Maersk kigger ind i alternative brændsler som måske kan findes i bioaffald fra risplanten
Rederigiganten Maersk er på jagt efter miljøvenligt brændstof, der skal være en del af metoden til at nå deres målsætning om at blive CO2-neutral inden 2050.
Maersk har en målsætning om at være CO2-neutral inden 2050 og er derfor i gang med et omfattende forskningsarbejde for at finde alternativer til de fossile brændstoffer, som rederiet i dag er afhængig af.
Det skriver Børsen.
I gennem længere tid har man undersøgt om plantematerialet lignin kan benyttes som brændstof og Jacob Sterling, der er chef for den tekniske innovation i rederiet, er ikke afvisende overfor, at det eventuelt kan blive en del af løsningen.
“Hvis det kan, er det store spørgsmål, hvor vi får lignin fra. Hvilken biomasse, som indeholder lignin og ikke koster alt for meget, kan vi få fat i. Der er risstrå og måske også risskallerne interessante, fordi der er utrolig meget af det,” siger han.
Læs også: Rederi vil teste bæredygtig biobrændsel
Særligt i Asien brændes store mængder risstrå efter høsten af selve riskornene og netop risplanten udgør derfor et stort potentiale, som Maersk planlægger at kigge dybere ind i.
Jacob Sterling blev bekendt med risresternes potentiale i gennem ngo'en Preferred by Nature, der arbejder på en certificering af bæredygtige ris, som blandt andet vil gøre det ulovligt at afbrænde risstråene efter høst.
“Hvis man kan lave det til grøn energi i stedet for, løser man et stort forureningsproblem og giver de fattigste mennesker en øget indkomst ved at skabe et marked for et produkt, der i dag ikke har værdi. Og man kan lave miljøvenligt brændstof, der erstatter fossile brændstoffer til f.eks. skibsfarten", siger Preferred by Natures direktør Peter Feilberg.
- MTN