23.08.2021 | Klima, miljø og energi
Dansk aftale sikrer Mærsk CO2-neutralt brændstof til containerskibe
European Energy vil etablere et nyt e-metanolanlæg i Danmark og levere vedvarende energi til brændstof. Det får A.P Møller-Mærsk nu glæde af, der netop har indgået samarbejde med energiselskabet om levering af e-metanol til koncernens kommende, klimavenlige containerskibe.
A.P. Møller-Mærsk har nu identificeret den partner, der skal producere grønt brændstof til rederiets første e-metanoldrevne fartøj. Det bliver REintegrate, er et datterselskab af det danske, vedvarende energiselskab European Energy.
Siden containerrederiet i 2018 meldte ud, at man ønsker en CO2-neutral forretning i 2050, har der været fart på jagten efter nye energimuligheder. Det ser nu ud til være lykkes, med det første CO2-neutrale containerskib i pipelinen.
”Det er en betydelig udfordring at skaffe fremtidens brændstoffer, og vi er nødt til at kunne skalere produktionen i tide. Denne aftale med European Energy og REintegrate bringer os på rette vej til at leve op til vores ambition om at have verdens første containerskib drevet på CO2-neutral metanol på vandet i 2023”, siger Henriette Hallberg Thygesen, CEO for fleet & strategic brands hos A.P. Møller-Mærsk.
REintegrate og European Energy vil etablere et nyt, dansk anlæg, der kommer til at producere de cirka 10.000 tons e-metanol, som Mærsks første klimavenlige fartøj vil forbruge årligt. E-metanolanlægget vil bruge vedvarende energi og biogen CO2 til at producere brændstoffet. Produktionen forventes at starte i 2023.
En grøn milepæl
Den energi, der er nødvendig til power-to-metanol-produktionen, leveres af et solcelleanlæg i Kassø, Syddanmark.
”Vi er stolte over at være en del af den første store e-metanolproduktion i Danmark. Mens vedvarende energi bliver mere og mere almindelig i energimixet af elforbrug, er dette et af de første trin i den tunge transportsektor mod at bruge 100 procent vedvarende energi. Denne aftale markerer en milepæl i rejsen mod grøn omstilling i skibsfarten”, siger Knud Erik Andersen, administrerende direktør hos European Energy.
Mens den vedvarende energi vil blive produceret i Sønderjylland, er det endnu ikke besluttet, hvor i Danmark power-to-metanolanlægget skal placeres.
Rutinerede kræfter
Mærsk annoncerede dobbeltbrændselsfartøjet, den første i branchen, i februar 2021. I juni meddelte Mærsk, at Hyundai Mipo Dockyards vil bygge fartøjet, der får navnet 2100 TEU (Twenty Foot Equivalent) feeder.
Metanolfeederen bliver 172 meter lang, og vil sejle i netværket Sealand Europe, et Mærsk-datterselskab, på den baltiske sejlrute mellem Nordeuropa og den Botniske Bugt.
REintegrate har dokumenteret erfaring for produktion af grøn e-metanol med et testlaboratorium i Aalborg. Det nye anlæg bliver dets tredje e-metanolanlæg, da de også bygger et e-metanolanlæg i Skive med opstart 2022.
- HCL
Samfund

Mere grøn energi og bedre regler, tak
Fire virksomheder ønsker sig fart på udbygningen af grøn energi og forudsigelige krav – som gerne må være høje. Bare de er ens for alle.
Klima, miljø og energi

Nu får bureauer deres egen bæredygtighedsuddannelse
Creative Club ESG Academy er navnet på et nyt uddannelsesforløb inden for bæredygtighed rettet mod bureauer. Projektet har fået støtte fra Erhvervsstyrelsen, som også kommer til at indeholde et nyudviklet ESG-kodeks til bureaubranchen.
Klima, miljø og energi

ESG-chef: Kommende rapporteringskrav kan påvirke aktier
Med nye regler og krav om rapportering af ESG på vej kan virksomheders arbejde på området også kunne påvirke prissætningen af deres aktier. Det fortæller tidligere advokat og nuværende bæredygtighedsdirektør hos ISS.
Klima, miljø og energi

Revisorer hyrer i hobevis forud for rapporteringskrav
PwC skal ansætte 100.000 medarbejdere globalt, mens EY fordobler sin stab for at være klar til nye rapporteringskrav, som træder i kraft næste år.
Samfund

Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet
Supermarkederne mangler klimahandling på flere områder, hvis danskernes kost skal blive mere bæredygtig. Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening.
Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.