Danske topledere: Bæredygtighed rykker nu for alvor ind på ledelsesgangene

Ifølge en rundspørge kommer miljømæssigt og socialt ansvar i fokus hos de store børsnoterede virksomheder i 2019. Det skyldes primært eksternt pres fra flere sider.

I rundspørgen svarer 18 virksomheder, at de vil øge fokus på bæredygtighed i 2019, mens to svarer, at det vil være uændret højt efter en væsentligt forøgelse i 2018. Fire har ikke svaret..

04.03.2019

CSR.dk

Bæredygtighed er rykket op øverst på agendaen, og det afspejler sig ifølge en rundspørge fra Finans.dk også hos 24 af landets største børsnoterede virksomheder, der regner med, at 2019 bliver året, hvor miljømæssigt og socialt ansvar for alvor rykker ind på ledelsesgangene.

Læs også: SDG'er og bæredygtighed vinder frem hos danske virksomheder

”FN’s 17 verdensmål ruller som en snebold med stor fart, og jeg er tæt på at se verdensmålene som en ny standard for strategisk tænkning og ledelse i private og offentlige virksomheder”, siger professor emeritus Steen Hildebrandt til Finans.dk.

I rundspørgen svarer 18 virksomheder således, at de vil øge fokus på bæredygtighed i 2019, mens to svarer, at det vil være uændret højt efter en væsentligt forøgelse i 2018. Fire har ikke svaret.

Den øgede fokus skyldes, at efterspørgslen på bæredygtige løsninger stiger, hvilket ifølge virksomhederne skaber grobund for at satse på flere bæredygtige løsninger.

”Der et større pres fra politisk side om, at virksomhederne har tydelige interne regelsæt for ansvar og etik. Derudover er der særligt for de børsnoterede virksomheder et stigende pres fra investorer, der efterspørger mere transparent og troværdig data omkring hele deres værdikæde”, siger professor på CBS Andreas Rasche til Finans.dk.

Hvordan virksomhederne konkret vil øge deres fokus varierer, men flere ser den grønne bølge som en forretningsmulighed.

”Generelt tror jeg på, at en god forretning er en bæredygtig forretning. Vores stærke finansielle resultat sammen med vores øgede fokus på bæredygtighed viser netop, at der ikke behøver at være en modsætning mellem de to”, siger topchef i Carlsberg, Cees t’Hart til Finans.dk.

Med udgangspunkt i rundspørgen har Finans.dk dykket ned i tre af de grunde, som virksomhederne selv angiver for det øgede fokus – og en enkelt faldgrube.

Krav fra omverdenen
Det er ikke kun politisk og i den brede offentlighed, at presset på virksomhederne øges. Investorerne trykker også i højere grad virksomhederne på maven for at få dem til at skabe en mere bæredygtig profil.

”Sidste år var det mest vores reduktion af vandforbruget, der interesserede investorerne, men i år har vi allerede oplevet, at både investorer og analytikere beder om information om den generelle fremgang i vores bæredygtighedsprogram”, siger topchef i Carlsberg, Cees t’Hart til Finans.dk.

Hos Danske Bank oplever de da også, at velhavere søger mod grønne produkter, og danske pensionskasser som ATP og MP Pension allokerer flere midler til ansvarlige investeringer.

God forretning
Det er muligvis ressourcekrævende at skulle rapportere sin ansvarlighed til investorer, men blandt de 24 elitevirksomheder, Finans.dk har spurgt, svarer langt hovedparten, at bæredygtighed er god forretning. I hvert fald på den lange bane.

Det er det både fordi, at virksomhederne ved at reducere sit energiforbrug eller skærer ned på ressourcerne sparer penge – men også fordi de reducerer risikoen for ressourceknaphed som f.eks. vandmangel og for at blive hængt ud som uansvarlige.

”Bæredygtighed understøtter vores forretningsstrategi og målsætninger. Regulering, øget politisk bevågenhed og øgede forventninger fra stakeholders spiller desuden alle en rolle”, lyder det fra A.P. Møller-Mærsk.

Vigtigt for forretningen er også, at man kan tiltrække de absolut klogeste hoveder, og også her er bæredygtighed en vigtig brik, påpeger flere af virksomhederne.

Nye regler
Samtidig med at omverdenens forventning om bæredygtighed stiger, så dukker der også mere såkaldt soft law regulering op, hvor virksomhederne skal begrunde både til- og fravalg.

Ligesom det har været et lovkrav til de større virksomheder hidtil, er de 1.400 danske virksomheder med mellem 250 og 500 ansatte fra regnskabsåret 2018 således blevet pålagt at redegøre for deres politik og initiativer inden for klima, miljø, arbejdsforhold, menneskerettigheder og antikorruption.

De fleste danske virksomheder - også de mindre og mellemstore - er i forvejen langt fremme i forhold til rapportering og samfundsansvar, men det har en vis symbolsk betydning, at kravene bliver skærpet, mener virksomhederne.

Faldgruberne
Ifølge professor på CBS Andreas Rasche er det dog ikke risikofrit at gå ind i en bæredygtighedsagenda, hvilket bl.a. skyldes, at der ikke er en forretningsgevinst ved al bæredygtighed.

”Vores forskning viser, at virksomheder generelt er mindre tilbøjelige til at være proaktive i forhold til bæredygtighed, når det gælder de emner, hvor det er sværere at se den direkte konsekvens på bundlinjen”, siger Andreas Rasche til Finans.dk.

Og det leder til en anden risiko: Såkaldt greenwashing. Hvor virksomheder markedsfører sig som grønne eller bæredygtige, men ikke er det, når de bliver gået efter i sømmene.

Læs også: Nyt råd skal gøre danske virksomheder førende inden for bæredygtig og ansvarlig virksomhedsdrift

Det kan koste dyrt. Tag som eksempel dieselskandalen, der ramte Volkswagen og flere andre bilproducenter, der havde indbygget software, der fik bilerne til at se mere miljøvenlige ud, end de faktisk var.

- JMA

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

31.03.2025CSR.dk

Milliarddyr klimasikringsplan møder skepsis fra eksperter

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online