Danske virksomheder er ikke klar til EU-krav om ligeløn

En ny Rambøll-undersøgelse viser, at kun en fjerdedel af de tusind største virksomheder i Danmark er beredte på det nye EU-krav om åbne lønlister og ligeløn.

01.11.2024

CSR.dk

At få styr på de nye krav og dermed slippe for bøder, kan ifølge eksperter blive en omfattende opgave for danske virksomheder.

I 2026 skal Danmark nemlig have implementeret det nye EU-direktiv om løngennemsigtighed, hvilket betyder, at virksomheder med helt ned til 100 ansatte for fremtiden skal opgøre og oplyse detaljeret lønstatistik.

En undersøgelse fra Rambøll Management Consulting og interesseorganisation Dansk IT, viser dog at langt størstedelen af landets tusind største virksomheder ikke har vurderet konsekvenserne af direktivet.

Væsentlige reelle ændringer på vejen til ligeløn

Udover kravet om åbne lønlister, er der i direktivet også et krav om, at de store virksomheder skal kunne redegøre for det uforklarede løngab mellem mænd og kvinder med samme arbejde. Og hvis det er over fem procent, så forpligter direktivet virksomheden til at gøre en indsats for at reducere det. 

I Danmark ligger løngabet på omkring 7 procent ifølge et stort CBS-studie, så danske kvinder i gennemsnit tjener 7 procent mindre for samme arbejde som deres mandlige modstykker.

Derfor må man regne med, at en del virksomheder vil få nye opgaver, når de skal leve op til direktivet. Og så er der ikke lang tid til 2026. 

“Selve regulativet indebærer jo nogle væsentlige reelle ændringer, både når det handler om, hvilken løndata virksomhederne skal kunne præsentere, og de processer, de har om rekruttering, løndannelser og som en væsentlig del af ESG-rapporteringen,” siger øverste direktør for Rambøll Management Consulting i Danmark Line Dybdal til Finans, og fortsætter:  

“En ting er at få styr på data, processer og strukturer og få lavet overblikket over, hvor vi er i forhold til målbilledet. Det næste er at få designet og opbygget nye strukturer og processer og ultimativt realisere en reduktion af løngabet mellem mænd og kvinder.”

Det nye EU-direktiv

Til formål har direktivet at komme i mål med lige løn til mænd og kvinder for arbejde af samme værdi.

For alle virksomheder betyder det, at:

  • forskellige stillinger skal kunne kategoriseres i grupper, der udfører arbejde af samme værdi.
  • de objektive principper for løndannelsen skal kunne redegøres for og være tilgængelige for medarbejderne.
  • Medarbejdere skal have ret til at modtage oplysninger om deres individuelle lønniveau og de gennemsnitlige lønniveauer for medarbejdere med arbejde af samme værdi.

For virksomheder med over 100 ansatte betyder det, at:

  • lønforskellen mellem mænd og kvinder med arbejde af samme værdi skal rapporteres enten hvert år eller hver tredje år alt efter virksomhedens størrelse
  • Hvis forskellen overstiger 5 procent og ikke kan begrundes objektivt skal virksomhederne foretage et løneftersyn med medarbejderrepræsentanter.
  • alle forskelle i løn mellem mænd og kvinder vil som udgangspunkt blive opfattet som diskrimination indtil andet er bevist.
  • de skal oplyse om startlønnen eller det forventede løninterval for stillingen forud for lønforhandlingerne i ansættelsesprocessen.

Kilde: Finans, EU og DI

Arbejdsbyrde og bias

Line Dybdal fremhæver den stigende rapporteringspligt for virksomheder som en af grundene til, at mange store virksomheder ikke er gået i gang med arbejdet endnu. Især den stigende rapporteringspligt indenfor ESG-område hæver arbejdsbyrden betydeligt og sammenfalder med EU-kravene.

Derudover peger Line Dybval også på en mulig bias i rapporteringen i Danmark som forklaring:

“Man kunne også have en hypotese om, at der er en form for bias i vores kig på forskellige rapporteringsparametre. At vi tror, at vi i Danmark har stor lighed, og at man derfor ikke har det store problem med løngab. Men det viser lønstatistikker jo, er tilfældet”, siger Line Dybdal til Finans.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

25.03.2025Valified

Sponseret

ESG-platform lancerer engelsk version: Gør ESG-arbejdet lettere for danske virksomheder

14.03.2025Klimaklar

Sponseret

Explainer video: Det grundlæggende du skal vide om VSME

05.03.2025CSR.dk

Omnibus: Hvad skal virksomheder gøre nu?

28.02.2025CSR.dk

Svar fra CSRD-eksperter og praktikere: Omnibussen er ærgerlig

26.02.2025CSR.dk

Kort fortalt: Hvad indeholder Kommissionens omnibusforslag.

21.02.2025CSR.dk

Analyse: Nye rapporter leverer ikke på formålet

17.02.2025CEMAsys

Sponseret

Guide to CSDR Reporting Requirements

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online