Danske tapperier rykker på genbrugsplast

Med Europas mest ambitiøse mål for genbrugsplast i plastflasker arbejder danske tapperier sig støt frem mod målet om 50 procent i 2025. Vejen er dog ikke uden forhindringer - f.eks. gammel lovgivning.

”EU’s målsætning er 25%, så vi har sat barren højt. Vi har lang vej endnu, ikke mindst fordi der mangler genanvendeligt plast af tilstrækkeligt høj kvalitet på markedet", siger direktør Niels Hald fra Bryggeriforeningen. Foto: Bryggeriforeningen..

15.03.2019

CSR.dk

Der er fremdrift mod danske tapperiers mål om, at der skal være mindst 50 procent genbrugsplast i deres plastflasker i 2025 – det dobbelte af EU's målsætning. Således var andelen af genbrugsplast i de benyttede plastflasker i 2018 oppe på 28 procent mod 25 procent i 2017. 

Læs også: HP og IKEA melder sig ind i kampen mod plastikforurening

Sidste år var også året, hvor de tapperier, som er medlem af brancheorganisationen Bryggeriforeningen, satte sig målet om 50 procent i 2025. Det er ifølge Bryggeriforeningen det mest ambitiøse mål af sin slags i Europa og det dobbelte af den målsætning EU har udstukket. 

”EU’s målsætning er 25%, så vi har sat barren højt. Vi har lang vej endnu, ikke mindst fordi der mangler genanvendeligt plast af tilstrækkeligt høj kvalitet på markedet. Men vi presser på over for leverandørerne og er kommet godt i gang med at nå vores mål”, siger direktør Niels Hald fra Bryggeriforeningen, som organiserer omkring 80 procent af de danske tapperier (målt på produceret volumen). 

Tapperierne brugte 570 ton mere genbrugsplast i flaskerne i 2018, hvilket svarer til at det samme antal ton nyfremstillet plast ikke er blevet taget i brug. Samlet brugte tapperierne lige over 3.000 ton genbrugsplast i 2018.

Bryggeriforeningens annoncering af målsætningen om 50 procent genanvendt plast i flaskerne på Carlsbers tapperi i Fredericia. På billedet ses Maria Reumert Gjerding (i midten tv), Jakob Ellemann-Jensen (i midten th), Bryggeriforeningens direktør Niels Hald (th) og komm. dir. Anders Bering fra Carlsberg (tv). Foto: Bryggeriforeningen. .

Genbrug med forhindringer
De danske forbrugere afleverer 93% af de tomme plastflasker i pantautomaterne. Derefter bliver alle flaskerne granuleret, renset og genanvendt som emballage til fødevarer. 

En EU-forordning modarbejder chancen for at opnå 50% genbrugsplast i flaskerne. Den forhindrer, at tapperierne må kalde plast for ”genanvendt”, hvis den genanvendte plast er renset via en ny proces – såkaldt depolymerisering. Denne proces går ud på at nedbryde plasten til dens enkelte byggeklodser, rense dem og derpå sætte byggeklodserne sammen, så de bliver til plast igen. 

”EU-forordningen reducerer desværre incitamentet til at bruge genanvendt plast fra denne proces, som ellers indebærer et sikkert genbrug af indsamlet plast”, siger Niels Hald.

Bryggeriforeningen arbejder på at ændre forordningen gennem de europæiske læskedrik- og kilde/mineralvandsforeninger, UNESDA og EFBW, og ved at gøre opmærksom på problemet over for danske politikere. 

Læs også: H&M med på moden: Vil reducere forbruget af plasticposer

Plastflasker udgør i følge Bryggeriforeningen otte procent af al plastemballage i Danmark. 

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams