28.08.2015 | Supply chain
Dansk søfart vil stadig bruge indisk ophugning
Selvom den norske rederibranche nægter at benytte en række landes ophugningsværfter, vil den danske branche ikke gøre det samme. For det er mere kompliceret end som så, siger branchen.
Den danske skibsbranche kommer ikke til at følge Norges eksempel med en nultolerance over for beaching (ophugning) i Indien, Pakistan og Bangladesh.
Læs også: Norsk rederibranche vil sikre miljø og arbejdsforhold
For det er sværere at se igennem arbejdsforhold end blot at kigge på landegrænser, mener man i Danmarks Rederiforening.
"Vi er enige i, at vi som erhverv hverken kan eller vil acceptere uforsvarlige forhold på ophugningsfaciliteterne. Men for os at se, er billedet mere nuanceret, end at man bare taler geografi," siger underdirektør Maria Bruun Skipper til branchesitet Shippingwatch.dk.
Hun mener, det er mere kompliceret end som så, og at man skal gå ind og se hvert sted for sig og vurdere arbejdsforhold og miljøbelastning på det enkelte værft.
"Bandlysning er forkert"
Den holdning møder begejstring i branchen, hvor blandt andre GMS Leadership erklærer sig enig i den holdning i en pressemeddelelse.
Virksomheden mener nemlig, at det er en noget overfladisk betragtning, og at den i øvrigt heller ikke er i overensstemmelse med Hong Kong-konventionen aftalen om bedre forhold i ophuggerbranchen, der er strandet i FN-regi.
"Det er blevet hentydet i visse artikler at Hongkong-konventionen forbyder beaching og det er forkert. Mange af ophugsværfterne i Alang har gjort store fremskridt for at opfylde kravene i Hongkong-konventionen, så at bandlyse en hel region, uden at bese de individuelle steder, gør intet for at motivere de konkurrerende ophugsværfter i det sydlige Asien for at forbedre deres standarder eller at overbevise myndighederne i regionen om, at de skal ratificere konventionen", skriver GMS' adm. direktør, Anil Sharma.
Læs også: Tvangsarbejde i leverandørkæden kan bekæmpes i skyen
Danmarks Rederiforening påpeger også, at visse værfter har kraner og cementunderlag. Et forhold, som Norsk Rederiforbunds formand Sturla Henriksen mente manglede mange steder, hvorfor arbejdsmiljøet var meget vanskeligt at garantere.
-JPN
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.