29.10.2021 | Strategi & ledelse
Maritimt klimacenter: En klimaneutral skibsbranche er ikke urealistisk
Mærsk-fondens klimacenter har netop lanceret en rapport, der giver konkrete metoder til at nedsætte skibsfartens CO2-udledning inden 2050.
Rapporten vurderer blandt andet, at kulstofafgifter kan være med til at nedsætte branchens CO2-udledning markant. Arkivfoto.
Måske er udsigten til en kulstofsfri skibsfartsbranche i 2050 ikke så urealistisk endda. Men det kræver en øget indsats i branchen og fast regulering fra myndighederne. En kulstofafgift med et startbeløb på 50 dollars per ton CO2 kunne fx ændre branchen markant, hvis den øremærkes.
Det er konklusionen på rapporten ”Industry Transition Strategy”, som Mærsk-fondens klimacenter Center for Zero Carbon Shipping lancerede i mandags. Det oplyser Søfart.dk.
Læs også: Dansk aftale sikrer Mærsk CO2-neutralt brændstof til containerskibe
Konkret er rapporten kommet frem til fire strategier til i dette årti at begynde overgangen til klimaneutrale brændstoffer; ensartede spilleregler gennem international regulering, konkurrencedygtige, klimaneutrale brændstoffer, indførte energieffektivitetsforanstaltninger samt støtte til dem, der begynder mindskningen af CO2 hurtigt.
Ifølge Mads Peter Zacho, head of Industry Transition i centeret, er regulering vejen frem, hvis man for alvor skal sætte industrien mod en grøn kurs.
”Den vej, vi er på, fører til omkring 20 procent flere drivhusgasemissioner fra global skibsfart i 2050. Vi er meget langt væk at holde os inden for 1,5 graders temperaturstigning. Regulering vil skabe den tillid hos energiudbydere, teknologiudviklere og investorer, der er nødvendige for at fremskynde denne systemiske ændring af et helt forretningssystem”, siger han til Søfart.dk.
- HCL
Klima, miljø og energi

Storbritannien forbyder reklamer fra flere olieselskaber
Flere reklamer fra Shell, Petronas og Repsol er nu blevet taget ned, fordi de ifølge Storbritanniens reklametilsyn mangler essentiel information om forretningernes klimabelastende aktiviteter.
Medarbejder

Landsdækkende bæredygtighedsteam skudt godt i gang
Bygma samlede for nylig for første gang sit landsdækkende bæredygtighedsteam bestående af regionale bæredygtighedskonsulenter og lokale bæredygtighedsambassadører med henblik på at grundlægge en god indbyrdes vidensdeling.
Klima, miljø og energi

Presset biodiversitet kræver den største arealomlægning i Danmark i nyere tid
Med en radikal omlægning af Danmarks areal kan vi beskytte biodiversiteten og samtidig høste store gevinster. Det viser en ny analyse fra CONITO, der beskriver de dilemmaer og muligheder en ny biodiversitetslov skal balancere.
Kommunikation

EU-regulatorer ser øget risiko for greenwashing hos banker
At finansielle institutioner som banker begår greenwashing bliver kun en mere og mere aktuel risiko. Det viser nye rapporter fra EU.
Klima, miljø og energi

Rapport: Industrien kan spare energiudgifter i milliardklassen
Selvom danske industrivirksomheder generelt er blevet mere energieffektive, er der fortsat et stort potentiale for at udnytte energien bedre, viser ny rapport fra IDA.
Medarbejder

Amazon-ansatte protesterer over virksomhedens klimaindsats
Over 1000 ansatte i logistikvirksomheden udtrykte onsdag deres utilfredshed over arbejdsforhold og den foreløbige indsats for at nå klimamålene.