Farshads rejse: Fra Vaskemester hos Berendsen til Styrmand hos Maersk
Hos Berendsen er der en målrettet indsats for at hjælpe studerende og mennesker, der lige er kommet til landet, med at få foden ind på arbejdsmarkedet. Her kan du læse historien om Farshad Zarandi, og hans rejse fra Vaskemester til 2. Styrmand hos Maersk.
Kom til Danmark med kun 6.000 kr. i lommen – og en næsten umulig opgave
Farshad stod med en uddannelseskontrakt hos SIMAC (Svendborg International Maritime Academy) i hånden, da han rejste til Danmark for at følge sin drøm om at blive skibsfører. Han vidste, at han med uddannelseskontrakten var sikret løn under praktik og et job hos Maersk, når han havde gennemført den 3 år og 9 måneder lange professionsbacheloruddannelse – men indtil da var Farshad helt afhængig af at få et job, og det fik han hos Berendsen.
”Min familie var flygtet fra Iran til Sverige, så jeg var svensk statsborger og kunne derfor ikke få dansk SU. Jeg kom til Danmark med kun 6.000 kr. i lommen, og jeg kunne ikke tale sproget – så uden Berendsen havde det været en helt umulig opgave at stå med. Det første studiesemester havde jeg ingen indkomst i Danmark, og jeg måtte rejse tilbage til Göteborg hver weekend for at arbejde – men hele søndagslønnen gik til den lange transport. Jeg var helt afhængig af at finde et nyt job tæt på SIMAC, og dét at jeg blev ansat på Berendsens vaskeri i Svendborg var fuldstændigt afgørende for, at jeg kunne overleve i Danmark og lykkes med mit studie”, siger Farshad Zarandi.
Et fleksibelt job, der kunne tilpasse sig Farshads studie
På Berendsens vaskeri i Svendborg fik Farshad tilbudt job som timelønnet Vaskemester med fleksible arbejdstider og mulighed for at komme og gå frit, så han kunne passe sine studier på SIMAC i formiddagstimerne. På den måde kunne Farshad dedikere sig fuldt ud til sin uddannelse, som han i 2016 bestod med et gennemsnit på 11,3.
”Allerede fra starten forklarede jeg ærligt overfor vaskeriets ledere, hvor afhængig jeg var af jobbet – og de fleksible arbejdstimer, som de gav mig, kunne jeg ikke have fået bedre! Når min undervisning sluttede om eftermiddagen, skyndte jeg mig hver dag hen på vaskeriet, og dét at træde ind i produktionen løftede altid mit humør. Berendsen gør en enorm indsats for at skabe et godt miljø for deres medarbejdere, og jeg glædede mig altid til at møde mine kollegaer, der var søde til at lære mig op i opgaverne og hjælpe mig med det danske sprog. Jeg var så taknemmelig for at få det job og den chance helt uden erfaring. Jeg tog så mange arbejdstimer, som jeg overhovedet kunne – og jeg konkurrerede med mig selv ved at veje hvor mange kilo tøj, jeg kunne vaske i timen, for at bevise overfor vaskeriet, at de virkelig havde brug for min hjælp”, fortæller Farshad.
En sund arbejdsplads, der styrker medarbejderne og samfundet
Hos Berendsen tages der hver dag et stort ansvar for at hjælpe mennesker i gang på arbejdsmarkedet, og for Farshad var jobbet på Svendborg-vaskeriet en både berigende og lærerig tid:
”I dag er jeg ansat som 2. Styrmand hos Maersk Supply Service, hvor jeg sejler forsyningsskibe i Nordsøen – men jeg tænker tit tilbage på min tid hos Berendsen… og jeg savner det faktisk lidt. Jeg lærte utroligt meget af, hvordan vi på vaskeriet fungerede som en samlet ”enhed”, fordi alle i rækken efter én er afhængige af, at man gør sit arbejde godt… ellers opstår der problemer længere fremme i produktionen – og det er akkurat det samme på et skib! Det var dejligt at opleve, at Berendsens medarbejdere i dén udstrækning tog det ansvar på deres skuldre at gå med rundt og oplære mig og andre nye kollegaer, der ikke kunne sproget, i at løse deres arbejdsopgaver. Og det var helt tydeligt, at det for Berendsen ikke kun handlede om kroner og ører, men om at skabe en sund arbejdsplads, der er god for samfundet.”
Et stort samfundsansvar – både i Danmark og resten af verden
Berendsen stræber efter at drive en virksomhed, der er til gavn for mennesker, miljøet og samfundet:
- Vaskerierne er i tæt dialog med landets jobcentre for at hjælpe socialt udsatte, flygtninge, psykisk syge og langtidsledige med at få foden ind på arbejdsmarkedet
- I 2017 var over 50 % af praktikanterne flygtninge, og 5 Berendsen-afdelinger fungerede som virksomhedscentre
- Berendsen bidrager til FN’s Verdensmål om bl.a. at fremme menneskers sundhed og trivsel, sikre et bæredygtigt forbrug af vand, opnå bæredygtige forbrugs- og produktionsformer og undgå forurening af havet
- Alle landsdækkende vaskerier er svanemærkede og arbejder målrettet med miljøoptimeringer