Danske tapperier rykker på genbrugsplast

Med Europas mest ambitiøse mål for genbrugsplast i plastflasker arbejder danske tapperier sig støt frem mod målet om 50 procent i 2025. Vejen er dog ikke uden forhindringer - f.eks. gammel lovgivning.

”EU’s målsætning er 25%, så vi har sat barren højt. Vi har lang vej endnu, ikke mindst fordi der mangler genanvendeligt plast af tilstrækkeligt høj kvalitet på markedet", siger direktør Niels Hald fra Bryggeriforeningen. Foto: Bryggeriforeningen..

15.03.2019

CSR.dk

Der er fremdrift mod danske tapperiers mål om, at der skal være mindst 50 procent genbrugsplast i deres plastflasker i 2025 – det dobbelte af EU's målsætning. Således var andelen af genbrugsplast i de benyttede plastflasker i 2018 oppe på 28 procent mod 25 procent i 2017. 

Læs også: HP og IKEA melder sig ind i kampen mod plastikforurening

Sidste år var også året, hvor de tapperier, som er medlem af brancheorganisationen Bryggeriforeningen, satte sig målet om 50 procent i 2025. Det er ifølge Bryggeriforeningen det mest ambitiøse mål af sin slags i Europa og det dobbelte af den målsætning EU har udstukket. 

”EU’s målsætning er 25%, så vi har sat barren højt. Vi har lang vej endnu, ikke mindst fordi der mangler genanvendeligt plast af tilstrækkeligt høj kvalitet på markedet. Men vi presser på over for leverandørerne og er kommet godt i gang med at nå vores mål”, siger direktør Niels Hald fra Bryggeriforeningen, som organiserer omkring 80 procent af de danske tapperier (målt på produceret volumen). 

Tapperierne brugte 570 ton mere genbrugsplast i flaskerne i 2018, hvilket svarer til at det samme antal ton nyfremstillet plast ikke er blevet taget i brug. Samlet brugte tapperierne lige over 3.000 ton genbrugsplast i 2018.

Bryggeriforeningens annoncering af målsætningen om 50 procent genanvendt plast i flaskerne på Carlsbers tapperi i Fredericia. På billedet ses Maria Reumert Gjerding (i midten tv), Jakob Ellemann-Jensen (i midten th), Bryggeriforeningens direktør Niels Hald (th) og komm. dir. Anders Bering fra Carlsberg (tv). Foto: Bryggeriforeningen. .

Genbrug med forhindringer
De danske forbrugere afleverer 93% af de tomme plastflasker i pantautomaterne. Derefter bliver alle flaskerne granuleret, renset og genanvendt som emballage til fødevarer. 

En EU-forordning modarbejder chancen for at opnå 50% genbrugsplast i flaskerne. Den forhindrer, at tapperierne må kalde plast for ”genanvendt”, hvis den genanvendte plast er renset via en ny proces – såkaldt depolymerisering. Denne proces går ud på at nedbryde plasten til dens enkelte byggeklodser, rense dem og derpå sætte byggeklodserne sammen, så de bliver til plast igen. 

”EU-forordningen reducerer desværre incitamentet til at bruge genanvendt plast fra denne proces, som ellers indebærer et sikkert genbrug af indsamlet plast”, siger Niels Hald.

Bryggeriforeningen arbejder på at ændre forordningen gennem de europæiske læskedrik- og kilde/mineralvandsforeninger, UNESDA og EFBW, og ved at gøre opmærksom på problemet over for danske politikere. 

Læs også: H&M med på moden: Vil reducere forbruget af plasticposer

Plastflasker udgør i følge Bryggeriforeningen otte procent af al plastemballage i Danmark. 

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V