26.06.2015  |  Strategi & ledelse

Danske virksomheder lukker øjnene for menneskerettighederne

Indhold fra partner Hvad er dette?

Ofte kræver det en krise, inden topledelsen kommer op af stolen

At det står godt til med menneskerettighederne i Danmark er en velkendt historie. Men at vores selvtilfredshed ligefrem hæmmer vores evne til at åbne øjnene for, hvad der sker i resten af verden, er en af de overraskende konklusioner i en ny undersøgelse fra Deloitte.

”For mange danskere er menneskerettighederne et mere eller mindre eksotisk begreb, som man ikke rigtig behøver at tage stilling til. Vi er jo vant til, at der er styr på tingene i Danmark. Sådan er det bare ikke i det store udland. Derfor bliver danske virksomheder, der opererer med en global værdikæde, også nødt til at have et vågent øje på både leverandører og aftagere af deres produkter,” siger partner i Deloitte Anne Mette Christiansen.

I juni 2011 vedtog et enigt menneskerettighedsråd under FN et sæt retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv, på engelsk kaldet United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights. Fire år efter har Deloitte undersøgt, hvordan det står til med implementeringen i de danske virksomheder.

”Selvfølgelig findes der danske virksomheder, der har indarbejdet FN’s principper i deres forretningsmodel, men en stor gruppe virksomheder sidder stadig i venteværelset og tygger på, hvad de skal gøre på dette område. Ofte ser vi, at topledelsen først kommer op af stolen, når en krise banker på døren, og det kan den altså gøre hurtigere, end man tror,” siger Anne Mette Christiansen.

Selv for de virksomheder, der ikke opererer med en global leverandørbase, er der grund til at øge opmærksomheden på arbejdstagernes rettigheder, mener Anne Mette Christiansen:

”Vi har naturligvis en høj etik i Norden relativt set, men det betyder ikke, at danske virksomheder ikke også løber ind i problemer. Det ser vi blandt andet, når virksomhederne benytter sig af udenlandske arbejdere, der typisk ikke nyder godt af samme beskyttelse som danskerne, eller når der direkte er tale om lyssky underleverandører, der anvender sort arbejdskraft,” siger hun.

Om undersøgelsen:
Deloittes ”Nordic Human Rights Study 2015” er baseret på kvalitative interview med 25 af de største virksomheder i Danmark, Norge, Sverige og Finland samt en lignende europæisk undersøgelse, ligeledes foretaget af Deloitte.

Se: ”Nordic Human Rights Study 2015”

Tags: Deloitte

Mere fra Deloitte

Deloitte

www.deloitte.dk

Deloitte Sustainability har erfaring med en bred vifte af opgaver, inden for samfundsansvar, risikostyring og rapportering, på tværs af industrier og virksomheder af forskellige størrelser. Vi hjælper erhvervslivet til at foretage et strategisk skift mod en positiv indvirkning på samfundet, fordi det skaber konkurrencefordele og er økonomisk rentabelt. Vores rådgivning tager udgangs…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere