26.02.2018  |  Klima, miljø og energi

Danva: Stop for skifergas er historisk for grundvandet

Regeringens beslutning om at standse al eftersøgning af olie og gas på land vækker glæde i vandsektoren. Udmeldingen fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) fjerner dermed endegyldigt faren for, at fracking efter skifergas kan forurene grundvandet.

Det er en historisk beslutning, energi-, forsynings- og klimaministeren har taget, om ikke længere at ville give tilladelse til at eftersøge og udvinde olie og gas på land.

Læs også: Statoil: Trump gør FN's temperaturmål urealistisk

Sådan lyder vurderingen fra vand- og spildevandsforeningen Danva:

”Der er stor ros til ministeren for at tage dette definitive skridt. Det betyder nemlig, at vi ikke længere skal bekymre os om, at fracking efter skifergas ville kunne forurene vores drikkevand”, siger direktør Carl-Emil Larsen.

Forurening kan sprede sig til grundvandet
Franske Total borede i en årrække under stor bevågenhed efter skifergas i Dybvad i Nordjylland. Men selskabet opgav til sidst eftersøgningen, der blandt andet bød på en skandale.

Total havde nemlig anvendt et kemikalie, som man ikke havde fået tilladelse til at bruge. Afsløringen betød, at myndighederne standsede eftersøgningen i en periode, og at selskabets aktivitet blev sat under skærpet overvågning.

”Det er Danvas holdning, at efterforskning og indvinding af råstoffer kun må ske, hvor det er uden risiko for grundvandet. Problemet er, at man ikke kan være sikker på at holde kemikalierne væk fra grundvandet”, siger Carl-Emil Larsen.

Siden Total opgav at fracke i Dybvad, har det hollandske firma Nail Ressources haft en ansøgning liggende i Energistyrelsen om at få lov til at bore efter skifergas på Lolland-Falster. Ministerens beslutning betyder nu, at ansøgningen bliver afvist.

”Det glæder vi os over. Der er jo højt tryk nede i jorden, og derfor er der risiko for, at en forurening vil kunne sprede sig til grundvandet. Vi ser skrækeksempler fra udlandet, hvor fracking har forurenet drikkevandsmagasiner. Fejl og mangler kan få alvorlige miljømæssige konsekvenser”, siger Carl-Emil Larsen.

Lytter til de lokales bekymringer
Ifølge Lars Chr. Lilleholts (V) skal beslutningen om at lukke ned for nye tilladelser til efterforskning og indvinding af olie- og gas på land og i indre farvande ses i lyset af borgernes bekymringer:

”For regeringen er det afgørende, at der er lokal og national opbakning til energi- og klimapolitikken, uanset om det gælder olie- og gasefterforskning eller opstillingen af eksempelvis vindmøller. Vi lytter til de lokale bekymringer, og vi vil gerne give de lokale borgere så gode muligheder for at blive hørt og få indflydelse som muligt”, siger han og fortsætter:

”Ved at lukke ned for olie- og gasefterforskning på land siger vi klart til danskerne, at de ikke længere skal være bekymrede for, at der skal bores efter olie og gas i deres lokalområder. Det gælder især på Lolland-Falster, hvor der jo aktuelt er stor bekymring. De kan nu ånde lettet op”.

En ny vurdering af GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Grønland og Danmark) og Energistyrelsen viser, at der ikke umiddelbart er potentiale for at finde olie og gas af samfundsøkonomisk betydning på dansk landjord.

Læs også: Verdensbanken dropper støtten til olie og gas i 2019

Derfor vil efterforskningen efter olie og gas fremover være fokuseret i Nordsøen, hvor der, ifølge regeringen, stadig er et stort potentiale, som kan understøtte regeringens ambitioner om en grøn omstilling af Danmark.

- EL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere