04.12.2020 | Klima, miljø og energi
De europæiske olieselskaber er langt foran de amerikanske på den grønne omstilling
Udmeldinger om at storøkonomier som Kina, Japan og Sydkorea vil være CO2-neutrale, er noget der får de europæiske olieselskaber til at satse massivt på vedvarende energi.
Havmølleparker, solenergi, hydrogenanlæg og batteriteknologi er nogle af de områder som de helt store olieselskaber som Total, BP, Shell og Equinor (tidligere Statoil) nu satser på i stor stil gennem opkøb og især joint ventures, hvor virksomhederne selv kan være med til at udvikle teknologierne.
Det skriver Nordea Invest.
”Der er sluppet kolossale kræfter løs, efter at førende økonomier som Kina, Japan og Sydkorea har besluttet at satse på elbiler og blive klimaneutrale. En kæmpe efterspørgsel efter olie falder væk, og vi vil se enorme værdiskift i de kommende år. Olieselskabernes overlevelse afhænger af, om de kan omstille sig i tide”, siger Anders Eldrup, der også er formand for regeringens elbilskommission.
Analytikeren Gero Farruggio fra Rystad Energy er enig i Eldrups antagelser. Han bekræfter at olieselskaberne er gået fra modvilje til velvilje siden begyndelsen af 2020 hvad angår vedvarende energi.
Læs også: Bæredygtighedseksperter peger på Ørsted
Ørsted beskrives som et pragteksemplar indenfor grøn omstilling. Ifølge deres hjemmeside skal de være CO2 neutrale i 2025 – hele 25 år før mange af konkurrenternes mål, hvor målet om klimaneutralitet først er sat til 2050. Ørsted har derudover en målsætning om at have bygget et anlæg, der producerer 30 GW vedvarende energi, svarende til over 55 millioner menneskers forbrug senest i 2030.
Hos Nordea ser man den tydelige ændring, at mange investorer kun vil investere i olieselskaber, hvis de begynder at omstille sig til grøn energi.
I USA ser man langt fra samme tendens indenfor grøn omstilling i oilieindustrien. Her er det udelukkende olieselskabet Chevron, der har forpligtet sig til at udvikle vedvarende energi til at drive sine faciliteter - dog i meget lille skala sammenlignet med de europæiske virksomheder.
- MTN
Klima, miljø og energi

Svensk tekstilvirksomhed sikrer en transparent leverandørkæde igennem egne fabrikker
At have sine egne fabrikker og dermed mere kontrol over sin produktion er en stor fordel, når det kommer til arbejdet med bæredygtighed.
Klima, miljø og energi

Flyproducenten Boeing udvikler fly der kan flyve på ren bio-brændstof
Boeing bidrager til at flysektoren kan nå IATAs mål om reducere CO2-udledninger forårsaget af luftfart til halvdelen af 2005-niveauet inden 2050.
Kommunikation

Nye bæredygtighedskrav til finansielle virksomheder: EU’s taksonomi får store konsekvenser for byggeri og ejendomsinvesteringer
Første del af EU's klassifikationssystem for afrapportering af bæredygtige investeringer og aktiviteter har fokus på klima og CO2-reduktion. I første omgang er rapportering frivillig, men fra 1. januar 2022, er det et lovkrav for finansielle markedsaktører og store virksomheder at redegøre for deres investeringers indvirkning på miljøet. Ekspert i EU's taksonomi, Alexander Kaae Petersson fra Sweco, fortæller her om de nye krav til investeringer i nybyggeri og renovering, som EU håber, vil bidrage markant til den grønne omstilling.
Klima, miljø og energi

Maersk indgår samarbejde med NGO i kampen mod plastik i verdenshavene
Det ultimative mål er at nå en reduktion på 90% af den havplast der flyder rundt inden 2040.
Strategi & ledelse

Det handler om at komme derhen hurtigt nok - ikke om hvem, der kommer først
Vanen tro offentliggjorde Corporate Knights sin årlige liste over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder på Davos-mødets første dag.
Strategi & ledelse

JYSK sætter mål for mere bæredygtig bomuld
Ved udgangen af 2024 vil al bomuld til JYSKs tekstilprodukter enten være genanvendt eller indkøbt med større krav til bæredygtighed.