23.10.2019  |  Medarbejder

Daos rejse: Fra købmand i Vietnam til 10 års jubilar hos vaskeri i Aarhus

Indhold fra partner Hvad er dette?

Hos Berendsen får mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet en chance. Her kan du læse historien om Dao, der forlod sin egen butik i Vietnam, rejste til Danmark og fik en praktikplads i Berendsens industrivaskeri i Aarhus, hvor hun har været ansat i 12 år.

Dao lærte så meget i sin praktik, at hun blev vaskeriets blæksprutte

Da Dao boede i Vietnam, var hun selvstændig og drev hun sin egen købmand. Dén selvstændighed fik Dao brug for, da hun rejste til Danmark for at blive gift med en herboende vietnamesisk mand – og skulle løse udfordringen med at lære sproget og finde arbejde i et nyt land. Gennem jobcenteret fik Dao en praktikplads hos Berendsen-vaskeriet i Aarhus – og der fik Dao personlig oplæring, så hun allerede 5 ½ måned senere kunne blive fastansat på vaskeriet og få sit første job i Danmark. 

"Jeg gik i dansk sprogskole og opnåede danskniveau 2, da jeg kom til landet – men så blev jeg gravid, og under barslen talte jeg næsten ikke dansk, for min mand har fået en krigsskade i Vietnam, som gør, at han ikke kan lære sproget. Så da jeg startede i praktik, var mit dansk ikke godt, men Berendsen fik en sproglærer fra kommunen ud til mig på arbejdspladsen – og jeg fik en personlig mentor fra Berendsen, som stod ved min side fuld tid i de første uger og forklarede, hvordan jeg vaskede, foldede og pakkede tøj. Jeg fik lov at prøve alle de forskellige vaskeriopgaver – så da jeg blev fastansat, havde jeg lært så meget, at jeg også straks blev en del af vores "blækspruttekorps", der kan springe hurtigt til, når kollegaer har fri eller er syge", siger Berendsens vaskerimedarbejder Dao.

Læs også artiklen om Farshad, der kom til Danmark med kun 6.000 kr. i lommen, fik et fleksibelt job som vaskemester hos Berendsen under sin uddannelse – og i dag er blevet 2. Styrmand hos Maersk.

Blev hyldet ved Berendsens Jubilar- og Veteranfest

I dag har Dao været ansat på vaskeriet i Aarhus i 12 år, og hun er i dén grad vokset med opgaverne. Nu arbejder hun i vaskeriets lukkede og bakteriekontrollerede område, hvor hun håndterer tøj til fødevareindustrien ud fra høje hygiejne- og kvalitetskrav. Det er også Dao, der nu oplærer sine nye kollegaer i arbejdsopgaverne. Og at Dao er en værdsat medarbejder var synligt for alle, da hun gik på scenen sammen med de andre jubilarer og fik stående klapsalver af ledelsen og sine kollegaer til Berendsens årlige Jubilar- og Veteranfest.

"Jeg fik mange gaver af mine søde kollegaer ved mit 10 års jubilæum. Og jeg blev fejret med musik og lækker mad til den store Jubilar- og Veteranfest, hvor der også var flere 25 års jubilarer med – for dem inviterer Berendsen som æresgæster til festen hvert år resten af deres liv. Sådan bliver man slet ikke fejret i Vietnam – der arbejder og arbejder man bare, men ingen siger tak. Dét gør de hos Berendsen, og at jeg har klaret det så godt her skyldes især, at jeg har haft en rigtig god oplæring og kollegaer, der altid gerne vil hjælpe. Jeg er så glad for at være her", siger Dao.

Berendsens Holbæk-afdeling tilbyder praktik til unge med psykiske diagnoser som ADHD. Stefan var den første, der blev en del af praktikprogrammet – og i dag løser han et job med stort ansvar. Læs mere her

Plads til kollegaer fra mange forskellige lande

Berendsen har stort fokus på FN's verdensmål nr. 3 (Sundhed og trivsel) og nr. 8 (Anstændige jobs og økonomisk vækst), og virksomheden er blevet tildelt en Kronesmiley af Arbejdstilsynet for at gøre en ekstraordinær indsats for arbejdsmiljøet. 7 af Berendsens vaskerier er virksomhedscentre, som samarbejder med landets kommuner om at hjælpe langtidsledige og mennesker, der lige er kommet til landet, i job. Berendsens QA Manager Lisbeth Linde var mentor for Dao under praktikforløbet – og som hun fortæller, stræber de efter at være en rummelig arbejdsplads:

"Når vi modtager mennesker fra jobcentrene, vil vi også investere dét, som det kræver at få en god medarbejder ud i den anden ende. I Aarhus-vaskeriet har vi mere end 10 forskellige nationaliteter ansat, og vi gør en stor indsats for at forstå og respektere hinandens kulturer. Hvert år giver vi Dao og vores andre vietnamesiske kollegaer tidligt fri en fredag, så de kan lave mad fra Vietnam til os alle – og servere den i nationaldragter til en Vietnam-aften, de holder her i huset. Når vi får nye kollegaer med en anden etnisk baggrund, hjælper vi dem også med at udfylde papirer fra kommunen. De behøver jo bare lidt ekstra hjælp i starten for at få livet til at fungere her i Danmark og blive nogle stjernemedarbejdere som Dao".

På nogle af Berendsens vaskerier har ca. 98 % af produktionsmedarbejderne en anden etnisk oprindelse end dansk – og de får tilbudt sprogundervisning med fuld løn i arbejdstiden. Læs mere her 
 

Mere fra Elis Danmark A/S

Elis Danmark A/S

www.elis.com

Elis Danmark (tidligere Berendsen Textile Service) tilbyder bæredygtige tekstil- og hygiejneløsninger og svanemærket vaskeriservice, hvor forbruget af vand, energi og vaskemidler ligger under Svanemærkets krav. Elis var én af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev CSR-certificeret, og i 2019 blev Elis verdensmålcertificeret af Bureau Veritas som…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere