25.03.2014  |  Strategi & ledelse

Den grafiske branche satser på bæredygtig omstilling

Indhold fra partner Hvad er dette?

En klar position med fokus på bæredygtighed. Det er løsningen i den grafiske branche, som gennem en årrække har kæmpet med at omstille sig, med overkapacitet der presser priserne og mange konkurser.

Der hersker mange myter omkring de trykte mediers indvirkning på vores miljø. Myterne spænder bredt og omhandler bl.a. tryksagers belastning af skove og miljø, og at papiraffald er vanskeligt at genanvende. Men i princippet kan brugte tryksager genbruges op til syv gange til f.eks. nyt papir, køkkenruller, toiletpapir og emballage, det er bare et spørgsmål om at få papiret genanvendt. I Danmark indsamles over 60 procent af tryksagerne til genbrug og resten indgår som biobrændsel i danske kraftvarmeanlæg og erstatter dermed fossile brændstoffer som kul og gas.

For at udrydde myter og få styr på facts, har de grafiske virksomheders brancheorganisation, Grafisk Arbejdsgiverforening, sat fokus på at kortlægge de trykte mediers forsyningskæde og på den måde sætte bæredygtighed på dagsordenen i branchen. Langt størstedelen af de danske trykkerier (over 80 procent) er i dag Svanemærkede. At opnå Svanemærket betyder bl.a., at trykkerierne bruger vegetabilske trykfarver og miljørigtigt papir fra bæredygtigt skovbrug. Samtidig kræver det, at virksomheden arbejder med at reducere papirspild og energiforbrug i produktionen.

Østjyske LaserTryk er et Svanemærket trykkeri, og har på trods af en hårdt presset branche oplevet markant vækst de senere år. I dag er trykkeriet i Århus et af Danmarks største trykkerier, og har i en årrække arbejdet med at indarbejde principper for mere bæredygtig virksomhedsledelse i det daglige arbejde. LaserTryk er bl.a. FSC®-certificeret og medlem af det internationale CSR-initiativ UN Global Compact, der forpligter virksomheder til at implementere ti principper inden for ansvarlig virksomhedsdrift. LaserTryk er altså et eksempel på en grafisk virksomhed, der viser, at man godt kan arbejde med bæredygtighed og være succesfuld med det, selvom der er pres på marginerne.

LaserTryk deltager i pilotprojektet ’CSR i SMV'er: Fra princip til praksis’, der har til formål at få virksomheder til at arbejde struktureret med CSR, således at det bliver en integreret del af forretningen og bidrager til vækst, samtidig med at det er til gavn for samfundet. Projektet finansieres af Erhvervsstyrelsen og er en del af regeringens handlingsplan for at fremme virksomheders samfundsansvar, vækst og konkurrenceevne.

Du kan læse mere på projektets hjemmeside: http://www2.deloitte.com/dk/da/pages/strategy/articles/csr-i-smaa-og-mellemstore-virksomheder.html#

Tags: Deloitte

Mere fra Deloitte

Deloitte

www.deloitte.dk

Deloitte Sustainability har erfaring med en bred vifte af opgaver, inden for samfundsansvar, risikostyring og rapportering, på tværs af industrier og virksomheder af forskellige størrelser. Vi hjælper erhvervslivet til at foretage et strategisk skift mod en positiv indvirkning på samfundet, fordi det skaber konkurrencefordele og er økonomisk rentabelt. Vores rådgivning tager udgangs…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere