Danske topledere: Bæredygtighed rykker nu for alvor ind på ledelsesgangene

Ifølge en rundspørge kommer miljømæssigt og socialt ansvar i fokus hos de store børsnoterede virksomheder i 2019. Det skyldes primært eksternt pres fra flere sider.

I rundspørgen svarer 18 virksomheder, at de vil øge fokus på bæredygtighed i 2019, mens to svarer, at det vil være uændret højt efter en væsentligt forøgelse i 2018. Fire har ikke svaret..

04.03.2019

CSR.dk

Bæredygtighed er rykket op øverst på agendaen, og det afspejler sig ifølge en rundspørge fra Finans.dk også hos 24 af landets største børsnoterede virksomheder, der regner med, at 2019 bliver året, hvor miljømæssigt og socialt ansvar for alvor rykker ind på ledelsesgangene.

Læs også: SDG'er og bæredygtighed vinder frem hos danske virksomheder

”FN’s 17 verdensmål ruller som en snebold med stor fart, og jeg er tæt på at se verdensmålene som en ny standard for strategisk tænkning og ledelse i private og offentlige virksomheder”, siger professor emeritus Steen Hildebrandt til Finans.dk.

I rundspørgen svarer 18 virksomheder således, at de vil øge fokus på bæredygtighed i 2019, mens to svarer, at det vil være uændret højt efter en væsentligt forøgelse i 2018. Fire har ikke svaret.

Den øgede fokus skyldes, at efterspørgslen på bæredygtige løsninger stiger, hvilket ifølge virksomhederne skaber grobund for at satse på flere bæredygtige løsninger.

”Der et større pres fra politisk side om, at virksomhederne har tydelige interne regelsæt for ansvar og etik. Derudover er der særligt for de børsnoterede virksomheder et stigende pres fra investorer, der efterspørger mere transparent og troværdig data omkring hele deres værdikæde”, siger professor på CBS Andreas Rasche til Finans.dk.

Hvordan virksomhederne konkret vil øge deres fokus varierer, men flere ser den grønne bølge som en forretningsmulighed.

”Generelt tror jeg på, at en god forretning er en bæredygtig forretning. Vores stærke finansielle resultat sammen med vores øgede fokus på bæredygtighed viser netop, at der ikke behøver at være en modsætning mellem de to”, siger topchef i Carlsberg, Cees t’Hart til Finans.dk.

Med udgangspunkt i rundspørgen har Finans.dk dykket ned i tre af de grunde, som virksomhederne selv angiver for det øgede fokus – og en enkelt faldgrube.

Krav fra omverdenen
Det er ikke kun politisk og i den brede offentlighed, at presset på virksomhederne øges. Investorerne trykker også i højere grad virksomhederne på maven for at få dem til at skabe en mere bæredygtig profil.

”Sidste år var det mest vores reduktion af vandforbruget, der interesserede investorerne, men i år har vi allerede oplevet, at både investorer og analytikere beder om information om den generelle fremgang i vores bæredygtighedsprogram”, siger topchef i Carlsberg, Cees t’Hart til Finans.dk.

Hos Danske Bank oplever de da også, at velhavere søger mod grønne produkter, og danske pensionskasser som ATP og MP Pension allokerer flere midler til ansvarlige investeringer.

God forretning
Det er muligvis ressourcekrævende at skulle rapportere sin ansvarlighed til investorer, men blandt de 24 elitevirksomheder, Finans.dk har spurgt, svarer langt hovedparten, at bæredygtighed er god forretning. I hvert fald på den lange bane.

Det er det både fordi, at virksomhederne ved at reducere sit energiforbrug eller skærer ned på ressourcerne sparer penge – men også fordi de reducerer risikoen for ressourceknaphed som f.eks. vandmangel og for at blive hængt ud som uansvarlige.

”Bæredygtighed understøtter vores forretningsstrategi og målsætninger. Regulering, øget politisk bevågenhed og øgede forventninger fra stakeholders spiller desuden alle en rolle”, lyder det fra A.P. Møller-Mærsk.

Vigtigt for forretningen er også, at man kan tiltrække de absolut klogeste hoveder, og også her er bæredygtighed en vigtig brik, påpeger flere af virksomhederne.

Nye regler
Samtidig med at omverdenens forventning om bæredygtighed stiger, så dukker der også mere såkaldt soft law regulering op, hvor virksomhederne skal begrunde både til- og fravalg.

Ligesom det har været et lovkrav til de større virksomheder hidtil, er de 1.400 danske virksomheder med mellem 250 og 500 ansatte fra regnskabsåret 2018 således blevet pålagt at redegøre for deres politik og initiativer inden for klima, miljø, arbejdsforhold, menneskerettigheder og antikorruption.

De fleste danske virksomheder - også de mindre og mellemstore - er i forvejen langt fremme i forhold til rapportering og samfundsansvar, men det har en vis symbolsk betydning, at kravene bliver skærpet, mener virksomhederne.

Faldgruberne
Ifølge professor på CBS Andreas Rasche er det dog ikke risikofrit at gå ind i en bæredygtighedsagenda, hvilket bl.a. skyldes, at der ikke er en forretningsgevinst ved al bæredygtighed.

”Vores forskning viser, at virksomheder generelt er mindre tilbøjelige til at være proaktive i forhold til bæredygtighed, når det gælder de emner, hvor det er sværere at se den direkte konsekvens på bundlinjen”, siger Andreas Rasche til Finans.dk.

Og det leder til en anden risiko: Såkaldt greenwashing. Hvor virksomheder markedsfører sig som grønne eller bæredygtige, men ikke er det, når de bliver gået efter i sømmene.

Læs også: Nyt råd skal gøre danske virksomheder førende inden for bæredygtig og ansvarlig virksomhedsdrift

Det kan koste dyrt. Tag som eksempel dieselskandalen, der ramte Volkswagen og flere andre bilproducenter, der havde indbygget software, der fik bilerne til at se mere miljøvenlige ud, end de faktisk var.

- JMA

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Dansk regnemodel skal drive den grønne omstilling

20.12.2024CSR.dk

Ny rapport: Kloden lider under verdens klima-tunnelsyn

18.12.2024CSR.dk

Fart på klimatilpasningen

16.12.2024CSR.dk

Jurist er ikke i tvivl: Klimaaktivister er gået for vidt

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

13.12.2024CSR.dk

Investorer nedprioriterer ESG trods stigende efterspørgsel

12.12.2024CSR.dk

Uenigheder om ’grønne’ milliarder

11.12.2024CSR.dk

Nyt klimatiltag fører til britisk shitstorm

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams