Dansk forskerteam skal undersøge geoengineering

Stort aarhusiansk forskningsprojekt skal klarlægge, om geoengineering kan være det klima-quickfix, som verden i mere og mere presserende grad har behov for.

09.11.2020

CSR.dk

Benjamin Sovacool, professor i energiteknologi ved Aarhus Universitet skal stå i spidsen for et forskningsprojekt, der har modtaget en bevilling på 70 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC).

Det skriver AAU. 

Bevillingen er et såkaldt ’Synenergi Grant’, som er den største bevilling, man kan modtage fra ERC. Det er kun sket én gang før, at man har modtaget den type bevilling på Aarhus Universitet.

Projektet skal i løbet af de næste seks år undersøge alternative løsninger på den globale opvarmning herunder Negative Emissions Technologies (NETs) såsom opsamling af CO2 fra atmosfæren samt den mere kontroversielle teknologi: geoengineering.
Sidstnævnte dækker over en mere ekstrem teknologi, der hurtigt kan reducere global opvarmning fx ved hjælp af syntetiske skyer og vulkaner eller ved at sende solskærme eller millioner af spejle ud i rummet.

Læs også: Anlæg til opsamling af CO2 på Amager Bakke kan blive afgørende for Københavns CO2-mål

En teknologi der muligvis kan blive nødvendig, hvis transformationen til vedvarende energi ikke speedes markant op. Samtidig er det en teknologi, som vi ikke ved ret meget om og særligt ikke kender konsekvenserne af.

”Hvis vi for eksempel sender store solskærme ud i rummet for at blokere sollyset, vil vi generere mindre solenergi på Jorden. Eller hvis vi plastrer al jorden til med solceller, kan vi ikke samtidig plante træer og lagre CO2. Mulighederne er nogle gange gensidigt udelukkende, og det bliver vi nødt til at blive klogere på for at kunne træffe beslutninger”, udtaler Benjamin Sovacool.

Et af projektets formål bliver at kortlægge om geoengineering overhovedet vil være en metode, der kan accepteres af befolkningen. Det skal meningsmålinger, kvalitative interviews, fokusgrupper og kunstig intelligens, der overvåger sociale medier, kaste lys over.

Læs også: Aalborg Portlands direktør: Deponering af CO2 kan blive nødvendigt

Til gengæld tyder forskning på at geoengineering kan være en markant billigere løsning end at omstille til en fossilfri verden. Hele 400 gange billigere, anslår eksperter.

Forskningsprojektet er det første af sin slags, da det ikke alene bygger på de teknisk-økonomiske aspekter, men også inddrager sociale, juridiske, politiske og etiske aspekter.

- MTN

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V