Modebranchen: Grøn omstilling bliver en helt ny virkelighed

Copenhagen Fashion Week er slut og med et stort fokus på bæredygtighed. Men når EU’s Ecodesign-forordning træder i kraft, vil det kræve ekstraordinært meget af modebranchens ledere, indkøbere osv.

Københavns modeuge har haft stort bæredygtighedsfokus, men den grønne omstilling kommer til at kræve meget mere af branchen. Foto: 123RF.

23.02.2023

CSR.dk

Mode- og tekstilbranchen har indtil videre ikke været strengt reguleret, når det gælder miljø, klima og social ansvarlighed. Der har været frivillige tiltag og anbefalinger men langt fra nok til, at branchen må siges at overholde miljø- og klimakrav.

Men den tid er forbi. Om lidt træder blandt andet EU’s Ecodesign-forordning i kraft.

”Pludselig gælder en helt ny virkelighed for mode- og tekstilbranchen. Der kommer en masse rapporteringskrav, som kræver viden om dataindsamling, digitalisering, produktionsstandarder mv.,” skriver Marie Mustelin og Nikolai Klausen, der er henholdsvis konsulent i Dansk Erhverv og branchedirektør i WEAR, i et indlæg i FINANS.

”Det stiller krav til virksomheder og aktører i hele værdikæden, og det er helt nyt. Tekstilindustrien er grundlæggende bygget op om et system, der fremmer store mængder: jo større volumen, desto billigere og hurtigere er det at få produceret. Men nu bliver det nødvendigt at tænke nyt og omstille sig. Ellers kan det blive et spørgsmål om overlevelse,” fortsætter de.

Når de nye rapporterings- og bæredygtighedskrav træder til, bliver det en opgave for alle i virksomheden at omstille sig. Det betyder også, at medarbejdere på alle niveauer – helt fra bunden til topledelsen – skal have øje for den grønne omstilling.

Læs også: Rådgiver for byggeriet satser stort på samlet grøn enhed

Vigtigst af alt er det, at omstillingen bliver forankret i ledelsen og den grundlæggende virksomhedsstrategi, pointerer Marie Mustelin og Nikolai Klausen.

”En så omfangsrig omstilling kan en CSR-ansat eller compliance-/kvalitetsafdeling i modevirksomheder ikke løfte alene. Det er et ledelsesansvar,” lyder det.

Derudover kræver det en fundamental forandring i branchen i retning mod mere vidensdeling og samarbejde. En udvikling, der dog allerede er i gang, forklarer Marie Mustelin og Nikolai Klausen.

”Vi ser allerede nu en markant udvikling. Flere virksomheder går sammen om at dele udfordringer og muligheder i partnerskaber med det offentlige, i netværk og forskningsprojekter. Og det er positivt”.

Derudover er et sektorsamarbejde, hvor Miljøministeriet også deltager, undervejs, danske mode- og tekstilvirksomheder bliver bedst muligt klar til at gå fra at være sorte til grønne.

”Det vil hjælpe på omstillingen, men vejen mod en transparent og mindre forurenende tekstilindustri bliver dog stadig hård,” skriver de to brancheeksperter afsluttende i sit indlæg.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle