Det ved vi om Danmark og affaldet

Vi er ret gode til affald i Danmark, især målt på hvor meget af det producerede affald, der bliver genanvendt. Der er dog stadig plads til forbedring, og med ny lovgivning om affald på vej er de mange aktører aktive med forslag og positionering.

19.02.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Affaldsområdet er på en gang meget enkelt og komplekst. Enkelt i den forstand at det er kommunerne, som har ansvaret for indsamling og håndtering af husholdningsaffald og erhvervsaffald til forbrænding og deponering. Komplekst fordi der i 2015 var lige under 30 forbrændingsanlæg, 40 deponeringsanlæg (hvoraf 36 er kommunalt ejede) og over 3.000 private virksomheder, som på en eller anden måde beskæftiger sig med håndtering af genanvendeligt affald.

Affaldshierarkiet

I EU's affaldsdirektiv fra 2008 defineres et affaldshierarki, som er indabrejdet i dansk lov og dermed styrende for, hvordan kommuner og andre organisationer arbejder med affald.

Der er fastsat politiske målsætninger for hvert niveau i hierarkiet, som for eksempel et mål for genanvendelses for en given affaldstype. I Danmark er det f.eks. et mål at minimum 65 procent af al elektronikaffald skal indsamles til genanvendelse i år 2018, og EU er netop nået til enighed om nye målsætninger for forskellige affaldskategorier.

Hierarkiet har fem niveauer:

  • Forebyggelse af affald – med fokus på metoder, der reducerer mængden af produceret affald
  • Genbrug – defineret som at bruge produkter mere end en gang enten til det oprindelige eller til et nyt formål.
  • Genanvendelse – bearbejder affaldet så man kan få nye råvarer ud af dem. Kræver grundig sortering.
  • Anden nyttiggørelse – hvor affaldet enten knuses og benyttes som f.eks. vejbelægning, eller hvor det forbrændes som et led i energiproduktionen. Sidstnævnte er meget udbredt i Danmark.
  • Bortskaffelse – er affaldets ”sidste udvej”, hvor man enten opbevarer det eller brænder det af uden at få energi ud af det, så alle ressourcer går tabt.

De officielle statistikker viser, at Danmark i 2015 producerede omkring 11,3 millioner tons affald i Danmark, hvoraf ca. 7,7 millioner (68 %) blev genanvendt, 3 millioner (26 %) blev brændt, og 0,4 millioner (4 %) blev deponeret. Tal fra EU viser, at ud af det affald, der i 2014 blev behandlet i EU og ikke eksporteret til f.eks. Kina, blev omkring 36% genanvendt, 6% brændt og 47% blev deponeret. De tal dækker over det, som Eurostat kalder ”betydelige forskelle” mellem de 28 lande.

Målt på antal tons genereret pr indbygger lægger vi os pænt i midten af feltet sammenlignet med de øvrige EU-lande. Det er en udmærket præstation set i forhold til niveauet af den økonomiske aktivitet.

Største kategorier og forbedringspotentiale
Så selvom Danmark allerede genanvender meget af vores affald, kunne der dog sagtens trækkes mere værdi ud af de materialer, affaldet består af. Det synspunkt er også brag til torvs af Ellen MacArthur Foundation, som i 2015 analyserede Danmark i forhold til omstilling til cirkulær økonomi, og konstaterede at vi er godt på vej, men at der er et større potentiale at hente i form af økonomi, jobskabelse etc..

I affaldsstatistikkerne kan man se, at byggesektoren står for op mod 30 procent af alt affald i Danmark. Først nede på 12-13 procent kommer nummer to og tre, som er de brede kategorier ”dagrenovation og lignende” og ”forbrændingsegnet affald”.  Ovennævnte rapport peger da også på mad og drikkevarer, byggeri og fast ejendom, maskineri, plastemballage og sundhedsvæsenet, som de områder, der har størst forbedringspotentiale.

Over de seneste år sket den udvikling, at hvor Danmark tidligere lå i toppen af Eurostats opgørelse over EU-medlemsstaternes genanvendelsesprocenter, så er vi nu røget ned omkring 10. pladsen.

Ifølge Ole Morten Petersen, som er direktør for DAKOFA (Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer), er vi ikke blevet decideret dårligere til at genanvende i Danmark, men er bare blevet overhalet af vores nabolande. Det er gjort på flere måder, men det er typisk sådan, at i landene omkring os er der gennemført gennemgribende tiltag, som har skabt store, homogene affaldsmængder med høje kvaliteter og fornuftig økonomi til følge. Ole Morten Pedersen understreger dog, at der er stadig masser at komme efter både herhjemme og i udlandet, og at vi, hvis vi griber momentum, vil kunne vækste med grønne arbejdspladser på bæredygtige løsninger, viden og teknologier.

Ny regulering på vej

Danmark nuværende affaldsstrategi blev vedtaget i 2013 med titlen ”Danmark uden Affald”, og den er udmøntet i en national handlingsplan for affaldshåndtering. Det forventes, at en ny affaldsplan ser dagens lys i 2018, og den vil indarbejde EU’s affaldsdirektiv, hvor målsætningerne kom på plads i de sidste dage af 2017. Ligeledes vil en national strategi for cirkulær økonomi blive præsenteret i 2018.

CSR.dk bugner da også af indlæg om forslag og initiativer fra diverse aktører på affaldsområdet. Læs mere her.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om affald

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

26.06.2024Food Nation

Sponseret

Denmark will be the first country in the world to introduce climate tax on biological processes in agriculture

25.06.2024BEWI Insulation Danmark A/S

Sponseret

Isolering i et klima under forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)