Danmark og Mærsk kræver klimaneutral søfart i 2050

Et nyt initiativ skal presse den internationale søfartsorganisation, IMO, til at hæve klima-ambitionerne.

03.11.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Indrømmet, både USA, Storbritannien og 12 andre lande med betydelige interesser i shippingsektoren står også bag erklæringen. Men det var den danske statsminister og en repræsentant fra  ledelsen af A.P. Møller-Mærsk, som sad på podiet sammen med USA's klimaudsening og en minister fra Marshalløerne, da den nye erklæring blev lanceret i forbindelse med COP26 i Glasgow. 

“Shippingindustrien skal være klimaneutral inden 2050 og bidrage til løsningen på den globale klimakrise. Med dette initiativ sender Danmark og de underskrivende lande et klart signal til vores partnere i den offentlige og private sektor over hele verden om, at en grønnere fremtid for shipping er både nødvendig, men også mulig. Det er tid til at handle for at sikre en grønnere fremtid,” siger Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Klimaneutral søfart spiller en afgørende rolle for at realisere de internationale klimamål og har potentialet til at understøtte en massiv opskalering af anvendelsen af vedvarende energi til brug for produktion af grønne brændstoffer, der er centrale for den nødvendige energiomstilling også i vækstøkonomier og udviklingslande, skrev Statsministeriet videre.

IMO skal op i gear
Erklæringen opfordrer Den Internationale Søfartsorganisation (IMO) til at bidrage til klimaindsatsen ved at vedtage et mål om klimaneutral skibsfart i 2050 såvel som ambitiøse delmål i 2030 og 2040, når den skal genforhandle mål og strategi for sektoren i løbet af 2023.

En sådan målsætning vil være et gigantisk spring fra den nuværende ambition om at halvere international shippings udledninger inden 2050 sammenlignet med niveauet i 2008, som var hvad medlemslandene i IMO kunne blive enige om i 2018. Der er dog også bred enighed blandt forskere om, at det mål ikke på nogen måde leverer sektorens nødvendige bidrag til omstillingen til den grønne omstilling. 

Læs også: Maritimt klimacenter: En klimaneutral skibsbranche er ikke urealistisk    

Også FN’s generalsekretær António Guterres appellerer til øgede klimaambitioner for søfarten, der står for næsten tre procent af de globale drivhusgasudledninger og forventes at stige betydeligt, hvis der ikke handles nu. Ved en FN-konference om bæredygtig transport i oktober måned i år, bad han IMO og dets medlemsstater om at vedage nye mål, der "er i tråd med målene i Paris-aftalen". 

Svar på virksomhedskoalitions oprfordring
Hvis nogen undrer sig over, hvorfor Mærsk var med til at lancere en politisk erklæring fra en række stater, så er forklaringen, at den nye erklæring kommer i forlængelse af en opfordring fra 200 ambitiøse virksomheder og organisationer, der har underskrevet et ”Call to Action” for et mål om klimaneutral søfart i 2050. Den opfordring er udsendt af "Getting to Zero"-koalitionen, sammen med forslag til, hvordan koalitionen vil arbejde for, at opnå dette, efter det årlige topmøde i Global Maritime Forum - også i oktober måned. 

Ved dette møde understregede deltagerne - som repræsenterer alle typer virksomheder baseret på sejlads - gentagne gange, at de havde brug for regulering fra IMO for at gennemføre en fuld grøn omstilling. 

"Mit budskab til regeringer og lovgivere er enkelt. Vi ved, hvad der er brug for - vi har brug for jeres støtte. lad os arbejde sammen, så vi kan gå fra gode intentioner til handling med effekt," sagde Peter Stokes, som er formand for Global Maritime Forum. 

Danmark vil også efter COP26 fortsætte arbejdet med at få flere lande til at tilslutte sig erklæringen. På lanceringstidspunktet have følgende lande skrevet under: Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Honduras, Island, Marshalløerne, Norge, Panama, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Ungarn og USA.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: veje til indflydelse

Der er brug for mange nye rammebetingelser, offentlige investeringer, love og regulering for at virksomheder hurtigt nok kan omstille deres forretning og stadig tjene penge. Hvordan kan virksomheder – alene og især i fællesskab – skubbe på for at de politiske beslutninger bliver taget i rette tid og på et informeret grundlag? 

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V