09.11.2020  |  Klima, miljø og energi

Dansk forskerteam skal undersøge geoengineering

Stort aarhusiansk forskningsprojekt skal klarlægge, om geoengineering kan være det klima-quickfix, som verden i mere og mere presserende grad har behov for.

Benjamin Sovacool, professor i energiteknologi ved Aarhus Universitet skal stå i spidsen for et forskningsprojekt, der har modtaget en bevilling på 70 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC).

Det skriver AAU. 

Bevillingen er et såkaldt ’Synenergi Grant’, som er den største bevilling, man kan modtage fra ERC. Det er kun sket én gang før, at man har modtaget den type bevilling på Aarhus Universitet.

Projektet skal i løbet af de næste seks år undersøge alternative løsninger på den globale opvarmning herunder Negative Emissions Technologies (NETs) såsom opsamling af CO2 fra atmosfæren samt den mere kontroversielle teknologi: geoengineering.
Sidstnævnte dækker over en mere ekstrem teknologi, der hurtigt kan reducere global opvarmning fx ved hjælp af syntetiske skyer og vulkaner eller ved at sende solskærme eller millioner af spejle ud i rummet.

Læs også: Anlæg til opsamling af CO2 på Amager Bakke kan blive afgørende for Københavns CO2-mål

En teknologi der muligvis kan blive nødvendig, hvis transformationen til vedvarende energi ikke speedes markant op. Samtidig er det en teknologi, som vi ikke ved ret meget om og særligt ikke kender konsekvenserne af.

”Hvis vi for eksempel sender store solskærme ud i rummet for at blokere sollyset, vil vi generere mindre solenergi på Jorden. Eller hvis vi plastrer al jorden til med solceller, kan vi ikke samtidig plante træer og lagre CO2. Mulighederne er nogle gange gensidigt udelukkende, og det bliver vi nødt til at blive klogere på for at kunne træffe beslutninger”, udtaler Benjamin Sovacool.

Et af projektets formål bliver at kortlægge om geoengineering overhovedet vil være en metode, der kan accepteres af befolkningen. Det skal meningsmålinger, kvalitative interviews, fokusgrupper og kunstig intelligens, der overvåger sociale medier, kaste lys over.

Læs også: Aalborg Portlands direktør: Deponering af CO2 kan blive nødvendigt

Til gengæld tyder forskning på at geoengineering kan være en markant billigere løsning end at omstille til en fossilfri verden. Hele 400 gange billigere, anslår eksperter.

Forskningsprojektet er det første af sin slags, da det ikke alene bygger på de teknisk-økonomiske aspekter, men også inddrager sociale, juridiske, politiske og etiske aspekter.

- MTN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere