Danmark skal vise klimavejen for 100 europæiske storbyer
BLOX og Dansk Industri skal - sammen med et konsortium af danske og europæiske partnere – være med til at finde løsninger, som 100 storbyer kan trække på.
100 europæiske storbyer skal være klimaneutrale i 2030. Men de skal også være æstetiske, rare at bo i, robuste over for klimaforandringer og give plads til både dyr og planter.
Det er målsætningen for projektet DESIRE (Designing the Irresistible Circular Society), som netop har vundet en EU-konkurrence og dermed er et af fem europæiske New European Bauhaus fyrtårnsprojekter, der skal skabe viden og nye løsninger, som europæiske storbyer kan trække på. DESIRE skal drives af foreningen BLOX og Dansk Industri i fællesskab.
Projektet er dog blevet til med mange flere parter involveret. Styregruppen består af Dansk Industri, BLOXHUB, Dansk Design Center, Dansk Arkitektur Center, Creative Denmark, Realdania, Molio, CHART Art Fair, Det Kongelige Danske Akademi, Arkitektforeningen samt Danske Ark. Det danskledede fyrtårnsprojekt har fået knap fem millioner euro (37 millioner kroner) i støtte, og projektet går i gang 1. september 2022.
Uimodståelighed et nyt kriterie i omstillingen
Projektet skal se på arkitektur, design, forskning, kunst og nye bæredygtige løsninger. Der kommer altså et bud på, hvordan man kan understøtte den grønne dagsorden med ideer skabt i krydsfeltet mellem ny viden og kreative kræfter.
"Det nye i vores DESIRE-projekt er, at vi insisterer på, at løsninger inden for den grønne omstilling i EU fremover skal være ’irresistible’, dvs. være så tilpas attraktive at alle parter i den urbane transformation kan se sig selv i de fælles løsninger. Arkitektur og design kombineres med æstetik og borgerinddragelse, nye finansieringsmetoder, nye rammer og regler osv., hvilket samlet set fører til ‘uimodståelige bæredygtige løsninger," udtaler Torben Klitgaard, CEO i BLOXHUB.
Det er planen, at otte byrum skal udvikles inden for forskellige temaer. I Danmark skal Herlev Asfaltfabrik udvikle oprindelig natur og biodiversitet i byområder. Lignende projekter er på vej i Torino (Italien) og i Ljubljana (Slovenien). Borgerne skal inddrages, når tre sociale boligbyggerier skal energirenoveres i Tåstrup, Riga (Letland) og Amsterdam (Holland). Yderligere er der projekter, som handler om at genanvende materialer og affald på nye måder i Kalundborg og Milano (Italien).
"Danske virksomheder ved allerede en del om, hvordan vi sammen med offentlige kunder, private bygherrer og andre aktører skaber klimavenlige, attraktive og modstandsdygtige byer. Det skal vi arbejde videre med, og vi skal sørge for, at andre får glæde af resultaterne," siger Thomas Bustrup, viceadministrerende direktør i DI.
Man kan følge med i projektet på: www.irresistiblecircularsociety.dk
Borgerne med i Green Deal
DESIRE er ét af fem projekter, som i begyndelsen af maj blev udnænt til fyrtårnsprojekt i EU's projekt "New European Bauhaus". Med dette projekt ønsker Kommissionen at forbinde borgernes dagligdag til det store EU Green Deal-projekt, som skal drive EU's grønne omstilling. De fem projekter involverer tilsammen 13 lande - 11 fra EU plus Norge og Tyrkiet.
Kommissionsformanden udtrykte stor begejstring ved lanceringen:
“Jeg kan ikke vente med at se disse New European Bauhaus-projekter få liv og blive til virkelighed. De vil vise hovrdan fremtiden kan se ud og føre den europæiske Green Deal ind i vores hverdagsliv og leverum. Disse projekter skal være begyndelsen på et eurpæiske og globalt netværk af New European Bauhaus-projekter,” siger Ursula von der Leyen i en pressemeddelelse.
- EHS