Dansk teknologi kan producere tøj ni gange hurtigere end i Kina
Intelligente mikrofabrikker kan skubbe på modebranchens bæredygtighed. Kunde kalder det "intet mindre end en revulotion".
Den danske designer Mads Nørgaard har med en ny mini-kollektion testet en ny produktionsform: mikrofabrikker i Danmark. Det sker i samarbejde med den danske start-up techvirksomhed Rodinia Generation, hvis målsætning er at revolutionere tøjfremstilling, så den bliver både miljøansvarlig og kommerciel attraktiv.
Mads Nørgaard er meget tilfreds med samarbejdet og meget imponeret over Rodinia Generation.
”Rodinias mikrofabrikker er intet mindre end en revolution indenfor tøjproduktion. Vi kan producere store eller meget små mængder lokalt i Danmark meget hurtigere end normalt. Hvert eneste stykke tøj kan være unikt uden ekstraomkostninger”, siger Mads Nørgaard.
Ni gange hurtigere end i Kina
Den danske start-up techvirksomhed Rodinia har sat sig for at løse modebranchens største miljøudfordringer.
Det er også bydende nødvendigt at gentænke modebranchens fremstillingsprocesser, for industrien er en af de mest ressourceforbrugende og forurenende industrier i verden. Et par jeans fremstillet traditionelt udleder f.eks. ifølge United Nations Environmental Programme i gennemsnit 33,4 kilo CO2. Hele modeindustrien udleder aktuelt 1,2 milliarder tons CO2 om året – mere end den globale shipping- og flyindustri tilsammen. Modebranchens CO2 udledning forventes at nå 2,7 milliarder tons i 2030.
Læs også: Modebranchen: Grøn omstilling bliver en helt ny virkelighed
”Vi har bygget intelligente kompakte mikrofabrikker, som producenterne kan have tæt på. Det sparer væsentlige udgifter til transport og dermed også meget CO2. Lige nu kan vi producere en kollektion på en måned. Det er ni gange hurtigere, end hvis du producerede tøjet i Kina, hvor det tager ni måneder at producere på en i øvrigt kulfyret fabrik. Vi kan snart producere hele kollektioner på kun 48 timer, forklarer CEO og stifter af Rodinia Generation”, Trine Young, som oprindelig er uddannet designer.
Undgår overproduktion
Softwaren i de intelligente mikrofabrikker gør det muligt for designerne at skabe unikke udtryk fra tøjdel til tøjdel uden meromkostninger for producenten. 100 unikke stykker tøj koster det samme som 100 ens. Mads Nørgaards nye kollektion består udelukkende af unikke enheder i præcis den mængde, som man forventer at afsætte.
En af de største miljøudfordringer ved modeindustrien er nemlig, at branchen overproducerer. 30 procent af det fremstillede tøj bliver aldrig solgt, men bliver destrueret. Det svarer til 40-45 milliarder stykker tøj. Denne gigantiske udfordring har Rodinia Generation også et bud på løsningen på.
”Vores fremstillingsprocesser gør det muligt at producere præcis det antal stykker tøj, som man forventer at kunne sælge. Det er rentabelt at producere selv ganske små ”batches” på mikrofabrikkerne. Hvis vi fjerner den globale overproduktion af tøj, vil vi blandt andet årligt spare udledningen af 360 millioner tons CO2 og spare 28 trillioner liter vand,” siger Trine Young.
Rodinia Generations mikrofabrikker bruger ikke vand i fremstillingsprocessen af tøjet, ligesom de anvendte kemikalier ikke er giftige, men bionedbrydelige. Den minimale mængde reststoffer kan nemt recycles, og virksomheden leder i øjeblikket efter recyclings-partnere.
Kollektionen fra Mads Nørgaards og Rodinia hedder Fat-Mod, og overskuddet fra salget går til organisationen Danner og til arbejde med at fremme respekt, ligeværd og lige muligheder mellem kønnene.
- EHS