Danva: Stop for skifergas er historisk for grundvandet

Regeringens beslutning om at standse al eftersøgning af olie og gas på land vækker glæde i vandsektoren. Udmeldingen fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) fjerner dermed endegyldigt faren for, at fracking efter skifergas kan forurene grundvandet.

Efter mere end 80 år med søgninger og boringer efter olie og gas på land og i de indre farvande i Danmark uden at gøre fund af kommerciel betydning, sætter regeringen nu en historisk milepæl i dansk energi- og klimapolitik. Arkivfoto..

26.02.2018

CSR.dk

Sådan lyder vurderingen fra vand- og spildevandsforeningen Danva:

”Der er stor ros til ministeren for at tage dette definitive skridt. Det betyder nemlig, at vi ikke længere skal bekymre os om, at fracking efter skifergas ville kunne forurene vores drikkevand”, siger direktør Carl-Emil Larsen.

Forurening kan sprede sig til grundvandet
Franske Total borede i en årrække under stor bevågenhed efter skifergas i Dybvad i Nordjylland. Men selskabet opgav til sidst eftersøgningen, der blandt andet bød på en skandale.

Total havde nemlig anvendt et kemikalie, som man ikke havde fået tilladelse til at bruge. Afsløringen betød, at myndighederne standsede eftersøgningen i en periode, og at selskabets aktivitet blev sat under skærpet overvågning.

”Det er Danvas holdning, at efterforskning og indvinding af råstoffer kun må ske, hvor det er uden risiko for grundvandet. Problemet er, at man ikke kan være sikker på at holde kemikalierne væk fra grundvandet”, siger Carl-Emil Larsen.

Siden Total opgav at fracke i Dybvad, har det hollandske firma Nail Ressources haft en ansøgning liggende i Energistyrelsen om at få lov til at bore efter skifergas på Lolland-Falster. Ministerens beslutning betyder nu, at ansøgningen bliver afvist.

”Det glæder vi os over. Der er jo højt tryk nede i jorden, og derfor er der risiko for, at en forurening vil kunne sprede sig til grundvandet. Vi ser skrækeksempler fra udlandet, hvor fracking har forurenet drikkevandsmagasiner. Fejl og mangler kan få alvorlige miljømæssige konsekvenser”, siger Carl-Emil Larsen.

Lytter til de lokales bekymringer
Ifølge Lars Chr. Lilleholts (V) skal beslutningen om at lukke ned for nye tilladelser til efterforskning og indvinding af olie- og gas på land og i indre farvande ses i lyset af borgernes bekymringer:

”For regeringen er det afgørende, at der er lokal og national opbakning til energi- og klimapolitikken, uanset om det gælder olie- og gasefterforskning eller opstillingen af eksempelvis vindmøller. Vi lytter til de lokale bekymringer, og vi vil gerne give de lokale borgere så gode muligheder for at blive hørt og få indflydelse som muligt”, siger han og fortsætter:

”Ved at lukke ned for olie- og gasefterforskning på land siger vi klart til danskerne, at de ikke længere skal være bekymrede for, at der skal bores efter olie og gas i deres lokalområder. Det gælder især på Lolland-Falster, hvor der jo aktuelt er stor bekymring. De kan nu ånde lettet op”.

En ny vurdering af GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Grønland og Danmark) og Energistyrelsen viser, at der ikke umiddelbart er potentiale for at finde olie og gas af samfundsøkonomisk betydning på dansk landjord.

Læs også: Verdensbanken dropper støtten til olie og gas i 2019

Derfor vil efterforskningen efter olie og gas fremover være fokuseret i Nordsøen, hvor der, ifølge regeringen, stadig er et stort potentiale, som kan understøtte regeringens ambitioner om en grøn omstilling af Danmark.

- EL

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart