Danske virksomheder er ikke klar til EU-krav om ligeløn

En ny Rambøll-undersøgelse viser, at kun en fjerdedel af de tusind største virksomheder i Danmark er beredte på det nye EU-krav om åbne lønlister og ligeløn.

01.11.2024

CSR.dk

At få styr på de nye krav og dermed slippe for bøder, kan ifølge eksperter blive en omfattende opgave for danske virksomheder.

I 2026 skal Danmark nemlig have implementeret det nye EU-direktiv om løngennemsigtighed, hvilket betyder, at virksomheder med helt ned til 100 ansatte for fremtiden skal opgøre og oplyse detaljeret lønstatistik.

En undersøgelse fra Rambøll Management Consulting og interesseorganisation Dansk IT, viser dog at langt størstedelen af landets tusind største virksomheder ikke har vurderet konsekvenserne af direktivet.

Væsentlige reelle ændringer på vejen til ligeløn

Udover kravet om åbne lønlister, er der i direktivet også et krav om, at de store virksomheder skal kunne redegøre for det uforklarede løngab mellem mænd og kvinder med samme arbejde. Og hvis det er over fem procent, så forpligter direktivet virksomheden til at gøre en indsats for at reducere det. 

I Danmark ligger løngabet på omkring 7 procent ifølge et stort CBS-studie, så danske kvinder i gennemsnit tjener 7 procent mindre for samme arbejde som deres mandlige modstykker.

Derfor må man regne med, at en del virksomheder vil få nye opgaver, når de skal leve op til direktivet. Og så er der ikke lang tid til 2026. 

“Selve regulativet indebærer jo nogle væsentlige reelle ændringer, både når det handler om, hvilken løndata virksomhederne skal kunne præsentere, og de processer, de har om rekruttering, løndannelser og som en væsentlig del af ESG-rapporteringen,” siger øverste direktør for Rambøll Management Consulting i Danmark Line Dybdal til Finans, og fortsætter:  

“En ting er at få styr på data, processer og strukturer og få lavet overblikket over, hvor vi er i forhold til målbilledet. Det næste er at få designet og opbygget nye strukturer og processer og ultimativt realisere en reduktion af løngabet mellem mænd og kvinder.”

Det nye EU-direktiv

Til formål har direktivet at komme i mål med lige løn til mænd og kvinder for arbejde af samme værdi.

For alle virksomheder betyder det, at:

  • forskellige stillinger skal kunne kategoriseres i grupper, der udfører arbejde af samme værdi.
  • de objektive principper for løndannelsen skal kunne redegøres for og være tilgængelige for medarbejderne.
  • Medarbejdere skal have ret til at modtage oplysninger om deres individuelle lønniveau og de gennemsnitlige lønniveauer for medarbejdere med arbejde af samme værdi.

For virksomheder med over 100 ansatte betyder det, at:

  • lønforskellen mellem mænd og kvinder med arbejde af samme værdi skal rapporteres enten hvert år eller hver tredje år alt efter virksomhedens størrelse
  • Hvis forskellen overstiger 5 procent og ikke kan begrundes objektivt skal virksomhederne foretage et løneftersyn med medarbejderrepræsentanter.
  • alle forskelle i løn mellem mænd og kvinder vil som udgangspunkt blive opfattet som diskrimination indtil andet er bevist.
  • de skal oplyse om startlønnen eller det forventede løninterval for stillingen forud for lønforhandlingerne i ansættelsesprocessen.

Kilde: Finans, EU og DI

Arbejdsbyrde og bias

Line Dybdal fremhæver den stigende rapporteringspligt for virksomheder som en af grundene til, at mange store virksomheder ikke er gået i gang med arbejdet endnu. Især den stigende rapporteringspligt indenfor ESG-område hæver arbejdsbyrden betydeligt og sammenfalder med EU-kravene.

Derudover peger Line Dybval også på en mulig bias i rapporteringen i Danmark som forklaring:

“Man kunne også have en hypotese om, at der er en form for bias i vores kig på forskellige rapporteringsparametre. At vi tror, at vi i Danmark har stor lighed, og at man derfor ikke har det store problem med løngab. Men det viser lønstatistikker jo, er tilfældet”, siger Line Dybdal til Finans.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Analyse: Nye rapporter leverer ikke på formålet

21.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Nye muligheder med nye krav og standarder

19.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Sustainability reporting from the soil of Iceland

19.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

ESG i praksis – bæredygtighed gennem hele produktets livscyklus

18.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

17.02.2025CEMAsys

Sponseret

Guide to CSDR Reporting Requirements

12.02.2025CSR.dk

Mellemtid på omnibussen: Hårdt politisk pres og omfattende stakeholdermodstand

12.02.2025Fristads Kansas

Sponseret

Fristads har gjort grøn hovedpine til sin kernekompetence

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart