11.06.2013  |  Supply chain

Dansk Supermarked og WWF samarbejder om fisk

Når forbrugerne i fremtiden køber fisk og skaldyr hos Netto, Føtex og Bilka, skal varerne være dokumenteret bæredygtige. Det skal et nyt samarbejde mellem Dansk Supermarked og WWF sikre.

Om samarbejdet

  • WWF leverer miljøfaglig rådgivning til Dansk Supermarked
  • Samarbejdet omfatter 45-50 arter. Der er fokus på hele Dansk Supermarkeds sortiment
  • Målet er at øge udvalget og salget af miljøcertificeret fisk (MSC og ASC)

Kilde: WWF

Dansk Supermarked har indgået et treårigt samarbejde med Verdensnaturfonden (WWF), hvor målet er, at det fulde sortiment af produkter med fisk og skaldyr på sigt bliver bæredygtigt. Det gælder hele sortimentet fra dåsetun over fiskeolie i pilleform til frosne rødspætter.

Eftersom Bilka, Netto og Føtex årligt langer fisk og skaldyr over disken for mere end en milliard kroner, er der er tale om et omfattende samarbejde, oplyser WWF.

Læs også: Bedre vilkår for bæredygtigt fiskeri

Fuld transparens
Opdrættede fisk og skaldyr er den hurtigst voksende fødevareindustri i verden. Men konventionelt opdræt har konsekvenser for miljø og sundhed. Samtidig er de fleste af verdens vilde fiskebestande under et voldsomt pres på grund overfiskeri. Disse forhold er typisk ikke synlige for forbrugerne.

Så derfor vil Dansk Supermarked arbejde for at skabe fuld transparens i forhold til, hvor og hvordan fiskene er fanget og produceret. Hele butikkernes sortiment af fisk og skaldyr skal således gøres bæredygtigt

”Kunderne skal vide, at deres fisk er bæredygtig, når de handler hos os. Og der hvor vi ikke er i mål endnu, der skubber vi på. Det er et langt sejt træk at ændre fiskeri og fiskeopdræt i en mere bæredygtig retning, men vi forventer, at vi sammen med WWF kan sikre resultater og være med til at flytte det danske marked markant”, siger Helene Regnell, CSR-chef i Dansk Supermarked.

Om de globale fiskebestande

Over 85 procent af verdens fiskebestande er ifølge FN enten fuldt udnyttet, fisket til det yderste eller på grænsen til kollaps.

Fisk og skaldyr fra opdræt (akvakultur) udgør over halvdelen af verdens samlede forbrug og er ofte forbundet med betydelige miljøproblemer som følge af vandforurening, degradering af unik natur og landskab samt anvendelse af ubæredygtigt fiskefoder fra overudnyttede bestande af havfisk.  

Kilde: WWF

Bedre vilkår for miljø og fiskere
Samarbejdet er en vigtig brik i WWF’s miljøfaglige arbejde for at genopbygge overfiskede fiskebestande i havene rundt om i verden og samtidig sikre bedre vilkår for de fiskere og fiskeopdrættere på den anden side af kloden, som er afhængige af de marine ressourcer.

”Når vi arbejder sammen med så stor en spiller som Dansk Supermarked, kan vi se frem til, hvordan tonsvis af fisk og millionvis af dåsetun bliver mere bæredygtige over de næste tre år. Det er virkelig til at tage og føle på – og det afføder konkrete positive forandringer for havmiljøet og for de mange fiskere og lokalsamfund, der lever af havets ressourcer”, siger generalsekretær i WWF, Gitte Seeberg, i en pressemeddelelse.  

Dansk Supermarked var den første aktør i detailhandelen, der i samarbejde med WWF fjernede ål og sværdfisk fra butikkerne tilbage i 2007.

- JKK

Mere fra Joe

Joe Kristian Kipp

  • CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere