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

CSRD integrerer bæredygtighed i strategien

12.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Kærlighed og Kindhest

29.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

ESG skal både være målbart og mærkbart