Det vrimlede med lobbyister for sort energi til COP26
Både virksomheder og lobbyister for fossile brændstoffer var massivt til steder under klimatopmødet COP26. Det konkluderer ny rapport.
Klimaaktivister og verdens ledere og øvrige politikere var ikke de eneste, der var dukket op til klimatopmødet COP26. Mindst 503 personer med tilknytning til sort energi inden for kul-, olie-, og gasindustrien var også troppet op til mødet. Det viser en rapport fra NGO’en Global Witness, der har analyseret FN’s deltagerliste. Det skriver DR.dk.
Læs også: Går det godt i Glasgow? Eller…
Derfor var fossil-lobbyisterne også den største delegation på hele klimatopmødet, med deltagere fra bl.a. Brasilien, Rusland og Canada. Èn ud af otte besøgende fra Rusland var lobbyist for en af industrierne.
I forlængelse var der omkring 100 virksomheder, som beskæftiger sig med en sektor inden for sort energi - blandt andet Shell.
Ekskluderende klimamøde
Rapporten er blevet udarbejdet efter kritik af, at klimatopmødet ikke var inkluderende nok. Det skyldtes blandt andet, at flere lande ikke havde økonomisk mulighed for at sende repræsentanter, eller at de ikke kunne leve op til coronarestriktionerne – flere udviklingslande har f.eks. ikke samme adgang til vacciner, og det kræves hvis man ikke vil i en ti dage lang karantæne i Storbritannien.
Læs også: Danmark stopper offentlig finansiering af sort energi i udlandet
Derfor har en tredjedel af Stillehavsøerne ikke kunne møde op til COP26, hvilket også er lande, der potentielt bliver hårdest ramt af klimaforandringernes konsekvenser i fremtiden.
Ifølge rapporten, var der i Glagow således flere lobbyister end repræsentanter for otte af de lande, der er mest påvirket af klimforandringer. Det er Haiti, Filippinerne, Bahamas, Mozambique, Bangladesh, Pakistan, Puerto Rico og Myanmar.
- HCL