12.03.2021  |  Supply chain

Danmark har brug for lovgivning for at undgå at bidrage til afskovning af Amazonas skove

I Danmark kan virksomhederne ikke anklages for brud på menneskerettigheder og miljørettigheder, som man kan i eksempelvis Frankrig.

I Frankrig har man siden 2017 haft en virksomhedsansvars-lov, der holder virksomhederne ansvarlige for aktiviteter i deres datterselskaber og globale leverandørkæde. Loven sikrer, at krænkelser ikke finder sted, og hvis der gør, er virksomhederne forpligtede til at rette op på dem.

Det skriver Danwatch. 

Den franske gruppe af supermarkeder Casino anklages nu for brud på både menneskerettigheder og miljørettigheder, da man har købt kød fra den brasilianske slagterigigant JBS, hvis underleverandør er sat i direkte forbindelse med skovrydning af 50.000 hektar regnskov i Colombia og Brasilien mellem år 2008 og år 2020.

Læs også: Kakaoindustriens tre største udfordringer

Ifølge Jacob Dahl Rendtorff, forsker i virksomhedsetik ved RUC, kan retssagen i Frankrig have afgørende betydning.

“Afgørelsen i denne sag kan danne præcedens for, hvordan der dømmes i lignende sager fremover”, siger han.

Også i Danmark har der været solgt kød i supermarkederne, der var knyttet til ulovlig skovrydning. Det påviste Danwatch i januar 2020. Forskellen fra Frankrig er dog, at vi i Danmark ikke har en lov, der stiller virksomhederne til ansvar overfor brud på menneskerettigheder og miljørettigheder.

André Mildam, rådgiver i virksomhedsudvikling og kommercialisering hos ngo’en Verdens Skove, håber at den franske sag vil inspirere Danmark til at indføre en lignende lov.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere