Danske Rederier: CO2-lagring i Nordsøen er godt nyt
Energistyrelsen har netop åbnet for ansøgning om tilladelse til lagring af CO2 i Nordsøen. Og det er Danske Rederier positive over for og mener, det kan sikre både klima og arbejdskraft.
Hos Danske Rederier er man glade for, at Energistyrelsen netop har åbnet for ansøgninger om CO2-lagring i gamle olie- og gasfelter i Nordsøen.
”Jeg er glad for, at vi nu tager et vigtigt skridt imod opfyldelsen af ambitionen om at være europæisk hub for lagring af CO2 i Danmark. Det vil ikke alene være til gavn for klimaet, men vil også være med til at sikre mange jobs både i Nordsøen og hos rederierne”, siger Jacob K. Clasen, viceadministrerende direktør i Danske Rederier.
Fakta om udbud fra Energistyrelsen:
- Udbuddet af tilladelser til CO2-lagring i Nordsøen er det første af sin art i Danmark.
- Udbuddet indrettes, så der årligt kan søges om tilladelser i det udbudte område.
- Tilladelser gives i første omgang til efterforskning i op til 6 år. Hvis der konstateres en egnet lokalitet til CO2-lagring, kan tilladelsen forlænges i op til 30 år mhp. lagringsvirksomhed.
- Der er gennemført en strategisk miljøvurdering af planen for udbuddet, så det sikres, at lagring foregår miljømæssigt forsvarligt.
- Konkrete lagringsprojekter, boringer m.v. skal desuden miljøvurderes konkret.
Hos Danske Rederiers medlemmer, energiselskaberne TotalEnergies og INEOS Energy Danmark, råder man over en række oliefelter, som man håber fremover at kunne fylde med CO2.
Læs også: Overdreven frygt for lækage ved en høj afgift på CO2
Begge virksomheder står derfor klar i startboksen.
”Der er et meget stort potentiale for lagring af CO2 i de udtjente olie- og gasfelter i den danske del af Nordsøen, og vi forventer, at vi kan lagre op til 1,5 millioner tons CO2 allerede fra 2025 og op til 8 millioner tons årligt i 2030 alene i Siri-området”, siger Mads Weng Gade, landechef for INEOS Energy Danmark.
De første fangstanlæg kan ifølge Energistyrelsen være klar i 2025 og dermed bidrage til at nedbringe udledningerne af CO2.
- HCL