Dansk grøn lommeregner vækker opsigt
Den grønne regnemodel, Grønreform, skal fra foråret benyttes af ekspertgruppen, der forbereder en grøn skattereform.
Om det er alle eller de fleste er uklart, men når der skal vedtages nye lovforslag i Folketinget, køres de som oftest gennem Finansministeriets stor regnemodel. Den har bare et problem: den regner ikke rigtig klimaet med.
Det kan et værktøj udviklet over de seneste seks år i et projekt ejet af den tidligere formand for Klimarådet, Peter Birch Sørensen, nu lave om på. Det er en ”grøn lommeregner”, som er lanceret under navnet ”GrønReform”. Lommeregneren skal fra sommeren 2022 bruges i centraladministrationen til at planlægge klimapolitikken. Det skriver Børsen.
Til samme avis fortæller Peter Birch Sørensen, at Grønreform peger i retning af et skifte i den økonomiske politik, som man kun ser med årtiers mellemrum:
Læs også: Ny bred alliance opfordrer til bæredygtighed i infrastrukturplan
“Paradigmeskifte er et stort ord, men jeg synes godt, at man kan tale om det i den her sammenhæng,” siger han.
Svar på hvordan grønt og økonomi hænger sammen
Udviklingen af GrønReform har været undervejs siden 2016, men det var først efter klimavalget i 2019, at regeringen sendte penge efter projektet og Finansministeriet gik med ind i processen.
Til Børsen fortæller Finansministeriet, at man håber, at den nye model kan hjælpe med at finde svar på hvordan grønne initiativer, påvirker økonomien og klimamålene, og hvad den generelle økonomiske udvikling betyder for klimaet. F.eks. hvad en CO2-afgift vil betyde for beskæftigelsen eller hvilke andre afledte effekter der måtte være af denne.
I dag benytter forskellige ministerier deres egne regnemodeller, og man kan få en del tid til at gå med at diskutere, hvem der har regnet rigtigt. Embedsmænd fra forskellige ministerier har da også allerede i udviklingsfasen øvet sig i at bruge den nye model og dens 5,5 millioner ligninger. Samtidig vil de miljø-økonomiske vismænd gå over til at benytte GrønReform.
GrønReform bliver mødt med stor international interesse og angiveligt står ”…andre lande i kø for at høre, hvordan de kan kopiere den”, skriver Børsen. Det skulle fra sommeren i år bliver lettere for dem, da man vil lægge koden bag modellen åbent frem.
- EHS