Den ansvarlige bygherre skal kunne dokumentere sin indsats

Mærknings- og certificeringsprogrammer vinder frem i byggebranchen, og det vil komme hele samfundet til gode, mener Green Building Council. En guide fra Statens Byggeforskningsinstitut og GXN Innovation har udvalgt de 10 vigtigste på det danske marked.

Energimærkninger er et af de centrale certificeringsparametre, en bygherre bør forholde sig til..

26.10.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

”Certificeringer er et vigtigt redskab i arbejdet med bæredygtighed i byggeriet, fordi de forskellige ordninger giver os et fælles, specifikt sprog. I dag kan vi i Danmark certificere alle typer bygninger og hele byområder, og det kan gøre det nemmere for alle parter at tage de gode valg”.

Sådan siger direktør i Green Building Council, Mette Qvist, om vigtigheden af certificerings- og mærkningsprogrammer i byggeindustrien, der kan dokumentere de indsatser, eksempelvis en bygherre gør, for at fremtidssikre sine projekter omkring aspekter som energi, genanvendelse og miljøaftryk.

”Der skal noget mere rettidig omhu ind i processerne. I den forbindelse skal vi også stille krav til materialeproducenterne, eksempelvis i forhold til at bruge vedvarende energi i deres processer”, siger Mette Qvist. Foto: Green Building Council.

Mette Qvist peger på, at certificeringer kan skabe værdi for bygherrer, beboere og samfundet som helhed på en række områder. De kan sætte kvalitetskrav til indeklima, lys, isolering, sociale forhold, miljøpåvirkning, energiforbrug (både til opførsel og drift) og risikofyldte stoffer, samt totaløkonomien, fx i forhold til langtidsholdbare eller genanvendelige materialer.

Grundlæggende handler det om at spare ressourcer, til gavn for hele samfundet, både på kort og ikke mindst længere sigt.

”Men det kræver en ændring af mindsettet i branchen”, påpeger Mette Qvist.

”Der skal noget mere rettidig omhu ind i processerne. Her kan præ-certificeringer være et relevant værktøj til at adressere klima- og ressourcedagsordenen. I den forbindelse skal vi også stille krav til materialeproducenterne, eksempelvis i forhold til at bruge vedvarende energi i deres processer, og her vil vi i Green Building Council gå forrest for at påvirke lovgivningen”, fortsætter hun.

Brug for en transformation gennem viden
De forskellige krav til dokumentation kan ifølge Mette Qvist påvirke adskillige dele af samfundet og mange led i byggeriets værdikæder, og af samme årsag håber man fra Green Building Councils side da også på flere ordninger på byggematerialeniveau i fremtiden.

Det gælder i høj grad også omkring renoveringer, som Mette Qvist understreger er et centralt område. Nybyggerier er således en ganske lille post – 1-2 procent af den samlede mængde af bygninger, mens den eksisterende bygningsmasse er den tunge vægt på skålen, der skal løftes i de kommende år.

”Der skal ske en transformation gennem viden, og her er certificeringer et nyttigt værktøj til at påvirke processer allerede inden anlægsfasen, så designerne stiller de rigtige spørgsmål fra start, og også undervejs i byggerierne, i driften og ikke mindst, når de ældre bygninger skal sættes i stand. Mærkningerne skal gøre en reel forskel, ikke bare være en plakette på døren”, fastslår Mette Qvist.

Harpa Birgisdottir er den ene af to forfattere på guiden til de 10 vigtigste bæredygtighedscertificeringer for byggeriet i Danmark. Foto: SBI/Jørgen True, Studie-E.

De vigtigste ordninger i certificeringsjunglen
Men hvilke certificeringer bør man som bygherre i Danmark egentlig forholde sig til?

Det spørgsmål har Statens Byggeforskningsinstitut og GXN Innovation sat sig for at svare på, ved at udgive en guide, der ’giver overblik over indholdet i 10 udvalgte bæredygtighedscertificeringer, som er nationalt og internationalt anerkendte. Fokus er på certificeringer, der har betydning for de markeder, hvor danske rådgivere oplever vækst og potentiale’, som det hedder.

I dag er der, ifølge rapporten, hundredvis af certificeringer til bygninger. Samtidig er det i høj grad et felt, som danske virksomheder tilknyttet industrien bliver nødt til at forholde sig til fremover. Det forklarer seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, Harpa Birgisdottir, der er rapportens ene hovedforfatter.

”Brugen af certificeringer og mærkningsordninger i byggeriet er klart i vækst, og det bliver i stigende grad et konkurrenceparameter, som man som virksomhed er nødt til at kende til. Så de vil kun blive vigtigere i de kommende år”, siger hun.

De 10 udvalgte certificeringer er blevet analyseret ud fra tre parametre og deres vægtning af disse. DGNB har den mest lige fordeling mellem de tre områder. Illustration fra rapport..

Harpa Birgisdottir peger på, at bæredygtighed generelt er en vigtig dagsorden i Danmark, og på den baggrund har man i guiden, som Green Building Council også har omtalt, samlet de 10 ordninger, der har det bredeste fokus på agendaen.

De 10 certificeringer, rapporten analyserer og sammenligner, er Active House (Danmark, oprettet 2017), BREEAM (Storbritannien, 1990), DGNB (Tyskland, 2007), Green Star (Australien, 2003), HQE (Frankrig, 1995), LEED (USA, 1993), LBC (USA, 2006), Miljöbyggnad (Sverige, 2005), Svanemærket (Norden, 2009) og WELL (USA, 2014).

DGNB og Svanemærket mest udbredt i Danmark
”På den måde har vi et bredt udvalg fra mange steder i verden, som vi mener er nyttigt på flere fronter. Udover det danske marked, så er det også noget, som danske virksomheder, der vinder opgaver i udlandet, kan bruge, ligesom det vil være relevant viden at kommunikere til udenlandske bygherrer, der arbejder her i landet”, forklarer Harpa Birgisdottir, og fremhæver i den forbindelse valget om at skrive guiden på engelsk.

Konkret bedømmer guiden de udvalgte ordninger på tre områder: miljøet, det sociale og økonomien, hvilket er de samme tre parametre, der dannede grundlag for den introduktion til bæredygtigt byggeri, som Harpa Birgisdottir var med til at udføre for Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen i 2016.

Der er adskillige mærkningsordninger for byggeriet i spil verden over. Illustration fra rapport..

I Danmark tegner der sig ifølge Harpa Birgisdottir sig et billede af, at de mest ambitiøse bygherrer vælger at certificerer deres byggerier med DGNB og Svanemærket. Specielt DGNB, der vægter de tre kriterier stort set lige, satser bredt på bæredygtighed og er, med Harpa Birgisdottirs ord, ”nem og tilgængelig” i Danmark til at ”sikre noget kvalitet i projekterne”.

Guidens anden forfatter er direktør for GXN Innovation, Kasper Guldager, og derudover har man gjort brug af et ekspertpanel med folk fra bl.a. Rambøll og Arup, ligesom der har været dialog med certificeringsorganisationerne undervejs.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtigt byggeri

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online