Dansk plastvirksomhed har en unik metode til at genanvende plastik i uendelighed
Den danske virksomhed Faerch Group har en særlig metode til at genanvende brugt plastik. Desværre sorteres det danske plastaffald ikke godt nok og virksomheden investerer derfor i fabrikker i andre lande, hvor man er bedre til at sortere.
Plastvirksomheden Faerch Group, der netop er blevet opkøbt af A.P. Møller Holdings, har en unik metode til at genanvende plastik.
Det skriver Børsen.
Planen er at skabe fire-fem nye fabrikker magen til den virksomheden allerede har i Holland. I forhold til placeringer tænkes der i lande som Frankrig, Spanien eller Tyskland – men altså ikke Danmark. Det er der en god grund til.
“Udfordringen i Danmark er, at vi ikke får samlet råvarerne ind. Plastikken bliver i al for stor grad en del af affaldsstrømmen i stedet for at indgå i et cirkulært system, hvor vi kan genbruge det,” fortæller Lars Gade Hansen, adm. direktør i Faerch Group.
Tilbage i 2018 opkøbte Faerch Group den hollandske koncern 4Pet Group – simpelthen for at få nok adgang til pet-plastik. Allerede dengang lød det fra ledelsen i Faerch Group, at plast-forbruget tilsvarende kapaciteten alene på koncernens Holstebro-fabrik var 25 procent større end den tilgængelige mængde i Danmark.
Læs også: Mængden af plastik på kloden er dobbelt så stor som mængden af alle verdens dyr tilsammen
En problematik som man kan nikke genkendende til hos den danske brancheorganisation Plastindustrien. Plastaffald fra de danske husholdninger ender alt for ofte i containeren med dagrenovation – og ikke i plastikcontaineren, som den burde.
Christina Busk fra Plastindustrien bekræfter, at genanvendelse gennem Faerchs særlige metode giver pet-plast et nærmest uendeligt liv, da kvaliteten ikke forringes i genanvendelses-processen. Netop derfor er det ærgerligt, at vi i Danmark ikke formår at indsamle større mængder plastik.
I Danmark arbejder vi dog på at færdiggøre et udvidet producentansvar i 2025, der skal sikre, at de virksomheder der sender plastik på markedet, selv skal sørge for at inddrive produkterne igen.
- MTN