15.03.2019 | Klima, miljø og energi
Danske tapperier rykker på genbrugsplast
Med Europas mest ambitiøse mål for genbrugsplast i plastflasker arbejder danske tapperier sig støt frem mod målet om 50 procent i 2025. Vejen er dog ikke uden forhindringer - f.eks. gammel lovgivning.
”EU’s målsætning er 25%, så vi har sat barren højt. Vi har lang vej endnu, ikke mindst fordi der mangler genanvendeligt plast af tilstrækkeligt høj kvalitet på markedet", siger direktør Niels Hald fra Bryggeriforeningen. Foto: Bryggeriforeningen.
Der er fremdrift mod danske tapperiers mål om, at der skal være mindst 50 procent genbrugsplast i deres plastflasker i 2025 – det dobbelte af EU's målsætning. Således var andelen af genbrugsplast i de benyttede plastflasker i 2018 oppe på 28 procent mod 25 procent i 2017.
Læs også: HP og IKEA melder sig ind i kampen mod plastikforurening
Sidste år var også året, hvor de tapperier, som er medlem af brancheorganisationen Bryggeriforeningen, satte sig målet om 50 procent i 2025. Det er ifølge Bryggeriforeningen det mest ambitiøse mål af sin slags i Europa og det dobbelte af den målsætning EU har udstukket.
”EU’s målsætning er 25%, så vi har sat barren højt. Vi har lang vej endnu, ikke mindst fordi der mangler genanvendeligt plast af tilstrækkeligt høj kvalitet på markedet. Men vi presser på over for leverandørerne og er kommet godt i gang med at nå vores mål”, siger direktør Niels Hald fra Bryggeriforeningen, som organiserer omkring 80 procent af de danske tapperier (målt på produceret volumen).
Tapperierne brugte 570 ton mere genbrugsplast i flaskerne i 2018, hvilket svarer til at det samme antal ton nyfremstillet plast ikke er blevet taget i brug. Samlet brugte tapperierne lige over 3.000 ton genbrugsplast i 2018.
Bryggeriforeningens annoncering af målsætningen om 50 procent genanvendt plast i flaskerne på Carlsbers tapperi i Fredericia. På billedet ses Maria Reumert Gjerding (i midten tv), Jakob Ellemann-Jensen (i midten th), Bryggeriforeningens direktør Niels Hald (th) og komm. dir. Anders Bering fra Carlsberg (tv). Foto: Bryggeriforeningen.
Genbrug med forhindringer
De danske forbrugere afleverer 93% af de tomme plastflasker i pantautomaterne. Derefter bliver alle flaskerne granuleret, renset og genanvendt som emballage til fødevarer.
En EU-forordning modarbejder chancen for at opnå 50% genbrugsplast i flaskerne. Den forhindrer, at tapperierne må kalde plast for ”genanvendt”, hvis den genanvendte plast er renset via en ny proces – såkaldt depolymerisering. Denne proces går ud på at nedbryde plasten til dens enkelte byggeklodser, rense dem og derpå sætte byggeklodserne sammen, så de bliver til plast igen.
”EU-forordningen reducerer desværre incitamentet til at bruge genanvendt plast fra denne proces, som ellers indebærer et sikkert genbrug af indsamlet plast”, siger Niels Hald.
Bryggeriforeningen arbejder på at ændre forordningen gennem de europæiske læskedrik- og kilde/mineralvandsforeninger, UNESDA og EFBW, og ved at gøre opmærksom på problemet over for danske politikere.
Læs også: H&M med på moden: Vil reducere forbruget af plasticposer
Plastflasker udgør i følge Bryggeriforeningen otte procent af al plastemballage i Danmark.
Klima, miljø og energi

Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed
Nestlé lander øverst i et nyt indeks, der rangerer virksomheders sociale, grønne og økonomiske facetter af kaffeproduktion.
Klima, miljø og energi

Rapport: Seks ud af ni grænser er overskredet
I et opdaterende studie kan forskere nu vise, at seks ud af ni grænser for klima og miljø er overskredet som følge af menneskelig påvirkning.
Menneskerettigheder

Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er i øjeblikket i gang med at behandle tre sager, som kan have betydning for, om sundt klima er en menneskerettighed.
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.
Strategi & ledelse

Non-profitordning udvikler beregner forud for producentansvar
Grundet omkostningsusikkerheder har Emballageretur udviklet et prisværktøj, som kan give virksomheder klarhed over, hvad det kommende producentansvar kommer til at koste.
Strategi & ledelse

Purung teknologivirksomhed bliver del af international bæredygtighedsstandard
Den unge teknologivirksomhed Upström er netop blevet certificeret med ansvarligheds-certificeringen, B Corp, som de første i elektronikbranchen i Nordeuropa.