04.12.2020  |  Klima, miljø og energi

De europæiske olieselskaber er langt foran de amerikanske på den grønne omstilling

Udmeldinger om at storøkonomier som Kina, Japan og Sydkorea vil være CO2-neutrale, er noget der får de europæiske olieselskaber til at satse massivt på vedvarende energi.

Havmølleparker, solenergi, hydrogenanlæg og batteriteknologi er nogle af de områder som de helt store olieselskaber som Total, BP, Shell og Equinor (tidligere Statoil) nu satser på i stor stil gennem opkøb og især joint ventures, hvor virksomhederne selv kan være med til at udvikle teknologierne.

Det skriver Nordea Invest. 

”Der er sluppet kolossale kræfter løs, efter at førende økonomier som Kina, Japan og Sydkorea har besluttet at satse på elbiler og blive klimaneutrale. En kæmpe efterspørgsel efter olie falder væk, og vi vil se enorme værdiskift i de kommende år. Olieselskabernes overlevelse afhænger af, om de kan omstille sig i tide”, siger Anders Eldrup, der også er formand for regeringens elbilskommission.

Analytikeren Gero Farruggio fra Rystad Energy er enig i Eldrups antagelser. Han bekræfter at olieselskaberne er gået fra modvilje til velvilje siden begyndelsen af 2020 hvad angår vedvarende energi.

Læs også: Bæredygtighedseksperter peger på Ørsted

Ørsted beskrives som et pragteksemplar indenfor grøn omstilling. Ifølge deres hjemmeside skal de være CO2 neutrale i 2025 – hele 25 år før mange af konkurrenternes mål, hvor målet om klimaneutralitet først er sat til 2050. Ørsted har derudover en målsætning om at have bygget et anlæg, der producerer 30 GW vedvarende energi, svarende til over 55 millioner menneskers forbrug senest i 2030.

Hos Nordea ser man den tydelige ændring, at mange investorer kun vil investere i olieselskaber, hvis de begynder at omstille sig til grøn energi.

I USA ser man langt fra samme tendens indenfor grøn omstilling i oilieindustrien. Her er det udelukkende olieselskabet Chevron, der har forpligtet sig til at udvikle vedvarende energi til at drive sine faciliteter - dog i meget lille skala sammenlignet med de europæiske virksomheder. 

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere