Danva: Stop for skifergas er historisk for grundvandet

Regeringens beslutning om at standse al eftersøgning af olie og gas på land vækker glæde i vandsektoren. Udmeldingen fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) fjerner dermed endegyldigt faren for, at fracking efter skifergas kan forurene grundvandet.

Efter mere end 80 år med søgninger og boringer efter olie og gas på land og i de indre farvande i Danmark uden at gøre fund af kommerciel betydning, sætter regeringen nu en historisk milepæl i dansk energi- og klimapolitik. Arkivfoto..

26.02.2018

CSR.dk

Sådan lyder vurderingen fra vand- og spildevandsforeningen Danva:

”Der er stor ros til ministeren for at tage dette definitive skridt. Det betyder nemlig, at vi ikke længere skal bekymre os om, at fracking efter skifergas ville kunne forurene vores drikkevand”, siger direktør Carl-Emil Larsen.

Forurening kan sprede sig til grundvandet
Franske Total borede i en årrække under stor bevågenhed efter skifergas i Dybvad i Nordjylland. Men selskabet opgav til sidst eftersøgningen, der blandt andet bød på en skandale.

Total havde nemlig anvendt et kemikalie, som man ikke havde fået tilladelse til at bruge. Afsløringen betød, at myndighederne standsede eftersøgningen i en periode, og at selskabets aktivitet blev sat under skærpet overvågning.

”Det er Danvas holdning, at efterforskning og indvinding af råstoffer kun må ske, hvor det er uden risiko for grundvandet. Problemet er, at man ikke kan være sikker på at holde kemikalierne væk fra grundvandet”, siger Carl-Emil Larsen.

Siden Total opgav at fracke i Dybvad, har det hollandske firma Nail Ressources haft en ansøgning liggende i Energistyrelsen om at få lov til at bore efter skifergas på Lolland-Falster. Ministerens beslutning betyder nu, at ansøgningen bliver afvist.

”Det glæder vi os over. Der er jo højt tryk nede i jorden, og derfor er der risiko for, at en forurening vil kunne sprede sig til grundvandet. Vi ser skrækeksempler fra udlandet, hvor fracking har forurenet drikkevandsmagasiner. Fejl og mangler kan få alvorlige miljømæssige konsekvenser”, siger Carl-Emil Larsen.

Lytter til de lokales bekymringer
Ifølge Lars Chr. Lilleholts (V) skal beslutningen om at lukke ned for nye tilladelser til efterforskning og indvinding af olie- og gas på land og i indre farvande ses i lyset af borgernes bekymringer:

”For regeringen er det afgørende, at der er lokal og national opbakning til energi- og klimapolitikken, uanset om det gælder olie- og gasefterforskning eller opstillingen af eksempelvis vindmøller. Vi lytter til de lokale bekymringer, og vi vil gerne give de lokale borgere så gode muligheder for at blive hørt og få indflydelse som muligt”, siger han og fortsætter:

”Ved at lukke ned for olie- og gasefterforskning på land siger vi klart til danskerne, at de ikke længere skal være bekymrede for, at der skal bores efter olie og gas i deres lokalområder. Det gælder især på Lolland-Falster, hvor der jo aktuelt er stor bekymring. De kan nu ånde lettet op”.

En ny vurdering af GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Grønland og Danmark) og Energistyrelsen viser, at der ikke umiddelbart er potentiale for at finde olie og gas af samfundsøkonomisk betydning på dansk landjord.

Læs også: Verdensbanken dropper støtten til olie og gas i 2019

Derfor vil efterforskningen efter olie og gas fremover være fokuseret i Nordsøen, hvor der, ifølge regeringen, stadig er et stort potentiale, som kan understøtte regeringens ambitioner om en grøn omstilling af Danmark.

- EL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø