Den danske undergrund rummer enormt potentiale for CO2-lagring
Dansk virksomhed skal som de første i Europa teste, om gamle brønde i Nordsøens undergrund kan bruges til CO2-lagring.
Opsamling og lagring af CO2-teknologi kommer med stor sandsynlighed til at spille en vigtig rolle i regeringens mål om 70 procent CO2-reduktion senest i 2030.
Det skriver JydskeVestkysten.
Den esbjergensiske virksomhed Ocean Team er som de eneste i Europa indehaver at et selvudviklet testanlæg, der kan hjælpe med at afgøre, om gamle gas- og olieproduktionsbrønde i Nordsøens undergrund er egnede til CO2-lagring. Anlægget simulerer de temperaturer og tryk der findes i brøndene, og det er derfor blandt andet muligt at teste, om brøndene kan holde tæt.
Læs også: Aalborg Portlands direktør: Deponering af CO2 kan blive nødvendigt
Anlægget er bygget af Ocean Team i samarbejde med INEOS og Maersk Drilling, og har modtaget medfinansiering fra forskningscentret DHRTC, Danish Hydrocarbon Research and Technology Centre.
”Der er et enormt potentiale i at undersøge, om de her brønde rent faktisk har egenskaberne til at kunne bidrage til lagring af CO2 - og om de også kan klare det de næste 20-30 år. Det er de undersøgelser, vi laver hernede i øjeblikket, der skal være med til at retfærdiggøre, om det rent praktisk kan lade sig gøre”, forklarer Ocean Teams direktør Jens Peder Thomsen.
Viser det sig, at denne såkaldte CCS-teknologi (Carbon Capture and Storage) er mulig i de gamle brønde. udgør det ikke alene et kæmpe CO2-reduktionspotentiale, men kan også betyde op imod 1600 nye arbejdspladser.
Beregninger har vist, at den danske undergrund alene kan lagre op til 22 milliarder ton CO2, hvilket svarer til mellem 500 og 1000 års samlet dansk udledning på nuværende niveau.
- MTN