10.11.2014 | Strategi & ledelse
Deleøkonomi er det nye sort
Indhold fra partner Hvad er dette?
Abonnement til børnetøj og gratis udlån af værktøj er sidste nye tiltag på et voksende marked, hvor kunder deles om produkter og ikke længere bekender sig til brug-og-smid-væk kulturen.
Det er ikke længere vigtigt at eje produkter, så længe der er penge at spare. Virksomheder grundlagt på princippet om deleøkonomi skyder frem og seneste bud er virksomheden Vigga, der sælger abonnementer til børnetøj. Idéen om jævnligt at kunne udskifte børnetøjet, der til voksende børn hurtigt bliver for småt, virker så selvfølgeligt, at man kan undres over, hvorfor ingen er kommet på denne forretningsidé tidligere.
Og det er med samme selvfølgelighed, at Matti Jokela, ejer af en isenkræmmeren Malmö Jernhandel, låner sit værktøj ud helt gratis. Han kalder det en win-win-win, da det både gavner kunderne, miljøet og hans butik, hvor omsætningen er steget stødt, siden han begyndte at låne sit værktøj ud til sine kunder; fire ud af fem kunder køber nemlig småting foruden det værktøj, de låner.
Der er ingen tvivl om, at deleøkonomien har vundet indpas hos forbrugerne. Koncepter som minbildinbil.dk og airbnb.com er for længst blevet normen, når forbrugere kigger på transport eller hotelophold. Deleøkonomi, eller sharing economy, eller collaborative economy - kært barn har mange navne - bliver på verdensplan budt velkommen, da den grundlæggende win-win situation ikke kan fornægtes. Sælgeren eller ejeren tjener penge, modtageren får adgang til et produkt eller en service til en god pris og sparer omkostningerne ved selv at eje, og samfundet vinder på den lange bane, da konceptet mindsker produktion af nye produkter.
Sammen med kapitalisme og cirkulær økonomi, er deleøkonomi en del af den såkaldte hybrid økonomi, vi bevæger os mod. Med deleøkonomien på banen, kan den udskældte brug-og-smid-væk kultur, der er hersket i de seneste mange år, være på vej til at blive en saga blot til glæde for klima og miljø.
Læs mere: Towards the circular economy: Accelerating the scale-up across global supply chains
Strategi & ledelse

Supply Chain Sustainability – How to ensure real progress?
Ambitious commitments require end-to-end transparency. Stakeholders welcome the ambition, but want to check progress
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Nyt innovationsprogram for SMVer skal udvikle bæredygtige løsninger med afsæt i 3D-print
AM Sustain er et innovationsprogram for små og mellemstore virksomheder med fokus på AM-teknologi/ 3D-print og bæredygtighed under Dansk AM Hub. Programmet implementeres i samarbejde med Deloitte. Dansk AM Hub er initieret og udviklet af Industriens Fond.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

En fjerdedel af verdens arbejdskraft er truet af klimaforandringer
En ny rapport fra Deloitte slår fast, at over 800 millioner jobs er truet af ekstremt klima og de økonomiske konsekvenser af omstillingen. Rapporten peger dog også på et potentiale for skabelsen af 300 millioner nye jobs i 2050, hvis verdens ledere handler og investerer rettidigt i en bæredygtig omstilling af arbejdsmarkedet.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

How can you implement the SDGs in your business?
Hear how the professional board member, Stine Bosse, our Minister for Finance, Kristian Jensen, and the CFO, Rebecca Self, address the SDGs in short video interviews.
Indhold fra partner
Supply chain

Join Deloitte’s Supply Chain Panel
You have a great opportunity to be part of a growing community!
Indhold fra partner
Samfund

Råd til en vellykket ansættelse af flygtninge på din arbejdsplads
At få flygtninge vellykket ombord på en arbejdsplads kræver mere end den sædvanlige onboarding-proces. At fastholde dem kræver ofte også en bredere indsats for en inklusiv arbejdsplads end mange begår i dag.
Indhold fra partner