Mængden af plastik på kloden er dobbelt så stor som mængden af alle verdens dyr tilsammen
I de sidste 120 år er der sket en kollosal forandring i forholdet mellem biomasse og menneskeskabt masse såsom fx bygninger og veje.
En artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature har et israelsk forskerhold netop kunnet afsløre foruroligende nyheder.
Tilbage i starten af det 20. århundrede fyldte den menneskeskabe masse kun ca. tre procent sammenlignet med den biologiske masse. I dag, 120 år senere ligger de på ca. samme niveau.
Det skriver Politiken.
Det skyldes en enorm stigning i de menneskeskabe ting såsom bygninger, veje, lufthavne og generelt bare produkter. Fx er mængden af plastik på kloden dobbelt så stor som mængden af alle verdens dyr tilsammen.
Skovrydning er en af årsagerne til at den globale biomasse er langsomt, men støt, faldende. Den menneskeskabte masse vil allerede omkring år 2040 være tre gange så stor som den levende biomasse.
Læs også: Maersk kigger ind i alternative brændsler som måske kan findes i bioaffald fra risplanten
Carsten Rahbek, professor og leder af Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Københavns Universitet mener, at vi har brug for bl.a. skovrejsning, skovbevarelse og flere vådområder for at løse klimakrisen.
”Vådområderne fylder kun 6-8 procent af landarealet, men de optager 25 procent af CO2’en. Skovene optager det. Mangroven optager helt vanvittig meget, så vi har brug for biomassen derude”.
Professor Henrik Wenzel fra SDU Life Cycle Engineering, som er ekspert i udnyttelse af biomasse, er enig med Carsten Rahbek i at det nuværende fald i biomasse skal vendes til vækst. Han understreger at ideen med at bruge biomasse som erstatning for fossile brændstoffer ikke er holdbar.
”Hvis vi blot erstatter alle de fossile brændstoffer med biomasse, kan forbruget komme op på det seksdobbelte. Det ville kræve seks planeter mage til Jorden. Så vi skal i høj grad styre uden om bioenergi, bioplastik og biokoks” siger han.
- MTN