Det ved vi om Danmark og affaldet

Vi er ret gode til affald i Danmark, især målt på hvor meget af det producerede affald, der bliver genanvendt. Der er dog stadig plads til forbedring, og med ny lovgivning om affald på vej er de mange aktører aktive med forslag og positionering.

19.02.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Affaldsområdet er på en gang meget enkelt og komplekst. Enkelt i den forstand at det er kommunerne, som har ansvaret for indsamling og håndtering af husholdningsaffald og erhvervsaffald til forbrænding og deponering. Komplekst fordi der i 2015 var lige under 30 forbrændingsanlæg, 40 deponeringsanlæg (hvoraf 36 er kommunalt ejede) og over 3.000 private virksomheder, som på en eller anden måde beskæftiger sig med håndtering af genanvendeligt affald.

Affaldshierarkiet

I EU's affaldsdirektiv fra 2008 defineres et affaldshierarki, som er indabrejdet i dansk lov og dermed styrende for, hvordan kommuner og andre organisationer arbejder med affald.

Der er fastsat politiske målsætninger for hvert niveau i hierarkiet, som for eksempel et mål for genanvendelses for en given affaldstype. I Danmark er det f.eks. et mål at minimum 65 procent af al elektronikaffald skal indsamles til genanvendelse i år 2018, og EU er netop nået til enighed om nye målsætninger for forskellige affaldskategorier.

Hierarkiet har fem niveauer:

  • Forebyggelse af affald – med fokus på metoder, der reducerer mængden af produceret affald
  • Genbrug – defineret som at bruge produkter mere end en gang enten til det oprindelige eller til et nyt formål.
  • Genanvendelse – bearbejder affaldet så man kan få nye råvarer ud af dem. Kræver grundig sortering.
  • Anden nyttiggørelse – hvor affaldet enten knuses og benyttes som f.eks. vejbelægning, eller hvor det forbrændes som et led i energiproduktionen. Sidstnævnte er meget udbredt i Danmark.
  • Bortskaffelse – er affaldets ”sidste udvej”, hvor man enten opbevarer det eller brænder det af uden at få energi ud af det, så alle ressourcer går tabt.

De officielle statistikker viser, at Danmark i 2015 producerede omkring 11,3 millioner tons affald i Danmark, hvoraf ca. 7,7 millioner (68 %) blev genanvendt, 3 millioner (26 %) blev brændt, og 0,4 millioner (4 %) blev deponeret. Tal fra EU viser, at ud af det affald, der i 2014 blev behandlet i EU og ikke eksporteret til f.eks. Kina, blev omkring 36% genanvendt, 6% brændt og 47% blev deponeret. De tal dækker over det, som Eurostat kalder ”betydelige forskelle” mellem de 28 lande.

Målt på antal tons genereret pr indbygger lægger vi os pænt i midten af feltet sammenlignet med de øvrige EU-lande. Det er en udmærket præstation set i forhold til niveauet af den økonomiske aktivitet.

Største kategorier og forbedringspotentiale
Så selvom Danmark allerede genanvender meget af vores affald, kunne der dog sagtens trækkes mere værdi ud af de materialer, affaldet består af. Det synspunkt er også brag til torvs af Ellen MacArthur Foundation, som i 2015 analyserede Danmark i forhold til omstilling til cirkulær økonomi, og konstaterede at vi er godt på vej, men at der er et større potentiale at hente i form af økonomi, jobskabelse etc..

I affaldsstatistikkerne kan man se, at byggesektoren står for op mod 30 procent af alt affald i Danmark. Først nede på 12-13 procent kommer nummer to og tre, som er de brede kategorier ”dagrenovation og lignende” og ”forbrændingsegnet affald”.  Ovennævnte rapport peger da også på mad og drikkevarer, byggeri og fast ejendom, maskineri, plastemballage og sundhedsvæsenet, som de områder, der har størst forbedringspotentiale.

Over de seneste år sket den udvikling, at hvor Danmark tidligere lå i toppen af Eurostats opgørelse over EU-medlemsstaternes genanvendelsesprocenter, så er vi nu røget ned omkring 10. pladsen.

Ifølge Ole Morten Petersen, som er direktør for DAKOFA (Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer), er vi ikke blevet decideret dårligere til at genanvende i Danmark, men er bare blevet overhalet af vores nabolande. Det er gjort på flere måder, men det er typisk sådan, at i landene omkring os er der gennemført gennemgribende tiltag, som har skabt store, homogene affaldsmængder med høje kvaliteter og fornuftig økonomi til følge. Ole Morten Pedersen understreger dog, at der er stadig masser at komme efter både herhjemme og i udlandet, og at vi, hvis vi griber momentum, vil kunne vækste med grønne arbejdspladser på bæredygtige løsninger, viden og teknologier.

Ny regulering på vej

Danmark nuværende affaldsstrategi blev vedtaget i 2013 med titlen ”Danmark uden Affald”, og den er udmøntet i en national handlingsplan for affaldshåndtering. Det forventes, at en ny affaldsplan ser dagens lys i 2018, og den vil indarbejde EU’s affaldsdirektiv, hvor målsætningerne kom på plads i de sidste dage af 2017. Ligeledes vil en national strategi for cirkulær økonomi blive præsenteret i 2018.

CSR.dk bugner da også af indlæg om forslag og initiativer fra diverse aktører på affaldsområdet. Læs mere her.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Denne artikel er del af et tema:

Tema om affald

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

29.10.2024CSR.dk

Sweco lancerer Det Planetære Projekt: Et tværfagligt innovationsprojekt om den fremtidige indretning af Danmarks areal

28.10.2024CSR.dk

Brancheforening lancerer betaversion af beregner for klimaaftryk på reklamemarkedet

28.10.2024Arrow ECS Denmark

Sponseret

Fra Overforbrug til Optimering: Sådan Kan Virksomheder Reducere CO2 og Øge Effektiviteten

25.10.2024Schneider Electric

Sponseret

AI kræver en fundamental omstilling i opbygningen og driften af datacentre

25.10.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Dansk iværksætter vil revolutionere den globale blomsterindustri

25.10.2024CSR.dk

Kløften mellem klimaviden og -handling vokser kun

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie