Det ved vi om Danmark og affaldet

Vi er ret gode til affald i Danmark, især målt på hvor meget af det producerede affald, der bliver genanvendt. Der er dog stadig plads til forbedring, og med ny lovgivning om affald på vej er de mange aktører aktive med forslag og positionering.

19.02.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Affaldsområdet er på en gang meget enkelt og komplekst. Enkelt i den forstand at det er kommunerne, som har ansvaret for indsamling og håndtering af husholdningsaffald og erhvervsaffald til forbrænding og deponering. Komplekst fordi der i 2015 var lige under 30 forbrændingsanlæg, 40 deponeringsanlæg (hvoraf 36 er kommunalt ejede) og over 3.000 private virksomheder, som på en eller anden måde beskæftiger sig med håndtering af genanvendeligt affald.

Affaldshierarkiet

I EU's affaldsdirektiv fra 2008 defineres et affaldshierarki, som er indabrejdet i dansk lov og dermed styrende for, hvordan kommuner og andre organisationer arbejder med affald.

Der er fastsat politiske målsætninger for hvert niveau i hierarkiet, som for eksempel et mål for genanvendelses for en given affaldstype. I Danmark er det f.eks. et mål at minimum 65 procent af al elektronikaffald skal indsamles til genanvendelse i år 2018, og EU er netop nået til enighed om nye målsætninger for forskellige affaldskategorier.

Hierarkiet har fem niveauer:

  • Forebyggelse af affald – med fokus på metoder, der reducerer mængden af produceret affald
  • Genbrug – defineret som at bruge produkter mere end en gang enten til det oprindelige eller til et nyt formål.
  • Genanvendelse – bearbejder affaldet så man kan få nye råvarer ud af dem. Kræver grundig sortering.
  • Anden nyttiggørelse – hvor affaldet enten knuses og benyttes som f.eks. vejbelægning, eller hvor det forbrændes som et led i energiproduktionen. Sidstnævnte er meget udbredt i Danmark.
  • Bortskaffelse – er affaldets ”sidste udvej”, hvor man enten opbevarer det eller brænder det af uden at få energi ud af det, så alle ressourcer går tabt.

De officielle statistikker viser, at Danmark i 2015 producerede omkring 11,3 millioner tons affald i Danmark, hvoraf ca. 7,7 millioner (68 %) blev genanvendt, 3 millioner (26 %) blev brændt, og 0,4 millioner (4 %) blev deponeret. Tal fra EU viser, at ud af det affald, der i 2014 blev behandlet i EU og ikke eksporteret til f.eks. Kina, blev omkring 36% genanvendt, 6% brændt og 47% blev deponeret. De tal dækker over det, som Eurostat kalder ”betydelige forskelle” mellem de 28 lande.

Målt på antal tons genereret pr indbygger lægger vi os pænt i midten af feltet sammenlignet med de øvrige EU-lande. Det er en udmærket præstation set i forhold til niveauet af den økonomiske aktivitet.

Største kategorier og forbedringspotentiale
Så selvom Danmark allerede genanvender meget af vores affald, kunne der dog sagtens trækkes mere værdi ud af de materialer, affaldet består af. Det synspunkt er også brag til torvs af Ellen MacArthur Foundation, som i 2015 analyserede Danmark i forhold til omstilling til cirkulær økonomi, og konstaterede at vi er godt på vej, men at der er et større potentiale at hente i form af økonomi, jobskabelse etc..

I affaldsstatistikkerne kan man se, at byggesektoren står for op mod 30 procent af alt affald i Danmark. Først nede på 12-13 procent kommer nummer to og tre, som er de brede kategorier ”dagrenovation og lignende” og ”forbrændingsegnet affald”.  Ovennævnte rapport peger da også på mad og drikkevarer, byggeri og fast ejendom, maskineri, plastemballage og sundhedsvæsenet, som de områder, der har størst forbedringspotentiale.

Over de seneste år sket den udvikling, at hvor Danmark tidligere lå i toppen af Eurostats opgørelse over EU-medlemsstaternes genanvendelsesprocenter, så er vi nu røget ned omkring 10. pladsen.

Ifølge Ole Morten Petersen, som er direktør for DAKOFA (Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer), er vi ikke blevet decideret dårligere til at genanvende i Danmark, men er bare blevet overhalet af vores nabolande. Det er gjort på flere måder, men det er typisk sådan, at i landene omkring os er der gennemført gennemgribende tiltag, som har skabt store, homogene affaldsmængder med høje kvaliteter og fornuftig økonomi til følge. Ole Morten Pedersen understreger dog, at der er stadig masser at komme efter både herhjemme og i udlandet, og at vi, hvis vi griber momentum, vil kunne vækste med grønne arbejdspladser på bæredygtige løsninger, viden og teknologier.

Ny regulering på vej

Danmark nuværende affaldsstrategi blev vedtaget i 2013 med titlen ”Danmark uden Affald”, og den er udmøntet i en national handlingsplan for affaldshåndtering. Det forventes, at en ny affaldsplan ser dagens lys i 2018, og den vil indarbejde EU’s affaldsdirektiv, hvor målsætningerne kom på plads i de sidste dage af 2017. Ligeledes vil en national strategi for cirkulær økonomi blive præsenteret i 2018.

CSR.dk bugner da også af indlæg om forslag og initiativer fra diverse aktører på affaldsområdet. Læs mere her.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Denne artikel er del af et tema:

Tema om affald

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams