Danske Bank skruer op for klimakravene til udlånskunder

Bankkunder kan godt regne med, at deres pengeinstitut i de kommende år vil interessere sig mere og mere for deres grønne omstilling. Det er Danske Banks nye klimamål et godt eksempel på.

04.02.2022

CSR.dk

Dagen før Danske Bank udkom med sit årsregnskab for 2021, gik banken ud med nye mål og strategi for CO2-reduktioner.

Strategien er Danske Banks bidrag til den danske finanssektors vision fra 2019, som byder sektorende at blive internationalt førende på bæredygtig finans. Visionen er en del af en aftale og udmelding fra brancheorganisationen Finans Danmark om, at bankerne fra og med 2021 skal rapportere på og sætte reduktionsmål for deres CO2-aftryk. Pligten er delt op i henholdsvis investeringer og udlån, og for sidstnævnte har bankerne sådan set endnu et år til at komme i gang.

Tre største aftryk får målsætninger først
Meldingen fra Danske Bank omfatter dog begge sider af forretningen allerede i år, og det har fået erhvervsmediet Finans til at tale om at ”lægge linjen for nye grønne spilleregler i den danske banksektor”.

De store ord bygger på, at banken nu forpligter sig på at sørge for, at dens kunder reducerer sine CO2-udledninger. Det er et tydeligt gearskifte i forhold til normen i banksektoren, hvor det grønne typisk kommer til udtryk gennem investeringsprodukter, gode råd og bedre priser til det grønne.

Danske Banks målsætninger er:

  • Investeringer: at reducere CO2-aftrykket mindst 50 pct. frem mod 2030.
     
  • Udlån: Kunder inden for skibsfart i gennemsnit skal reducere CO2-udledningen med 20-30 pct. per fragtet vare i 2030, forsyningsselskaberne skal reducere deres udledninger med 30 pct. i 2030. I forhold til olie- og gassektoren vil Danske Bank have reduceret deres udlånseksponering med 50 pct. Alle sammenlignet med niveauet i 2020.

Samlet udgør lån til de tre sektorer omkring to tredjedele af CO2-aftrykket fra Danske Banks udlån, men mindre end 5 procent af det samlede udlån. Mål for andre sektorer kommer til i de kommende år, når datakvaliteten i f.eks. landbrug, bolig og tung industri bliver bedre.

Danske Bank er endnu ikke klar med et tal for bankens samlede CO2-aftryk, men forventer at oplyse et tal for investeringsporteføljen i nærmeste fremtid.

Højere, lavere eller præcis det, der skal til?
”Vi har mere end 3,3 millioner kunder og dækker de fleste sektorer, herunder sektorer med et signifikant CO2-fodaftryk. Derfor er vi en væsentlig del af de nødvendige løsninger på den aktuelle klimaudfordring. Vores kunder gør generelt et stort arbejde i klimaomstillingen, men vi ser det samtidig som vores forpligtelse – som en førende nordisk bank og med de ressourcer, vi har til rådighed – at støtte vores kunder og bidrage til den grønne omstilling i de samfund, vi er en del af, og til at Danmark kan nå sit 2030-mål for CO2-reduktion,” siger administrerende direktør i Danske Bank, Carsten Egeriis. 

Carsten Egeriis, forudser, at ikke alle vil synes, at målene er ambitiøse nok. Og ganske rigtigt siger Mellemfolkeligt Samvirke til Finans, at de ikke er imponerede, fordi målene ikke er sat højt nok til at skubbe på farten i den grønne omstilling. Banken understreger i deres pressemeddelelse, at de skal have alle med. 

”Det er vores ambition at hjælpe alle kunder – der kan og vil. Og vi oplever en stor efterspørgsel fra vores kunder på både rådgivning og produkter, der kan understøtte deres grønne omstilling. Som investor og långiver er spørgsmålet for os ikke blot, hvilke virksomheder der er mest grønne i dag, men hvilke virksomheder der har størst potentiale for at blive grønnere fremadrettet. Vores mål er derfor først og fremmest at hjælpe vores kunder med at lykkes med deres grønne omstilling. Det betyder måske, at vores rejse tager længere tid. Men samlet set kommer vi til at gøre en meget større forskel for vores kunder og samfundet,” siger Carsten Egeriis. 

Finans har også talt med Anders Eldrup, som var formand for den ekspertgruppe, som i 2019 på vegne af Finans Danmark kom med anbefalingerne til bankernes grønne omstilling. Han vil ikke udtale sig om Danske Bank, men han ser store perspektiver i sektorens reduktionsmål:

”Det er jo en CO2-reduktionsmaskine, man starter. Når først banken har målepunktet klar, skal den hvert år i sin årsrapport oplyse, hvor stort et skridt den har taget. Det betyder, at det bliver en del af enhver transaktion at vurdere, om et udlån eller en investering bidrager til at reducere CO2-aftrykket,” siger han til Finans.

- EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

28.10.2024BSR

Sponseret

Collaboration Crossroads: Recognizing When to Part Ways for Greater Impact

28.10.2024CSR.dk

Dagrofa køber Aarstiderne: vil skabe Danmarks stærkeste fællesskab for økologi, lokale varer og højkvalitetsprodukter

28.10.2024CSR.dk

Digitale løsninger er en af nøglerne til effektivt ESG-arbejde

25.10.2024CSR.dk

Greenwashing: Nye anbefalinger fra Forbrugerombudsmanden

24.10.2024CBS Executive Fonden

Sponseret

Bestyrelsesuddannelse i ESG

24.10.2024CBS Executive Fonden

Sponseret

ESG – Climbing the Data Mountain to Execute Strategy

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie