04.02.2022  |  Strategi & ledelse

Danske Bank skruer op for klimakravene til udlånskunder

Bankkunder kan godt regne med, at deres pengeinstitut i de kommende år vil interessere sig mere og mere for deres grønne omstilling. Det er Danske Banks nye klimamål et godt eksempel på.

Dagen før Danske Bank udkom med sit årsregnskab for 2021, gik banken ud med nye mål og strategi for CO2-reduktioner.

Strategien er Danske Banks bidrag til den danske finanssektors vision fra 2019, som byder sektorende at blive internationalt førende på bæredygtig finans. Visionen er en del af en aftale og udmelding fra brancheorganisationen Finans Danmark om, at bankerne fra og med 2021 skal rapportere på og sætte reduktionsmål for deres CO2-aftryk. Pligten er delt op i henholdsvis investeringer og udlån, og for sidstnævnte har bankerne sådan set endnu et år til at komme i gang.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tre største aftryk får målsætninger først
Meldingen fra Danske Bank omfatter dog begge sider af forretningen allerede i år, og det har fået erhvervsmediet Finans til at tale om at ”lægge linjen for nye grønne spilleregler i den danske banksektor”.

De store ord bygger på, at banken nu forpligter sig på at sørge for, at dens kunder reducerer sine CO2-udledninger. Det er et tydeligt gearskifte i forhold til normen i banksektoren, hvor det grønne typisk kommer til udtryk gennem investeringsprodukter, gode råd og bedre priser til det grønne.

Danske Banks målsætninger er:

  • Investeringer: at reducere CO2-aftrykket mindst 50 pct. frem mod 2030.
     
  • Udlån: Kunder inden for skibsfart i gennemsnit skal reducere CO2-udledningen med 20-30 pct. per fragtet vare i 2030, forsyningsselskaberne skal reducere deres udledninger med 30 pct. i 2030. I forhold til olie- og gassektoren vil Danske Bank have reduceret deres udlånseksponering med 50 pct. Alle sammenlignet med niveauet i 2020.

Samlet udgør lån til de tre sektorer omkring to tredjedele af CO2-aftrykket fra Danske Banks udlån, men mindre end 5 procent af det samlede udlån. Mål for andre sektorer kommer til i de kommende år, når datakvaliteten i f.eks. landbrug, bolig og tung industri bliver bedre.

Danske Bank er endnu ikke klar med et tal for bankens samlede CO2-aftryk, men forventer at oplyse et tal for investeringsporteføljen i nærmeste fremtid.

Højere, lavere eller præcis det, der skal til?
”Vi har mere end 3,3 millioner kunder og dækker de fleste sektorer, herunder sektorer med et signifikant CO2-fodaftryk. Derfor er vi en væsentlig del af de nødvendige løsninger på den aktuelle klimaudfordring. Vores kunder gør generelt et stort arbejde i klimaomstillingen, men vi ser det samtidig som vores forpligtelse – som en førende nordisk bank og med de ressourcer, vi har til rådighed – at støtte vores kunder og bidrage til den grønne omstilling i de samfund, vi er en del af, og til at Danmark kan nå sit 2030-mål for CO2-reduktion,” siger administrerende direktør i Danske Bank, Carsten Egeriis. 

Carsten Egeriis, forudser, at ikke alle vil synes, at målene er ambitiøse nok. Og ganske rigtigt siger Mellemfolkeligt Samvirke til Finans, at de ikke er imponerede, fordi målene ikke er sat højt nok til at skubbe på farten i den grønne omstilling. Banken understreger i deres pressemeddelelse, at de skal have alle med. 

”Det er vores ambition at hjælpe alle kunder – der kan og vil. Og vi oplever en stor efterspørgsel fra vores kunder på både rådgivning og produkter, der kan understøtte deres grønne omstilling. Som investor og långiver er spørgsmålet for os ikke blot, hvilke virksomheder der er mest grønne i dag, men hvilke virksomheder der har størst potentiale for at blive grønnere fremadrettet. Vores mål er derfor først og fremmest at hjælpe vores kunder med at lykkes med deres grønne omstilling. Det betyder måske, at vores rejse tager længere tid. Men samlet set kommer vi til at gøre en meget større forskel for vores kunder og samfundet,” siger Carsten Egeriis. 

Finans har også talt med Anders Eldrup, som var formand for den ekspertgruppe, som i 2019 på vegne af Finans Danmark kom med anbefalingerne til bankernes grønne omstilling. Han vil ikke udtale sig om Danske Bank, men han ser store perspektiver i sektorens reduktionsmål:

”Det er jo en CO2-reduktionsmaskine, man starter. Når først banken har målepunktet klar, skal den hvert år i sin årsrapport oplyse, hvor stort et skridt den har taget. Det betyder, at det bliver en del af enhver transaktion at vurdere, om et udlån eller en investering bidrager til at reducere CO2-aftrykket,” siger han til Finans.

- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere