02.02.2015  |  Klima, miljø og energi

Danskerne er imod afgifter på elbiler

Elbilerne skal fortsat være fritaget for afgifter. Det mener tre ud af fire danskere, viser ny undersøgelse.

Tre ud af fire danskere mener ikke, at elbiler skal pålægges registrerings- og ejerafgifter fra 1. januar næste år. Det viser en ny undersøgelse blandt 2.004 danskere, som Userneeds har lavet for Ingeniørforeningen IDA. 

Læs også: Danskerne: Politikerne skal speede op på elbiler

I dag er elbilerne ikke pålagt afgiften, men fritagelsen udløber ved årets udgang, og det betyder, at el-bilerne får afgifter, hvis politikerne på Christiansborg ikke finder en løsning inden da.

Derfor opfordrer formand for Ingeniørforeningen IDA, Frida Frost, til, at der arbejdes målrettet mod at få en aftale på plads.

”"Det ville være et mærkværdigt tidspunkt at stoppe op. Her har vi en ny teknologi, der har en positiv indvirkning på klimaet, og som tiltaler danskerne. Der bliver indregistreret flere elbiler end nogensinde før, og der sættes ladestandere op i hele landet. Den udvikling mener jeg, at vi skal følge op på. Desuden er hverken danskerne eller bilforhandlerne tjent med, at problematikken ikke allerede er ordnet"”, siger hun.

Hun frygter, at infrastrukturen med at opstille endnu flere ladestandere vil bremses, hvis der ikke kommer klarhed omkring el-bilernes afgifter.

Ingen løsning fra regeringen
Skatteminister Benny Engelbrecht mener, at danskernes opbakning er positiv. I en skriftlig kommentar til Politiken skriver han:

”"Jeg hæfter mig ved, at danskerne i holdningsundersøgelsen bakker op om nye teknologier. Det synes jeg selvfølgelig er positivt, særlig i lyset af, at regeringen ser, at vi får flere energieffektive biler i Danmark”".

Alligevel står regeringen ikke klar med en løsning, selvom klimaminister Rasmus Helveg i november 2014 sagde til Politiken, at der ville komme en hurtig afklaring.

”"Vi vil gerne have, at folk vælger de mest miljøvenlige biler, og vi er helt opmærksomme på, at afgiftfritagelsen på elbiler udløber i 2015. Derfor er vi klar til at se på, hvordan vi løser den udfordring, og det kommer vi til at gøre lige efter nytår"”, sagde klimaministeren dengang til Politiken.

Ifølge Politiken henviser klimaministeren nu til skatteministeren, der fortsat holder sig til sin tidligere udtalelse om at se på løsningen efter årsskiftet (mellem 2014 og 2015).  

Stigning i elbil-salg
De seneste år har salget af elbiler været stødt stigende. Tal fra Danmarks Statistik og Dansk Elbilalliance viser, at der i 2014 blev solgt 1.575 elbiler i Danmark. I 2013 lå tallet på 615. Ingeniørforeningens undersøgelse viser også, at der er fortsat er et marked for elbilerne. Her svarer ti procent, at de helt sikkert kunne finde på at anskaffe sig en elbil, mens 46 procent svarer 'ja, måske'.

At salget er steget i 2014, kan skyldes danskernes manglende tillid til, om regeringen kommer med en afklaring, mener Lars Aagaard fra Dansk Energi. 

”"Hvis du vil have en elbil, er det jo nu – for hvem tør satse på, at regeringen løser sagen”", siger han til Politiken.

Læs også: Salget af elbiler vokser

Lars Aagaard tror, at salget af elbiler dør ud i Danmark, hvis der ikke snart kommer en løsning. 

-SSM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere