15.03.2019  |  Klima, miljø og energi

Danske tapperier rykker på genbrugsplast

Med Europas mest ambitiøse mål for genbrugsplast i plastflasker arbejder danske tapperier sig støt frem mod målet om 50 procent i 2025. Vejen er dog ikke uden forhindringer - f.eks. gammel lovgivning.

Der er fremdrift mod danske tapperiers mål om, at der skal være mindst 50 procent genbrugsplast i deres plastflasker i 2025 – det dobbelte af EU's målsætning. Således var andelen af genbrugsplast i de benyttede plastflasker i 2018 oppe på 28 procent mod 25 procent i 2017. 

Læs også: HP og IKEA melder sig ind i kampen mod plastikforurening

Sidste år var også året, hvor de tapperier, som er medlem af brancheorganisationen Bryggeriforeningen, satte sig målet om 50 procent i 2025. Det er ifølge Bryggeriforeningen det mest ambitiøse mål af sin slags i Europa og det dobbelte af den målsætning EU har udstukket. 

”EU’s målsætning er 25%, så vi har sat barren højt. Vi har lang vej endnu, ikke mindst fordi der mangler genanvendeligt plast af tilstrækkeligt høj kvalitet på markedet. Men vi presser på over for leverandørerne og er kommet godt i gang med at nå vores mål”, siger direktør Niels Hald fra Bryggeriforeningen, som organiserer omkring 80 procent af de danske tapperier (målt på produceret volumen). 

Tapperierne brugte 570 ton mere genbrugsplast i flaskerne i 2018, hvilket svarer til at det samme antal ton nyfremstillet plast ikke er blevet taget i brug. Samlet brugte tapperierne lige over 3.000 ton genbrugsplast i 2018.

Genbrug med forhindringer
De danske forbrugere afleverer 93% af de tomme plastflasker i pantautomaterne. Derefter bliver alle flaskerne granuleret, renset og genanvendt som emballage til fødevarer. 

En EU-forordning modarbejder chancen for at opnå 50% genbrugsplast i flaskerne. Den forhindrer, at tapperierne må kalde plast for ”genanvendt”, hvis den genanvendte plast er renset via en ny proces – såkaldt depolymerisering. Denne proces går ud på at nedbryde plasten til dens enkelte byggeklodser, rense dem og derpå sætte byggeklodserne sammen, så de bliver til plast igen. 

”EU-forordningen reducerer desværre incitamentet til at bruge genanvendt plast fra denne proces, som ellers indebærer et sikkert genbrug af indsamlet plast”, siger Niels Hald.

Bryggeriforeningen arbejder på at ændre forordningen gennem de europæiske læskedrik- og kilde/mineralvandsforeninger, UNESDA og EFBW, og ved at gøre opmærksom på problemet over for danske politikere. 

Læs også: H&M med på moden: Vil reducere forbruget af plasticposer

Plastflasker udgør i følge Bryggeriforeningen otte procent af al plastemballage i Danmark. 

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere